Mausteinen cashew-kaakao.

image.jpeg

Kaakaota tulee juotua liian harvoin, sillä kahvin suurkuluttajana nyt vaan suuri kofeiinimäärä houkuttelee. Iltaisin taas juon litroittain teetä, joten tasapainottelen yleensä näiden kahden juoman välillä. Joskus oikein kylminä ja pimeinä iltoina tekee kuitenkin mieli kaakaota, varsinkin jos suklaavarastot ovat tyhjinä. Kaakao on mielestäni parasta mausteisena ja voimakkaan suklaisena, jolloin sen vaikutukset tehostuvat. Chili ja muut mausteet lämmittävät kehoa ja kaakao buustaa mielihyvähormoneja – mikä voisikaan olla parempi juoma Suomen pimeään, paikoin masentavaan talveen?

image.jpeg

Mulla oli käytössä tässä kaikkea herkkua mm. taateleista cashew-voihin. Pähkinävoi toi kivaa lisämakua ja kermaisuutta juomaan, ei kuitenkaan liikaa sillä cashew-voi on sopivan neutraalin makuista. Rakastan kaikkia pähkinätahnoja, ja tämän cashew-voin löydettyäni olen keksinyt niille aivan uusia käyttötapoja – suoraan purkista syömisen lisäksi. Tätä löytyy ainakin Foodinilta, mutta niin varmaan suuremmista ruokakaupoistakin.

image.jpeg

MAUSTEINEN KAAKAO CASHEW-VOILLA

2,5 dl haluamaasi maitoa (kokeile tavallista, kookos-, kaura- tai pähkinämaitoja)
1 iso rkl cashew-voita
ripaus ruususuolaa ja vaniljaa
ripaus chilihiutaleita
2 pehmeää taatelia
3 tl (raaka)kaakaota
ripaukset kardemummaa, kanelia ja inkivääriä

>> Lämmitä maito kasarissa tai mikrossa kuumaksi. Lisää kaakao ja sekoita joukkoon. Blendaa kuuma kaakao loppujen mausteiden / ainesten kanssa ja kaada mukiin. Nauti kermavaahdolla, suklaaraasteella tai kaakaotomulla koristeltuna.

image.jpeg

Tätä kuppi saavuttua kotiin pitkän päivän jälkeen, tihkusateessa ja tuulessa rämmittyä. Ei paha, ei ollenkaan paha. Bisous xxx

hyvinvointi terveys liikunta ruoka-ja-juoma

porkkanakakku inkiväärikermalla (M, G, V).

image.jpeg

Olen tehnyt blogin puolella jo useampaa porkkanakakkua ja en voinut olla tekemättä jouluista ja hiukan mausteisempaa versiota. Tällä kertaa tämä on myös maidoton ja gluteeniton, ja saa sen vegaaniksikin korvaamalla kananmunat flax eggillä. Valkoinen sokerikin on korvattu tummalla – tässä vaiheessa tietenkin herää epäily maistuuko kakku sitten miltään. Maistuu se. Mielestäni tämä tuo kivaa vastapainoa makean ja tuhdin taatelikakun kaveriksi, joka aiheuttaa yleensä kivat sokerihumalat. Tätä kannattaa siis harkita joulupöytään mikäli suvussa on gluteenitonta tai maidotonta ruokavaliota noudattavia syöjiä, mutta veikkaan että menee kaupaksi muillekin sekasyöjille. Ja jos joulun alla ahdistaa tämä terveellisyys niin nappaa ihmeessä idikset inkiväärikermavaahdosta ja -pähkinöistä ja tee tavallinen porkkanakakku. That’s okay.

image.jpeg

Ginger Peoplen lähettämästä inkivääripaketista on tällä kertaa käytössä inkivääritahna – tähän rakastuin välittömästi. Purkki kului pelottavan nopeasti ja tästä tuli kyllä uusi lisä niin viikonloppuaamiaisiin, leipomiseen kuin yleiseenkin herkutteluun. Inkivääritahnaa voi käyttää tavallisen hillon tapaan, ja se onkin inkiväärinystävälle paras valinta mm. leivän tai lettujen päälle. Nyt maustoin sillä koristeena olevat pähkinät sekä kookoskermavaahdon. Pähkinöistä tuli ihanan karamellisoituneita, ja tästä tulikin idea pussittaa muutama sata grammaa niitä joululahjaksi…

image.jpeg

PORKKANAKAKKU INKIVÄÄRIKERMALLA (G, M)

18-20 cm irtopohjavuoka

3,5 dl mantelijauhoa
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl psyllium-jauhoa tai 2 tl psyllium-rouhetta
ripaus vaniljaa & suolaa
2 rkl kanelia
1-2 rkl kardemummaa
peukalon kokoinen pala inkivääriä raastettuna / 2 tl valmista, murskattua inkivääriä (Ginger Party minced ginger)
1 dl kookosöljyä
3 munaa
3 dl kookos-, intiaani-, tai täysruokosokeria
2 suurta / 3 pienempää porkkanaa raastettuna

>> Laita uuni lämpeämään 180c. Raasta porkkanat ja vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja voitele sen reunat. Sekoita kuivat aineet keskenään.

>> Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon jauhoseos ja lopulta myös öljy, inkivääri, sekä porkkanaraaste. Sekoita tasaiseksi ja kaada taikina vuokaan. Paista noin 30-40 min, kunnes kakku on kullanruskea. Anna jäähtyä.

 

Inkiväärikerma

1 tlk täysrasvaista kookoskermaa
2 rkl Ginger Party- inkiväärilevitettä

>> Avaa jääkaapissa pidetty kookoskermapurkki ja kaavi kovettunut kerma kulhoon. Vatkaa kerma sähkövatkaimella vaahdoksi, ja lisää inkiväärilevite. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa levitettä mikäli haluat inkiväärikermasta voimakkaampaa.

image.jpeg

Karamellisoidut inkivääripähkinät

150g pähkinöitä
1,5 rkl Ginger Party- inkiväärilevitettä

>> Laita uuni lämpeämään 125c. Hiero pähkinöihin inkiväärilevitettä ja levitä ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista uunissa kunnes pähkinät ovat kullanruskeita (noin 15 min), ja anna jäähtyä.

Kokoa kakun päälle kasa inkiväärikermaa ja ripottele pinnalle karamellisoituja pähkinöitä koristeeksi.

image.jpeg

Inkivääritahnaa saa tietääkseni ainakin Punnitse & Säästästä ja Ruohonjuuresta, mutta myös suuremmista ruokakaupoista saattaa löytyä. Julkaisen tässä joulun alla vielä muutamia kakkuehdotuksia joulupöytään, jonka jälkeen alkaakin uuden vuoden suunnittelut ja ihan uudenlaiset ideat. Niitä odotellessa, bises xxx.

koti ruoka-ja-juoma