piparista: raakaleivonnaiset ja -suklaa / joulun paras E-book.
Joulufiilis on nyt aika korkealla: glögiä on juotu, lahjoja (pieniä tosin) jo hieman hankittu ja ensimmäinen kalenteriluukkukin aukesi eilen. Olen jouluhöperö, rakastan kaikkea jouluun liittyvää, ainakin niitä omia perinteitäni joita siihen liittyy. Teen joka vuosi listan hankittavista tai parhaimmillaan itse tehtävistä lahjoista josta sitten ruksin pitkin joulukuuta onko lahjat a) hankittu / tehty b) paketoitu c) kirjoitettu kortti – tätä ei saa unohtaa, sillä kortti on lahjassa aina se uniikein ja tärkein osuus <3 Oikea joulunatsi siis olen. Lisäksi koristelen pientä kotiani askeettisen valkoisilla joulukoristeilla ellen sorru ripustamaan paria piparia koristeeksi ikkunan yläpuolelle. Sytyttelen kynttilöitä ja kailotan joululauluja niin kajareista kuin itsekin.
Se joka on myös yksi tärkeä osa joulufiiliksen nostatusta on piparit. Piparin tuoksu herättää heti joulumielen henkiin ja mikään ei ole ihanempaa kuin piparilta tuoksuva asunto. Niinpä osallistuessani Foodinin jouluiseen e-kirjaan tein reseptin raakapiparitaikinasta, joka mukautuu niin pelkkiin pipareihin, leivospohjaksi kuin suklaankin joukkoon. Ystäväni muistutti Fazerin piparisuklaasta näitä reseptejä miettiessäni ja kävipä ilmi että sen tuotanto on lopetettu, mikä vääryys! Ei auta siis kun tehdä piparisuklaat jatkossa itse.
Foodinin e-bookin saatte ilmaiseksi lunastettua täältä, josta löytyy näiden piparileivonnaisten lisäksi muiden lähettiläiden tekemiä jouluisia reseptejä. Kaikki e-bookin lataajat saavat myös 10€ alennuksen ostaessaan Foodinin verkkokaupasta vähintään 50€, joten nyt on hyvä tilaisuus ostella vaikka joululahjat jollekin terveysintoilijalle hieman halvemmalla! Toivottavasti saatte näistä e-kirjan ohjeista inspiraatiota ja uusia ideoita, sitä toivoimme kirjaa tehdessä. Kaikenlainen palaute on myös toivottavaa joten pistäkää kommenttia tulemaan!
Ja takaisin reseptiin. Nämä piparileivokset saivat täytteekseen pehmeän cashew-kinuski-kreemin, jonka joukkoon voi heitellä vielä kokonaisia karpaloita tai puolukoita lisäkirpeyttä halutessaan. Kreemiin meni myös vähän omenaa, joka sopii hyvin yhteen kanelin ja piparitaikinan kanssa. Päälle tuli ripoteltua manteleita, mulpereita, kuivattuja karpaloita ja sitä itsetekemääni piparisuklaata. Jouluisia makuja siis, mutta mikään ei estä lisäämästä niitä omia suosikkeja – appelsiinin kuorta, inkivääriä, tai muita joulumausteita. Hyvä vinkki on tehdä raakapiparitaikinaa hieman isompi satsi kerralla, jolloin siitä riittää leivosten lisäksi massaa pipareihin ja ihan vain naposteluunkin… Meillä oli nimittäin ystäväni kanssa pienempinä tapana ostaa piparitaikinapaketti jaettavaksi ja syödä se lounaaksi – voi kyllä. Siinä sitten kärsittiin masut kipeinä ja koskaan ei opittu, raaka piparitaikina vaan oli niin hyvää. Mutta tästä taikinasta ei tule normaaliin tapaan vatsa kipeäksi, joten sitä voi huoletta popsia ilman pelkoja vatsakivuista, heh.
PIPARILEIVOS KINUSKISELLA CASHEW-TÄYTTEELLÄ
Raakapiparipohja:
2 dl manteleita
1 dl kookoshiutaleita
2 dl taateleita
iso ripaus suolaa
1-2 rkl piparkakkumaustetta(tai 1 tl jokaista: kuivattu inkivääri, kaneli, kuivattu pomeranssi, neilikka)
ripaus kardemummaa
>> Jauha mantelit ja kookohiutaleet tasaiseksi monitoimikoneessa. Lisää taatelit ja loput mausteet ja jatka täydellä teholla kunnes taikina on tasaista.
>> Painele taikinaa silikonisten muffinsivuokien pohjalle ja reunoille, käytä raakasuklaan joukossa tai tee sellaisenaan pipareita.Pistä lopuksi jääkaappiin kovettumaan.
Kinuskitäyte:
250 g cashew-pähkinöitä liotettuina yön yli liotettuina
1 dl sulaa kaakaovoita
1 rkl kookosöljyä
vaniljaa
ruususuolaa
0,5 dl agavesiirappia tai hunajaa
5 rkl omenasosetta
1 dl taateleita, ripaus suolaa + n. 0,5-1 dl vettä kinuskia varten
>> Aloita tekemällä kinuski. Surauta taatelit, ripaus suolaa ja 0,5 dl vettä tasaiseksi sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Lisää vettä mikäli seos on liian paksua.
>> Valmista kreemi. Sekoita cashew-pähkinät, hunaja, omenasose ja mausteet tasaiseksi monitoimikoneessa. Lisää öljy ja kaakaovoi ja sekoita kunnes seos on tasaista ja paakutonta. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa, vaniljaa, makeutusta tms. Lisää myös kinuski ja sekoita. Pursota kreemi taikinakuppeihin ja pistä pakkaseen kovettumaan. Ennen syömistä ota huoneenlämpöön sulamaan noin 15 minuutiksi.
Raakapipareita. Herkullisia ihan jääkaappiin pistettyinä ja kovetettuina, taikka uunin kautta käyneinä. Tällöin paista n.3-5 minuuttia 170c ja tarkkaile kypsyyttä.
Piparisuklaasydämiä ❤️ resepti raakasuklaamassan pohjaan vaikkapa täältä. Myös kaakaovoi toimii hyvin kookosöljyn sijaan tai kanssa. Murustele piparitaikinaa juoksevan suklaamassan joukkoon, sekoita hellästi ja kaada suklaamassa muotteihin. Pistä jääkaappiin tai pakkaseen jähmettymään ja nauti.
Tässä inspikset tältä erää! Ihanaa joulukuun alkua kaikille, xxx bises.