go nuts / mantelivoi.

image.jpg

Olen aina ollut nutella-ihmisiä. Letut eivät maistu miltään ilman nutellaa, eivätkä lomamatkan aamiaiset ilman purkillista suklaatahnaa. Muutama vuosi sitten laajensin nutellasta pähkinätahnoihin, varmaan samoihin aikoihin kun alkoivat kaikenlaiset fitness-hössötykset maapähkinävoin terveellisyydestä ja ylipäätään alettiin uskoa enemmän pähkinöiden hyviin vaikutuksiin. Blogit täyttyivät ohjeista joihin jokaiseen piti tunkea ainakin lusikallinen PBtä, ja löysin monia leipomuksiakin joissa tämä oli se välttämätön aines. Rakastuin pähkinävoihin, ja viime syksynä muutto Pariisiin villitsi minua lisää lukuisten luomuruokakauppojensa ansiosta.

Varsinkin mantelivoita löytyi Pariisista jokaisesta luomuruokakaupasta, paljon helpommin kuin Suomessa paremmin tunnettua maapähkinävoita. Siitä tulikin yksi luottotuote jota oli pakko löytyä kaapista aina, ja purkit tyhjenivät huomattavan nopeasti. Tämä on niin koukuttavaa kamaa – kun kerran päätät syödä aamujogurttisi tai puurosi mantelivoilla, maistuu se ilman sitä todella tylsältä. Hinta on ainoa joka vähän hillitsee kulutusta, sillä yksi pieni purkki maksaa Ruohonjuuressa lähemmäs kymppiä. Tämän takia ostin mantelit itse ja surautin aivan yhtä hyvää voita kotona. Superhelppoa ja vähän halvempaa, mutta sitäkin maistuvampaa.

image.jpg

MANTELIVOI (toimii millä tahansa pähkinällä / siemenillä)

suolattomia & paahtamattomia manteleita (kuorineen tai ilman), yhteen purkkiin noin 250g
ripaus (ruusu)suolaa
 

>> Paahda manteleita leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päällä 175c noin 15-25 min, riippuen käytätkö kiertoilmaa vai et. Manteleiden tulisi olla kullanruskeita, voit testata puraisemalla niitä ja katsomalla sisältä sen väriä. Anna manteleiden jäähtyä ennen voin valmistamista.

>> Laita mantelit tehosekoittimeen ja jauha ne jauhoksi. Kaavi sekoittimen reunalta jauho takaisin keskelle ja surauta uudestaan – anna käydä noin 1-2 minuuttia kunnes jauho on muuttunut tahnaksi. Saatat joutua pysäyttämään koneen muutamaan kertaan ja kaapimaan voita reunoilta, mutta jatka kunnes lopputulos on tarpeeksi juoksevaa.

>> Lisää lopuksi ripaus suolaa ja purkita mantelivoi tiiviseen lasipurkkiin. Säilyy jääkaapissa noin kuukauden.

image.jpg

Nauti mantelivoi leivän päällä, hedelmien, lettujen tai puuron kanssa. Hyvä välipalaherkku on myös täyttää muutama taateli pähkinävoilla ja popsia sellaisenaan. Leivonnassa voit lisätä muutaman ruokalusikallisen tuomaan täyteläisyyttä, tai käyttää kekseissä voin korvikkeena. Näitä käyttötapoja on oikeasti miljoonia, joten ei muuta kun lusikka purkkiin ja testaamaan. Mielestäni jo purkillinen tätä aamiasipöydässä hyvän hillon tai lemon curdin kanssa tekee aamusta jo niin paljon juhlavamman ja spesiaalimman. Myös maitopohjaiset smoothiet saavat vähän lisäenergiaa jos pistät lusikallisen mantelivoita joukkoon.

Tätä nautiskelen tämän viikonlopun ennen kuin suuntaan Berliiniin etsimään ruokainspistä xxx bises

image.jpg

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Terveys

cold brew (tutoriaali).

image.jpg

Maistoin ensimmäistä kertaa cold brewta kahvifestareilla tänä keväänä. Viime viikolla luin Hesarista ja nyt kirjoitan itse. Koska hei. Onhan tämä ihan sairaan hyvää.

Ensimmäinen kokemus osoittautui tähän menneessä parhaaksi; hanasta valutettu, olutmainen ja vielä vaahdolla kruunattu cold brew oli ehkä yksiä hienoimpia kahvielämyksiä. Näyttää oluelta, on jääkylmää ja haiskahtaakin vähän bisseltä – mutta onkin kahvia. Siideripissiksenä ja valkkarinlitkijänä kun en hirveästi koffista välitä, oli tämä kaikin puolin kiva yllätys. Ja mainittakoon vielä että tämä Kaffan hanakaffe tarjoiltiin jääkylmänä, eli juuri niin kuin pitää.

Nyt Hesarin ruokatorstain mainonnan jälkeen oli pakko testata kylmäuuttamista itse – tarkan ohjeen löydätte täältä. Olen maistanut nyt hana-, sekä pullokahvia ja mielestäni hanasta tulleena siinä oli paljon enemmän jytyä. Useassa Helsingin kahvilassa myydään varsinkin noita pulloja, testatkaa jos saatte tilaisuuden – itse juoksen kuitenkin sen hanakärryn perässä.

Jos kiinnostuksesi heräsi ja haluat salaa haastaa Kaffan miehet, tässä kuvamateriaalilla varusteltu ohje kuinka voit tehdä kylmäuuttettua kahvia itse. Tämä ei vaadi muuta kuin,

  • pressopannun
  • kahvia
  • puhdasta vettä.

Pressopannunkin voit korvata tavallisella kannulla, kattilalla tai vaikka ämpärillä. Riippuen miten kova kahvitarve on. Itselläni on kotona kahvinjauhaja, jolla saa ihanan tuoretta kahvia, mutta ihan tavallinen valmiiksijauhettu suodatinkahvikin käy tähän oikein hyvin. Mulla nyt Good Life Coffeen Easy E:ta, joka on enemmänkin espressoon tai mutteripannuun suositeltava, mutta näillä mentiin ja hyvää tuli.

Noniin.

image.jpg

VAIHE 1

Leiki aitoa kahvihifistelijää ja kiillota kahvinjauhajasi jos omistat sellaisen. Haistele kahvipapuja ja leiki löytäväsi sieltä tarkkojakin aromeja – sitruksinen, hedelmäinen, suklainen, tummahko, pyöreä, vadelmainen – siis ihan mitä vaan.

image.jpg

VAIHE 2

Kaada viimeistään nyt ne kahvipavut jauhimeen ja jauha suodatinkahville sopivaksi karkeudeksi. Tai avaa tässä vaiheessa se Juhla Mokka.

image.jpg

VAIHE 3

Ota esiin pressopannu tai ämpäri jossa aiot kahvisi valmistaa.

image.jpg

VAIHE 4

Jos olet tottunut pressokahvin juoja, lisää kahvia pannuun yhtä paljon kuin normaalistikin käyttäisit pannullista kohden. Sama pätee suodatinkahviin, mutta lue Hesarin ohjeet ylempää jos haluat tarkemmat määrät. Kuitenkin tarkoitus olisi pitää tämä rentona puuhana, joten älä hätäänny jos desimitat eivät ole millilleen.

image.jpg

VAIHE 5

Täytä pannu kylmällä, raikkaalla vedellä – tässäkin siihen asti kuin normaalisti kahvia valmistaessa. 

image.jpg

VAIHE 6

Aseta pressopannun kansi pannun päälle, mutta älä paina sitä vielä alas. Anna kahvin uuttua jääkaapissa yön yli, vähintään 10 tuntia – Kaffan ohje taisi olla 14 tuntia. Tämän jälkeen paina presso alas ja nauti raikasta ja ah niin ihanaa kylmäuutettua kahviasi. Alkuperäisissä ohjeissa tämä olisi pitänyt vielä suodattaa suodatinpaperin läpi, mutta mielestäni kahviini jäänyt rasva sopi joukkoon oikein hyvin eikä pilannut sen raikkautta.

image.jpg

Halutessasi voit lisätä lorauksen maitoa, makusiirappia tai jääpaloja, unohtamatta mausteita (kaneli, kardemumma, vanilja tms). Lisäksi kylmä kahvi kaunistaa, joten tässä siis ehkä tämän kesän hehkein aamudrinkki! Nyt kaikki uuttamaan omaa CBta xxx bises

Muoti Ruoka ja juoma Trendit