naku porkkanakakku / naked cake + rosemary.
Mausteet ja makeat sopivat hyvin yhteen. Näin ainakin omasta mielestä, ja uskallanpa väittää että teidänkin. Syksyinen porkkanakakku mukautui aivan uudenlaiseksi parista rosmariinin oksasta.
Parasta tässä on mielestäni klassikon ja jonkin uuden yhdisteleminen, mikä on ruoanlaitossa mielestäni parasta. Kyky tehdä vanhasta klassikosta jollain tapaa omannäköisensä on jotain mihin aina pyrin – en väitä aina onnistuvani siinä mutta se olkoon edes yksiä ”ruokamantrojani”.
Porkkanakakun reseptin jaoin jo aivan tämän vuoden alussa, ja sen löydätte täältä. Tässä kuitenkin vielä päivitetty versio tuohon kuorrutteeseen, jos mieli tekee tätä hiukan syksyisempää versiota. Lisäsin myös vähän sitruunamehua, sillä se ja rosmariini olivat tässä mielestäni hyvä pari. En tiedä mistä nämä ideat aina tulevat, mutta välillä tuntuu että on vaan pakko lisätä sitä tai tätä joukkoon. Joskus se on pippuria mansikoihin, joskus rosmariinia kakkuihin.
ROSMARIINI-TUOREJUUSTOKREEMI
300g maustamatonta (täysrasvaista) tuorejuustoa
250g suolaista voita
ripaus suolaa ja vaniljaa
puolikkaan sitruunan mehut
2 oksaa tuoretta rosmariinia pieneksi silputtuna
3-4 dl tomusokeria
>> Sulata voi pehmeäksi mikrossa tai huoneenlämmössä. Vatkaa kaikki ainekset sähkövatkaimella tasaiseksi ja lisää tomusokeria kunnes kreemi on sopivan paksuista. Tarkista maku ja lisää suolaa/sitruunaa/rosmariinia/tomusokeria tarvittaessa.
Tein tästä kakusta ”alastoman”, joka on ollut jo hetken trendi. Naked cake täytetään yleensä sisältä ja päältä jollain, mutta reunat jätetään tuollaisiksi ”hutaistun” näköisiksi. Tämä sopi nyt tälle kakulle kun muutenkin lähdin riehumaan noiden rosmariinin oksien kanssa.
Vielä yhtenä vinkkinä kaikille rosmariinifaneille: kokeilkaa verigreippi-rosmariini-gin&tonicia. Normaali GT ja lisäyksenä pari rosmariinin oksaa sekä verigreipin viipaletta, murskaa niitä hetki pillillä tai lusikalla. Maku on yllättävän voimakas mutta hienostuneen elegantti. Riittikö myyntipuheeksi?
Rosmariini-lasinalunen napattu Annankadun Tres Bonesista – kiitos ja anteeksi.