Raparperipiirakan uusi muoto.
Halusin pitkään tehdä jotain raparperista, jotain muuta kuin tavallista piirakkaa. Törmäsin sattumalta tähän ohjeeseen tanskalaisen Majan blogissa ja kokeilin kakusta omanlaistani versiota. Siinä yhdistyy kesäisen kirpsakka raparperi, paahdettu manteli sekä pehmeä mousse. Kaikki täydellisen kesäkakun ainekset unohtamatta pinnalle ripottelemaani rouskuvaa crumblea.
Leivontaruotsini sai pientä haastetta tanskankielisestä ohjeesta joten lopputulos ei noudattanut täysin reseptiä kuin ainesmääriltään – tosin niitäkin muutin hieman. Jaan teille suomenkielisen, omalla tavallani käännetyn ja sovelletun reseptin joka mukailee parhaansa mukaan itse alkuperäistä. Päällimmäinen mousse on reseptissä eri tavalla tehty joten mikäli tahdot alkuperäisen ohjeen mukaisen kakun, suosittelen joko tanskankielen osaamista tai hyvän sanakirjan omistamista. Tämä oma versioni menee todennäköisesti helpomman kautta.
RAPARPERIMOUSSEKAKKU FRANGIPANELLA
20 cm irtopohjavuokaan, noin 8-10lle
Pohja:
75 g voita
100 g vehnäjauhoja
75 g täysjyvävehnä- tai ohjajauhoja
50 g tomusokeria
ripaus suolaa
1 muna
>> Nypi pohjataikinan ainekset tasaiseksi massaksi ja painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Ota talteen pieni kourallinen taikinaa crumblea varten. Pistele haarukalla pari reikää pohjaan ja laita jääkaappiin / pakkaseen kovettumaan 5-10 minuutiksi.
>> Paista pohjaa 175c noin 10 minuuttia, kunnes pohja on hieman kullertava.
>> Paista myös crumblemuru erillisellä leivinpaperilla kunnes se on kullanruskeaa.
Frangipane- täyte:
200 g raparperia (noin 2 isoa vartta) kuorittuna ja pilkottuna pieneksi
100 g mantelijauhoa
100 g sokeria
100 g voita
1 muna
(loraus Amarettoa – itseltäni tämä puuttui ja hyvältä maistui silti)
>> Laita pilkottu raparperi uunista tulleen pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi.
>> Sekoita kaikki täytteen ainekset sähkövatkaimella kuohkeaksi. Kaada raparperilla päällystetyn pohjan päälle ja pista pohja takaisin uuniin täytteineen noin 25-30 minuutiksi, kunnes kakun pinta on kullan ruskea. Anna jäähtyä hyvin.
Mousse:
200 g raparperia (noin 2 isoa vartta) kuorittuna ja pilkottuna pieneksi
2 liivatelehteä (vegeversio: korvaa agar agarilla)
ripaus aitovaniljaa / 1 tl vaniljasokeria
100 g sokeria
1 dl kuohukermaa
100 g kreikkalaista jogurttia (10% rasvaa)
>> Kiehauta raparperi, sokeri ja vanilja kattilassa 5-10 ajan. Liota liivatelehtiä 3-5 minuuttia kylmässä vedessä ja lisää ne kuuman raparperisoseen joukkoon. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
>> Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää sitten jogurtti edelleen vatkaten. Lisää joukkoon raparperisose ja vatkaa tasaiseksi. Kaada massa jäähtyneen frangipanella täytetyn pohjan päälle ja pistä jääkaappiin jähmettymään 3-5 tunniksi / yön yli.
>> Koristele kakku crumblella, marjoilla tai kukilla.
Ihanaa heinäkuun alkua kaikille, bises xxx.