mantelia, ricottaa & sitruunaa.

image.jpg

Viime viikonloppuna pääsin taas leipomaan. Perjantai oli punkkuperjantai ja vein kaverille suklaakakkua, joten lauantaina piti keksiä jotain uutta. Olen tallentanut puhelimeni muistiinpanoihin varmaan satoja eri reseptejä ja ideoita, joten siinä hetken plärättyäni löysin viime keväänä talteen laittamani ohjeen sitruunaisesta ricottamantelikakusta. Ei mitään muistikuvaa mistä resepti on napattu, mutta tapani mukaan muutin taas mittasuhteita ja lisäilin jotain, joten tuskin tässä mitään tekijänoikeuslakia rikotaan.

image.jpg

Sitruunan ja ricotan yhdistelmä on ihan voittamaton, ja mantelijauhojen ansioista kakusta tuli erittäin mehevä. Nytkään ei siis ole kyse mistään kuivakakusta! Laitoin kaksi sitruunaa, mutta kolmannesta ei olisi ollut yhtään haittaa… Näin joulun lähestyessä tätä voisi kokeilla myös appelsiininkuorella ja ehkä jopa kourallisella rusinoita tai kuivattua viikunaa.

image.jpg

SITRUUNAINEN RICOTTAKAKKU

120g voita huoneenlämpöisenä
250g sokeria
1,5 tl vaniljaa
2-3 sitruunan kuoret raastettuna
4 munaa
250g mantelijauhoja
250g ricottaa
pieni ripaus suolaa

+ mantelilastuja pinnalle

>> Vuoraa 20cm irtopohjavuoka pohjasta ja reunoista leivinpaperilla. Lämmitä uuni 170c. Erottele munien keltuaiset ja valkuaiset omiin kulhoihinsa.

>> Vatkaa pehmeä voi, puolet sokerista, ripaus suolaa, sitruunankuori ja vanilja kuohkeaksi muutaman minuutin ajan. Lisää keltuaiset yksitellen samalla vatkaten. Lisää sitten mantelijauho, jonka jälkeen ricotta. Sekoita tasaiseksi.

>> Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää loppuvaiheessa loput sokerista edelleen vatkaten, kunnes marenkiin ilmestyy ”huippuja”. Lisää 1/3 valkuaisvaahdosta kerrallaan taikinaan rauhallisesti sekoittaen. Kaada taikina vuokaan ja ripottele päälle mantelilastuja. Paista uunissa n.40-50 min kunnes kakku on kultaisen ruskea ja sitä voi koskettaa kädellä. Kakku hyytyy vielä uunista otettua, joten ei haittaa jos se hyllyy vielä vähän. Anna jäähtyä kunnolla vuoassa ennen irrottamista. Koristele tomusokerilla.

Tämäkin kakku maistuu paremmalta kunnolla jäähdytettynä, ehkä jopa kerran jääkaapissa käyneenä. Kivaa vaihtelua aiemmille kakuille joita olen tehnyt. Mukavaa ja leppoisaa maanantaita kaikille! bis xxx Nyt starttaa muuten viimeinen kokonainen viikkoni Pariisissa… sitten takaisin Suomeen.

image.jpg

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.