piparista: raakaleivonnaiset ja -suklaa / joulun paras E-book.

image.jpeg

Joulufiilis on nyt aika korkealla: glögiä on juotu, lahjoja (pieniä tosin) jo hieman hankittu ja ensimmäinen kalenteriluukkukin aukesi eilen. Olen jouluhöperö, rakastan kaikkea jouluun liittyvää, ainakin niitä omia perinteitäni joita siihen liittyy. Teen joka vuosi listan hankittavista tai parhaimmillaan itse tehtävistä lahjoista josta sitten ruksin pitkin joulukuuta onko lahjat a) hankittu / tehty b) paketoitu c) kirjoitettu kortti – tätä ei saa unohtaa, sillä kortti on lahjassa aina se uniikein ja tärkein osuus <3 Oikea joulunatsi siis olen. Lisäksi koristelen pientä kotiani askeettisen valkoisilla joulukoristeilla ellen sorru ripustamaan paria piparia koristeeksi ikkunan yläpuolelle. Sytyttelen kynttilöitä ja kailotan joululauluja niin kajareista kuin itsekin.

Se joka on myös yksi tärkeä osa joulufiiliksen nostatusta on piparit. Piparin tuoksu herättää heti joulumielen henkiin ja mikään ei ole ihanempaa kuin piparilta tuoksuva asunto. Niinpä osallistuessani Foodinin jouluiseen e-kirjaan tein reseptin raakapiparitaikinasta, joka mukautuu niin pelkkiin pipareihin, leivospohjaksi kuin suklaankin joukkoon. Ystäväni muistutti Fazerin piparisuklaasta näitä reseptejä miettiessäni ja kävipä ilmi että sen tuotanto on lopetettu, mikä vääryys! Ei auta siis kun tehdä piparisuklaat jatkossa itse.

image.jpeg

Foodinin e-bookin saatte ilmaiseksi lunastettua täältäjosta löytyy näiden piparileivonnaisten lisäksi muiden lähettiläiden tekemiä jouluisia reseptejä. Kaikki e-bookin lataajat saavat myös 10€ alennuksen ostaessaan Foodinin verkkokaupasta vähintään 50€, joten nyt on hyvä tilaisuus ostella vaikka joululahjat jollekin terveysintoilijalle hieman halvemmalla! Toivottavasti saatte näistä e-kirjan ohjeista inspiraatiota ja uusia ideoita, sitä toivoimme kirjaa tehdessä. Kaikenlainen palaute on myös toivottavaa joten pistäkää kommenttia tulemaan!

Ja takaisin reseptiin. Nämä piparileivokset saivat täytteekseen pehmeän cashew-kinuski-kreemin, jonka joukkoon voi heitellä vielä kokonaisia karpaloita tai puolukoita lisäkirpeyttä halutessaan.  Kreemiin meni myös vähän omenaa, joka sopii hyvin yhteen kanelin ja piparitaikinan kanssa. Päälle tuli ripoteltua manteleita, mulpereita, kuivattuja karpaloita ja sitä itsetekemääni piparisuklaata. Jouluisia makuja siis, mutta mikään ei estä lisäämästä niitä omia suosikkeja – appelsiinin kuorta, inkivääriä, tai muita joulumausteita. Hyvä vinkki on tehdä raakapiparitaikinaa hieman isompi satsi kerralla, jolloin siitä riittää leivosten lisäksi massaa pipareihin ja ihan vain naposteluunkin… Meillä oli nimittäin ystäväni kanssa pienempinä tapana ostaa piparitaikinapaketti jaettavaksi ja syödä se lounaaksi – voi kyllä. Siinä sitten kärsittiin masut kipeinä ja koskaan ei opittu, raaka piparitaikina vaan oli niin hyvää. Mutta tästä taikinasta ei tule normaaliin tapaan vatsa kipeäksi, joten sitä voi huoletta popsia ilman pelkoja vatsakivuista, heh.

image.jpeg

PIPARILEIVOS KINUSKISELLA CASHEW-TÄYTTEELLÄ

 Raakapiparipohja:

2 dl manteleita
1 dl kookoshiutaleita
2 dl taateleita
iso ripaus suolaa
1-2 rkl piparkakkumaustetta(tai 1 tl jokaista: kuivattu inkivääri, kaneli, kuivattu pomeranssi, neilikka)
ripaus kardemummaa

 >> Jauha mantelit ja kookohiutaleet tasaiseksi monitoimikoneessa. Lisää taatelit ja loput mausteet ja jatka täydellä teholla kunnes taikina on tasaista. 
>> Painele taikinaa silikonisten muffinsivuokien pohjalle ja reunoille, käytä raakasuklaan joukossa tai tee sellaisenaan pipareita.Pistä lopuksi jääkaappiin kovettumaan.

Kinuskitäyte:

250 g cashew-pähkinöitä liotettuina yön yli liotettuina
1 dl sulaa kaakaovoita
1 rkl kookosöljyä
vaniljaa
ruususuolaa
0,5 dl agavesiirappia tai hunajaa
5 rkl omenasosetta
1 dl taateleita, ripaus suolaa + n. 0,5-1 dl vettä kinuskia varten

 >> Aloita tekemällä kinuski. Surauta taatelit, ripaus suolaa ja 0,5 dl vettä tasaiseksi sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Lisää vettä mikäli seos on liian paksua. 

>> Valmista kreemi. Sekoita cashew-pähkinät, hunaja, omenasose ja mausteet tasaiseksi monitoimikoneessa. Lisää öljy ja kaakaovoi ja sekoita kunnes seos on tasaista ja paakutonta. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa, vaniljaa, makeutusta tms. Lisää myös kinuski ja sekoita. Pursota kreemi taikinakuppeihin ja pistä pakkaseen kovettumaan. Ennen syömistä ota huoneenlämpöön sulamaan noin 15 minuutiksi.

image.jpeg

Raakapipareita. Herkullisia ihan jääkaappiin pistettyinä ja kovetettuina, taikka uunin kautta käyneinä. Tällöin paista n.3-5 minuuttia 170c ja tarkkaile kypsyyttä.

image.jpeg

image.jpeg

Piparisuklaasydämiä ❤️ resepti raakasuklaamassan pohjaan vaikkapa täältä. Myös kaakaovoi toimii hyvin kookosöljyn sijaan tai kanssa. Murustele piparitaikinaa juoksevan suklaamassan joukkoon, sekoita hellästi ja kaada suklaamassa muotteihin. Pistä jääkaappiin tai pakkaseen jähmettymään ja nauti.

image.jpeg

Tässä inspikset tältä erää! Ihanaa joulukuun alkua kaikille, xxx bises.

hyvinvointi terveys liikunta ruoka-ja-juoma

vaalea inkivääriglögi.

image.jpg

Pikkujoulukauden alettua on glögi taas löytänyt paikkansa keittiönkaapissani. Jos totta puhun, voisin juoda sitä ympäri vuoden mutta näin pienen tauon jälkeen se maistuu entistä paremmalta. Testiin pääsee myös joka vuosi Blossan joulumaku (2015: Earl Grey & sitruuna), joka ei tänä vuonna maistunut niin sitruunalta, teeltä kuin glögiltäkään – mutta hyvää oli silti. Suosittelen vaalean glögin ystäville talvijuomaksi, mutta en menisi glögiksi kutsumaan.

Meidän perheen joulu on aina ollut vähän perinteisen ulkopuolelta – ei ole laatikoita, kinkkua eikä punaista glögiä. Nämä on aina korvattu omilla perinteiksi muodostuneilla jouluruoilla, mm. savukalkkunalla ja mustaherukkakastikkeella sekä suuren suurella kalapöydällä. Ne tekevät joulun, samoin kuin tämä vaalea glögikin jota kuluu meillä kattiloittain. 

Sain Ginger Peoplelta vähän inkiväärituotteita kokeiluun ja niistä löytynyt siirappi sopi glögin joukkoon älyttömän hyvin. Glögin kuuluu olla makeaa ja myös melko mausteista, joten lisäsin joukkoon vielä pari kanelitankoa, pomeranssin kuorta sekä pienen palan tuoretta inkivääriä. Rohkeat voivat lisätä muutaman rosmariinin oksan taikka neilikkaa, niistä saa halutessaan pientä vaihtelua.

image.jpg

image.jpg

image.jpg

VAALEA INKIVÄÄRIGLÖGI
noin neljälle hengelle

1 l kirkasta omenamehua
3 kanelitankoa
2 cm pala tuoretta inkivääriä kuorittuna ja pilkottuna

Ginger Party- inkiväärisiirappia

+ vaihtoehtoisesti mandariinin tai pomeranssin kuorta / rosmariinin oksia / alkoholia (vodka, calvados yms.)

manteleita & rusinoita

>> Keitä kattilassa omenamehua, kanelitankoja ja inkiväärinpaloja noin puolesta tunnista pariin tuntiin. Lisää tässä vaiheessa myös mandariinin kuori tai rosmariinin oksat, mikäli käytät niitä. Mitä kauemmin keittelet glögiä, sitä vahvempaa siitä saat. Voit tällöin jatkaa sitä pelkällä omenamehulla, jolloin glögipohja toimii ”tiivisteenä” myös myöhempää käyttöä varten.

>> Tarjoiluvaiheessa annostele glögi laseihin ja kaada lusikallinen inkiväärisiirappia jokaiseen lasiin, sekä 2-4 cl alkoholia mikäli käytät. Lisää myös manteleita, rusinoita tai muita koristeita ja nauti.

image.jpg

Oikein ihanaa pikkujoulukauden alkua kaikille ja nauttikaa pimenevistä illoista – kynttilät päälle ja glögiä kuppiin niin ei voi olla muuta kuin mukavaa xxx bises

koti ruoka-ja-juoma