vegaani ja samalla paras suklaakakku aikoihin.

image.jpg

Tapanani on säilöä kaapeissa hätäruokaa. On montaa eri sorttia papuja, linssejä, tomaattikastikkeita, ryynejä ja riisejä. Ihan vaan jos joskus sattuisi tulemaan maailmanloppu tai en jostain syystä pääsisi kauppaan. Hetki sitten oli tällainen päivä; kauppaanlähtö vaan tuntui sateessa ylitsepääsemättömän vaikealta. Kurkin kaappeihini ja sieltä käteeni osui purkki mustapapuja, ja samalla muistin törmänneeni tähän kakkuun. Ja se siitä ruoanlaitosta.

image.jpg

Olen aiemmin kokeillut muutamaa leivos- ja kakkureseptiä pavuista todeten että ne kannattaa nauttia ainoastaan suolaisina ja sellaisenaan. Niin kammottavilta ja kuivilta mössöiltä ovat maistuneet kaikki uuniin kuivumaan pistetyt ”muffinsit”, että luulin jo hylänneeni ajatuksen kokonaan mitä papuleivonnaisiin tulee. Kuulostaa hullulta leipoa pavusta herkullista suklaakakkua, myönnän. Mutta tämän jälkeen harkitsen vakavasti tekeväni ainoastaan tätä suklaata himoitessani. Niin yllättävää kuin se onkin, kakku ei maistu pavulta lainkaan – itse asiassa siitä syntyy täydellisen sileä ja virheetön, suklainen mousse.

Kunniaa en tietenkään itselleni tästä ota, sillä mistäs muualtakaan tällaista vegeinspiraatiota löytyisikään kuin Green Kitchen Stories– blogista. Löysin vastikään myös blogin instagram-tilin, jonka jälkeen käsitykseni kasvisruoasta on jälleen muuttunut. Täysin.

image.jpg

Tämän mainospuheen ja ylistyksen jälkeen lupaan jakaa reseptin myös teille jotka ette ole tähän vielä törmänneet. Tein pari pikku muutosta (vaihdoin hasselpähkinät saksanpähkinöihin, jätin pohjasta öljyt pois sekä lisäsin hiukan hunajaa ja vaniljaa), mutta veikkaan että ne eivät paljoa alkuperäistä reseptiä maultaan muuta. Ohjetta voi siis soveltaa mahdollisista allergioista ja mieltymyksistä riippuen.

image.jpg

MOCHA & BLACK BEAN MOUSSE CAKE (mukaillen reseptiä täältä)

Pohja:

125 g saksanpähkinöitä
100 g tuoreita, tai kuivattuja & liotettuja taateleita
3 rkl kaakaota (tummaa, mielellään raakaa)
ripaus suolaa

 

Mousse:

1 pkt keitettyjä mustapapuja (noin 230g valutettuna)
5 tuoretta, tai 7 kuivattua ja liotettua taatelia
1 rkl kookosöljyä
0,6 dl vahvaa espressoa
0,8 dl kasvipohjaista maitoa (manteli, kaura, jne…)
100 g mahdollisimman tummaa ( ja raakaa) suklaata
iso ripaus vaniljaa ja suolaa
loraus hunajaa / agave- tai vaahterasiirappia

 

>> Aloita pohjasta. Pingota irtopohjavuoka leivinpaperilla. Sekoita kaikki pohjan ainekset tehosekoittimella / blenderillä tasaiseksi taikinaksi ja painele se vuoan pohjalle. Pistä pakkaseen kovettumaan.

>> Tee mousse. Kuumenna maito kasarissa tai mikrossa kuumaksi ja pilko suklaa joukkoon. Sekoita tasaiseksi suklaakastikkeeksi ja pistä sivuun odottamaan.

>> Sekoita blenderissä loput moussen ainekset tasaiseksi massaksi ja lisää myös suklaakastikse. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa, vaniljaa tai hunajaa. Kaada mousse pohjan päälle ja pistä pakkaseen kovettumaan muutamaksi tunniksi. 

image.jpg

Koristele kakku raakasuklaalla, pähkinöillä, marjoilla, kuivilla kukilla – millä ikinä tahdot. Kakku säilyy pakkasessa pitkään, mutta muista sulattaa se kunnolla ennen tarjoilua. Mielestäni tämä on parasta viileänä mutta melko pehmeänä. Myös maku paranee hiukan seistessä, joten päivän tai parin odottelu on suositeltavaa – mikäli maltat.

Näillä terveisillä toivottelen ihanaa syksyn alkua, xxx bisous.

hyvinvointi terveys liikunta ruoka-ja-juoma

redefining porridge / tuorepuuro.

image.jpg

Puuro ei ole koskaan ollut ystäväni. Kotona se tehtiin aina veteen ja tarjoiltiin voisilmän ja usein myös marjojen kera. Onneksi isäkään ei tykännyt niin sain siitä tekosyyn olla syömättä. Mummolassa taas oli samaan aikaan sekä mannaa että suolaista kauraa. Ne kauhun hetket aamiaispöytään istuessa…

Nyt puurosta on kuitenkin muovaantunut yksiä tämän hetken trendiruokia. Puurobaarit sen kuin yleistyvät, ja kohta Suomenkin valloittaa tämä kummallinen aamiaistrendi. Nämä puurot koristellaan kuitenkin pähkinävoilla, marjoilla, mulpereilla, chiasiemenillä ja ties millä muulla – jopa avocadolla. Mutta tästä ei kyllä tule mieleen se veteen keitetty voisilmäpuuro. Tykkään. Todella paljon.

Ehkä puurovihani on nyt selätetty ja voin alkaa kutsua sitä jopa yhdeksi lempiaamiaisekseni. Tähän ei ole tarvittu muuta kuin hitunen uusia ideoita, erilaisia makuja ja kokeiluja. Paljon inspiraatiota löytyy myös ulkomaalaisten – varsinkin tanskalaisten – puurobaarien instagrammista.

Tässä tällä kertaa yksi tuorepuurokokeilu jota olen tehnyt nyt jo useampana aamuna. Mausteinen puuro yhdistettynä syksyisiin omppuihin on tällä hetkellä juuri sitä mitä tekee mieli. Sain lisäksi Ginger Peoplelta kokeiluun muutamia inkiväärituotteita, joista levite osoittautui erittäin käteväksi tässä reseptissä. Pieni nokare inkivääritahnaa tuo juuri sopivaa potkua syysflunssan karkottamiseksi.

image.jpg

image.jpg

RAW PORRIDGE / INKIVÄÄRILLÄ, OMENALLA & KANELILLA
yhdelle

1,5 dl kaurahiutaleita
2 dl mantelimaitoa
1 tl kanelia
(halutessaan myös 0,5 tl kardemummaa)
1-2 rkl Ginger Party-inkiväärilevitettä, tai pieni pala tuoretta, raastettua inkivääriä
1 pieni omena raastettuna
ruususuolaa
vaniljaa

>> Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa ja anna turvota yön yli. Jos puuro on aamulla liian paksua, lisää loraus maitoa ja päinvastaisessa tilanteessa pieni kourallinen lisää kaurahiutaleita. Tarjoile pähkinöiden, siementen ja marjojen kera.

image.jpg

Rauhassa nautitut aamupalat villasukat jalassa ovat tällä hetkellä niitä parhaimpia hetkiä. Ihania syksyisiä aamiaishetkiä kaikille xxx bises

hyvinvointi terveys liikunta ruoka-ja-juoma