Beet this / Punajuuri-suklaa raakakakku.

image.jpeg

Punajuuri tuntuu nyt valtaavan keittiöni kokonaan mutta en valita. Vihjasin jo viime reseptin lopussa kehitteleväni punajuurijauheesta jotain muuta smoothien lisäksi ja tällainen kakku siitä syntyi. Jotain raikasta mutta silti suklaista ja täyteläistä, sopii siis täydellisesti talven odotukseen.

Kävin viime viikonloppuna brunssilla Hello Darlingissa Iso-Roballa ja sain sielä punajuuri-kookossmoothien. Ihmeen hyvä pari, joten yllätyksekseni huomasin heitteleväni tähänkin kakkupohjaan kookosta. Rouskuva ja karkea pohja on mielestäni raakakakuissa se paras osa: pienet sattumat ja rouheisuus tuovat kivaa tasapainoa muuten niin pehmeeseen ja rasvaiseen kakkuun. Käytin tällä kertaa poikkeuksellisti kakussa kaakaovoita sekä kookosöljyä, sillä halusin kakulle voilla hieman jämäkämmän rakenteen mutta öljystä vähän kookoksen makua ja pehmeyttä. Lopputulos oli miltei täydellinen ja silti ihanan raikas.

image.jpeg

image.jpeg

PUNAJUURI-SUKLAARAKKU

13-15cm vuokaan

Pohja

2dl manteleita / pähkinöitä
1 dl kookoshiutaleita
ripaus suolaa
1 dl taateleita

Täyte

1 dl sulaa kaakaovoita
1 rkl kookosöljyä
250 g cashew-pähkinöitä vähintään 12h liotettuna
0,5-0,75dl kookossokeria / hunajaa / agavea
ripaus vaniljaa & ruususuolaa
puolikkaan sitruunan mehu
1 avocado
2 dl vettä

1,5 dl raakakaakaota
2 rkl carob-jauhoa (vapaavalintainen) – tuo kahvimaista makua, joten voi korvata teelusikallisella hienoksi jauhettua espressoa

3-4 rkl punajuurimehujauhetta

>> Aja kaikki pohjan ainekset monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi ja painele leivinpaperilla pingoitetun irtopohjavuoan pohjalle. Pistä jääkaappiin kovettumaan. Sulata kaakaovoi vesihauteessa juoksevaksi.

>> Huuhdo liotetut ja pehmenneet cashew-pähkinät raikkaalla vedellä ja laita ne, sokeri/hunaja, sitruunamehu, avocado, vanilja, suola ja 2 dl vettä tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Joudut kaapimaan massaa välissä ja sekoittamaan uudestaan. Lisää myös kookosöljy ja vesihauteessa sulatettu kaakaovoi joukkoon ja surauta koneella sekaisin. Massan tulee olla aivan tasaista ja paakutonta – jatka sekoittelua ja lisää tarvittaessa hieman vettä jotta saat sileän koostumuksen.

>> Ota puolet massasta talteen myöhempää varten ja blendaa puolet punajuurimehujauheen kanssa. Lisää jauhetta kunnes maku on mielestäsi ”sopivan punajuurinen” ja väri kauniin pinkki. Levitä massa irtopohjavuokaan pähkinäpohjan päälle ja pistä heti pakkaseen.

>> Sekoita loppu talteen otettu massa kaakaon (ja carobin) kanssa tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vaniljaa, makeutusta tai suolaa – suklaa kaipaa yleensä jotain näistä kolmesta jotta maku on intensiivinen. Kaada suklaamassa hieman jo jähmettyneen kakun päälle ja pistä takaisin pakkaseen kovettumaan.

image.jpeg

Kakku säilyy pakkasessa pari kuukatta ja sulatettuna jääkaapissa noin 5 päivää. Parasta tämä on mielestäni hieman huoneenlämmössä hengailtuaan, mutta kuitenkin vähän viileänä. Ihanaa viikonlopun odotusta, itse suuntaan Turkuun rentoutumaan xxx bises

hyvinvointi mieli liikunta ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.