almond mylk & asiaa maidosta.

image.jpg

Maito, se suomalaisten lempijuoma. Itse join maitoa ruokajuomana ylä-asteikäiseksi saakka ja muistan vieläkin kun vanhemmat asettivat maidon pannaan ennen illallista, sillä tapanani oli vetäistä monta lasia tyhjään vatsaan jonka jälkeen ruoka ei tietenkään enään maistunut. Nykyään maitoa tekee mieli pelkälteen enää mustikkapiirakan ja tuoreen pullan kanssa, jotka ovat ehkä parhaita yhdistelmiä ikinä. Okei ja mustikkamaito kesäisin.

Kahvin suurkuluttajana maitoa kuluu kuitenkin paljon, saatan juoda viisikin capuccinoa päivässä – aiemmin töissä ehkä vieläkin enemmän. Muutama kuukausi sitten luin monesta eri lähteestä että iho saattaa ”mennä tukkoon” liiasta maitoproteiinista – vatsa myös, mutta itselläni ei ole koskaan ollut ongelmia maidon ja ruoansulatuksen kanssa. Naama näpyillä päätin kokeilla maitotuotteiden vähentämistä, lähinnä ensin rahka pois jota olin syönyt kilokaupalla aiemmin. Koska tiesin töissä ja muualla juovani normaalia maitoa kahvin kanssa, aloin ostaa mantelimaitoa kotiin. Rakastuin.

Uskon että ihoni on ainakin vähän muuttunut parempaan päin, en tiedä onko kyse lumevaikutuksesta vai auttoiko maidon vähentäminen oikeasti. Kokeilun seurauksena olen kuitenkin koukuttunut mantelimaidon pähkinäiseen makuun, enkä halua enää luopua siitä vaikka sillä ei olisikaan vaikutusta ihooni.

Tutkiskelin sitten mantelimaitoni ainesosia, ja bongasin lisä-aineita, makeutuksia ja muita säilöntäaineita. Ehkä tämä ei olekaan niin hyvää verrattuna siihen puhtaaseen suomalaiseen maitoon? Lisäksi tonkan hinta on moninkertainen normimaitoon verrattuna. Etsin ohjeen netistä ja kokeilin. Onnistuin! Ja plussana vielä helppous ja halpuus.

Mantelimaito

1 osa vedessä yön yli liuotettuja kuorettomia manteleita – esim. 2dl
3 osaa vettä – esim. 6 dl

>> Huuhtele liotetut mantelit siivilässä, heitä tehosekoittimeen veden kanssa ja surauta tasaiseksi muutaman minuutin ajan. Valuta mantelimaito siivilän läpi – itse laitan siivilään talouspaperin palan pohjalle jolloin maidosta tulee sileämpää. Kokoa talouspaperi ”pussiksi” ja purista loput nesteet. Toista tämä muutamaan otteeseen, kunnes olet saanut kaiken maidon siivilöityä. Kaada maito korkillisiin kannuihin/purkkeihin ja säilö jääkaapissa.

Itsetehty mantelimaito säilyy jääkaapissa noin 5 päivää. Paperiin jäljelle jäävän mantelimassan voi kuivattaa uunissa jauhoksi tai vain seisottamalla huoneenlämmössä parin tunnin ajan. Sitä voi käyttää tavallisen mantelijauhon tapaan mm. leivonnassa ja smootheissa. Ei siis kannata heittää pois! Lisäksi suhde on aina sama; 1 osa mantelia ja 3 osaa vettä – ei ole siis väliä minkä kokoista mittaa käytät. 

Maitoa voi myös maustaa lorauksella hunajaa tai ripauksella mausteita (kaneli esim.), mutta itse pidän siitä sellaisenaan. Kuumentaminen ja käyttö sujuu samalla tavalla kuin tavallisenkin maidon kanssa, ainoastaan kannattaa muistaa ravistaa varovasti mantelimaitopulloa ennen käyttöä. Samalla ohjeella valmistuu myös pähkinämaito mistä tahansa pähkinästä jos haluat kokeilla esimerkiksi cashewtä, pekaaninpähkinää tai hasselpähkinää.

image.jpg

Ihanaa tiistaita kaikille xxx

kauneus iho hyva-olo ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.