granolaa kvinoalla.
Mysli on mulle kuin muille suomalaisille puuro. Mausteita ja lisukkeita löytyy kuinka montaa vaan, joten siihen ei koskaan kyllästy. Lisäksi se on superhalpaa, oikeeta opiskelijaruokaa, kun jaksaa käyttää sen tunnin valmistukseen. Yhdestä satsista riittää usein pitkälle, ja tiedätpähän ainakin mitä rasvoja ja sokereita aamiaiskulhossasi on.
Sehän se onkin. Mysli on ”terveellistä”. Katsokaa sitten sitä kaupasta ostettua pussia monta grammaa lisättyä sokeria ja teollisuusrasvaa se sisältää. Onhan se muromysli hyvää, mutta parempi mieli mulle ainakin tulee kun tiedän popsineeni itse tehtyä granolaa jonka raaka-aineet tiedän satavarmasti. Ei pidä olla liian tarkka, tiedän, mutta se on vaan niin helppo tehdä itse että suosittelen kaikille 🙂
Äiti teki aina kotona omaa mysliä sekoittamalla keskenään kaurahiutaleita, pähkinöitä, siemeniä ja kuivattuja hedelmiä. Näin teen välillä itsekin, mutta nyt olen alkanut kaivata muromyslimäistä, rapeaa ja hiukan makeaa sekoitusta. Myslin ja granolan erohan onkin, että mysli on vain hiutaleita pelkiltään, ja granola sitä meidän ”muromysliä”, eli sokerilla ja öljyllä paahdettua herkkua. Onhan se paljon parempaa…
Tällä kertaa yhdistelmä rajoittui siihen mitä kotoa löytyi. Lisäsin ensimmäistä kertaa myös kvinoaa, jonka on todettu olevan hyvä nälänloitottaja. Puurofanit saattavatkin syödä aamulla mössönsä kvinoana, joten tässä hieman rapsakampi versio! Tärkein on kuitenkin tehdä ”puffed quinoaa”, sillä raaka kvinoa saa vatsan sekaisin. Voit jättää tämän myös pois mikäli et pidä kvinoan mausta, tai haluat päästä helpommalla. Täältä löytyy selkeä ohje kuvilla varustettuna.
Pähkinäistä kvinoa-granolaa
5 dl kaurahiutaleita
2 dl kvinoaa
3 dl pähkinöitä (tässä; manteleita, maapähkinöitä, hasselpähkinöitä)
pari kourallista siemeniä (auringonkukka, kurpitsa yms.)
kuivattuja hedelmiä (tässä; viikunaa ja rusinoita)
vaniljaa
kanelia
ripaus suolaa
2 isoa rkl kookosöljyä
3-5 rkl agavesiirappia / hunajaa (maun mukaan)
0,5 dl kiehuvaa vettä
>> Kuumenna uuni 140c. Sekoita keskenään kaurahiutaleet, pähkinät, kaneli ja suola. Lisää toiseen kulhoon kookosöljy, siirappi/hunaja, vanilja ja vesi. Kaada neste hiutaleiden joukkoon ja sekoita hyvin – käsillä onnistuu parhaiten. Levitä leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle tasaiseksi kerrokseksi. Pistä uuniin paahtumaan, kunnes granola on kullanruskeaa ja rapeaa. Kannattaa sekoitella välissä.
>> Lopuksi lisää jäähtyneeseen granolaan kuivatut hedelmät ja ”puffed quinoa”.
Tämä oli vain yksi esimerkki millaista kotona voi saada aikaan! Muita mausteita ja lisukkeita joita käytän usein ovat
kaakao,
kardemumma,
gojimarja,
karpalo,
taateli,
mulperi,
kookoslastut,
pistaasi-
ja saksanpähkinät.
Suosittelen tekemään kierroksen Punnitse&Säästässä ja kokoamaan omat suosikit pussiin, heivaamaan ne kaurahiutaleiden kanssa uuniin ja odottelemaan lopputulosta.
Ihanaa syksyä sinne, käpertykää villapaitoihin ja mussuttakaa tätä teen tai kahvin kanssa! xxx bisous