Mascarponekakku suklaalla & mustaherukalla.
Jälkiruoka on joillain joulupöydässä se sama vuodesta toiseen; on taatelikakkua, tiettyä glögijuustokakkua, joillekin taas riittää pelkät suklaakonvehdit. Meillä se vaihtelee vuosittain, tosin äidin taatelikakku säilyy ainakin itsellä pakollisena lisukkeena siinä mukana.
Tein viikonloppuna juhliin melko hyvän ehdokkaan joulupöytään. Sain idean Tehtaankadun Baskerissa & Bassossa käytyäni jälkiruoalla ja lasillisella. Tilasimme siellä ystäväni kanssa ihanan jälkiruokabrownien jonka lisukkeena oli mustaherukkaa ja jotain karamellimaista, suolaista jäätelöä. Kokonaisuus oli tasan täydellinen, ja siinä samalla seuraavan päivän juhlakakkua miettiessäni päässäni pyöri vain nämä ainekset. Resepti kaipaa hieman parantelua ja koitin korjata sen paremmaksi tähän, sillä suklaa oli liian mieto omaan makuuni. Tosin tässä onkin tultu syötyä viimeksi tätä joten en ihmettele jos makuaistini ovat turtana.
Keksipohjaan murskasin vähän Daim-patukasta palasia, mutta kaikki kova karamelli käy. Täytteenä on mascarponea kahdella tavalla: suklaisena ja maustamattomana, joiden välistä löytyy huolimattomasti murskattua mustaherukkakastiketta. Pinnalle heittelin taas suolakiteitä, myönnettäköön että tällä kertaa vain ulkonäön vuoksi.
SUKLAINEN MUSTAHERUKKAMASCARPONEJUUSTOKAKKU
noin 20-24cm irtopohjavuokaan, 15 hlölle
Pohja:
300 g Digestive- tai kaurakeksejä
80 g sulaa voita
2 Daim-patukkaa
Mascarponetäyte:
500 g mascarponejuustoa
5 dl kuohukermaa
ripaus vaniljaa
2 dl sokeria
7 liivatelehteä + 1 dl kiehuvaa vettä
200 g mustaherukoita + ripaus sokeria
175 g tummaa, hyvälaatuista suklaata
>> Murskaa keksit monitoimikoneessa tai käsin muovipussissa kaulin apuna. Lisää keksimuruun sula voi ja paloitellut Daim-patukat. Painele massa leivinpaperilla pingoitetun irtopohjavuoan pohjalle. Pistä jääkaappiin kovettumaan.
>> Mikäli käytät pakastettuja mustaherukoita, sulata ne. Murskaa mustaherukat joko monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella sokerin kanssa – maista mikä on itsellesi sopiva sokerin määrä. Mustaherukkakastikkeeseen saa jäädä sattumia ja muutama kokonainen marja.
>> Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi sokerin ja vaniljan kanssa. Lisää joukkoon mascarpone ja vatkaa tasaiseksi. Sulata tumma suklaa joko mikrossa tai vesihauteessa.
>> Pistä liivatelehdet kylmään veteen noin viideksi minuutiksi, kiehauta desi vettä ja lisää lehdet kuumaan veteen yksi kerrallaan tasaisesti sekoitellen. Kaada liivateseos nauhana mascarponemassaan koko ajan samalla vatkaten. Kaada puolet massasta kakkuvuokaan. Lisää tähän väliin myös mustaherukkakastike tasaisesti kerrokseksi levittäen.
>> Vatkaa sula suklaa lopun mascarponemassan joukkoon sähkövatkaimella tasaiseksi. Kaada se kakkuvuokaan päälimmäiseksi kerrokseksi ja pistä jääkaappiin hyytymään, vähintään 4 tunniksi. Ota huoneenlämpöön 15 minuuttia ennen tarjoilua.
Löytyykö tästä potentiaalista kakkua joulupöytään? xxx bis