Raakavalkosuklaa.

image.jpeg

Joulu tuli ja meni niin kuin aina, tänä vuonna entistäkin nopeammin. Suklaata tuli popsittua ja sillä tiellä pysyn edelleen, mutta keksinpä vähän terveellistää sitä jotta jouluruoista tavalliseen arkeen lipuminen sujuisi hieman helpommin.

Raakasuklaa on tuttu juttu jo monelle, mutta olen usein pohtinut hyviä korvikkeita vaalealle sellaiselle. Kokeiltu on jauheilla (lucumaa, macaa, tocoa ja kaikkea siltä väliltä) mutta yksin ne eivät saa suklaata maistumaan läheskään yhtä hyvälle kuin tavallinen valkosuklaa. Kunnes sain käsiini cashew-voin. Se toimii loistavana kermaisuuden tuojana näihin herkkuihin yhdessä kookosöljyn ja kaakaovoin kanssa. Iso ripaus vaniljaa ja hieman pikkuisempi ripaus suolaa, ja suklaat ovat valmiina. Sitten voi leikitellä muilla superfoodeilla kuten mm. lucumalla jota testasin tähän satsiin, mutta ilmankin pärjää oikein hyvin.

image.jpeg

Toisin kuin tumma suklaa, himo näihin vain kasvaa syödessä.

image.jpeg

VALKOSUKLAA (RAW)

0,5 dl sulaa kaakaovoita
0,5 pehmeää / sulaa kookosöljyä
3 rkl cashew-voita
suuri ripaus aitovaniljaa
pikkuinen ripaus suolaa
1,5 tl lucumaa
3-5 rkl hunajaa / agave- tai vaahterasiirappia maun mukaan

>> Sulata kookosöljy ja kaakaovoi vesihauteessa juoksevaksi muovi- tai puulusikalla. Lisää joukkoon makeutus ja muut ainekset. Sekoita tasaiseksi ja tarkista maku – lisää tarvittaessa vanijaa, suolaa tai makeutta.

>> Kaada suklaamassa muotteihin ja pistä jääkaappiin tai pakkaseen kovettumaan. Säilyvät pakkasessa noin kuukauden verran, jääkaapissa noin viikon. Nauti hieman huoneenlämpöisinä.

image.jpeg

Toivottavasti kaikkien joulu on sujunut rauhassa ja hyvästä ruoasta ja seurasta nauttien. Vielä tämä päivä lomaa ja sitten alkaakin mulla jo arki. Bises xxx

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta

Mascarponekakku suklaalla & mustaherukalla.

image.jpeg

image.jpeg

Jälkiruoka on joillain joulupöydässä se sama vuodesta toiseen; on taatelikakkua, tiettyä glögijuustokakkua, joillekin taas riittää pelkät suklaakonvehdit. Meillä se vaihtelee vuosittain, tosin äidin taatelikakku säilyy ainakin itsellä pakollisena lisukkeena siinä mukana.

Tein viikonloppuna juhliin melko hyvän ehdokkaan joulupöytään. Sain idean Tehtaankadun Baskerissa & Bassossa käytyäni jälkiruoalla ja lasillisella. Tilasimme siellä ystäväni kanssa ihanan jälkiruokabrownien jonka lisukkeena oli mustaherukkaa ja jotain karamellimaista, suolaista jäätelöä. Kokonaisuus oli tasan täydellinen, ja siinä samalla seuraavan päivän juhlakakkua miettiessäni päässäni pyöri vain nämä ainekset. Resepti kaipaa hieman parantelua ja koitin korjata sen paremmaksi tähän, sillä suklaa oli liian mieto omaan makuuni. Tosin tässä onkin tultu syötyä viimeksi tätä joten en ihmettele jos makuaistini ovat turtana.

image.jpeg

Keksipohjaan murskasin vähän Daim-patukasta palasia, mutta kaikki kova karamelli käy. Täytteenä on mascarponea kahdella tavalla: suklaisena ja maustamattomana, joiden välistä löytyy huolimattomasti murskattua mustaherukkakastiketta. Pinnalle heittelin taas suolakiteitä, myönnettäköön että tällä kertaa vain ulkonäön vuoksi.

image.jpeg

SUKLAINEN MUSTAHERUKKAMASCARPONEJUUSTOKAKKU
noin 20-24cm irtopohjavuokaan, 15 hlölle

Pohja:

300 g Digestive- tai kaurakeksejä
80 g sulaa voita
2 Daim-patukkaa

Mascarponetäyte:

500 g mascarponejuustoa
5 dl kuohukermaa
ripaus vaniljaa
2 dl sokeria
7 liivatelehteä + 1 dl kiehuvaa vettä

200 g mustaherukoita + ripaus sokeria
175 g tummaa, hyvälaatuista suklaata

>> Murskaa keksit monitoimikoneessa tai käsin muovipussissa kaulin apuna. Lisää keksimuruun sula voi ja paloitellut Daim-patukat. Painele massa leivinpaperilla pingoitetun irtopohjavuoan pohjalle. Pistä jääkaappiin kovettumaan.

>> Mikäli käytät pakastettuja mustaherukoita, sulata ne. Murskaa mustaherukat joko monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella sokerin kanssa – maista mikä on itsellesi sopiva sokerin määrä. Mustaherukkakastikkeeseen saa jäädä sattumia ja muutama kokonainen marja.

>> Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi sokerin ja vaniljan kanssa. Lisää joukkoon mascarpone ja vatkaa tasaiseksi. Sulata tumma suklaa joko mikrossa tai vesihauteessa.

>> Pistä liivatelehdet kylmään veteen noin viideksi minuutiksi, kiehauta desi vettä ja lisää lehdet kuumaan veteen yksi kerrallaan tasaisesti sekoitellen. Kaada liivateseos nauhana mascarponemassaan koko ajan samalla vatkaten. Kaada puolet massasta kakkuvuokaan. Lisää tähän väliin myös mustaherukkakastike tasaisesti kerrokseksi levittäen.

>> Vatkaa sula suklaa lopun mascarponemassan joukkoon sähkövatkaimella tasaiseksi. Kaada se kakkuvuokaan päälimmäiseksi kerrokseksi ja pistä jääkaappiin hyytymään, vähintään 4 tunniksi. Ota huoneenlämpöön 15 minuuttia ennen tarjoilua.

image.jpeg

Löytyykö tästä potentiaalista kakkua joulupöytään? xxx bis

Koti Ruoka ja juoma