kvinoaleipä.

image.jpg

Huomasin tässä yksi päivä ihan onnellisena juovani spirulina-vihersmoothieta ja tajusin etten tiennyt sen terveysvaikutuksista mitään. Kyllä, join sitä ihan vaan siitä ilosta että tiedän spirulinassa olevan JOTAIN superaineita. Huvituin miten helposti meidät jotkut saakaan manipuloitua juomaan ties mitä litkuja, tietämättä sen tarkemmin mitä se sisältää. Mutta voin sanoa että mausta kyllä tykkään, henkeä pidätellen en sentään ole sitä kiskonut alas, vaan ihan nautinnolla. Ja jotta ketään ei nyt jäisi vaivaamaan tämä spirulina, niin selvitin asian jotta minä ja te muut voitte jatkossakin juoda viherjuomanne rauhassa. Spirulinasta saa siis valtavan määrän proteiinia, vitamiineja ja mineraaleja, se puhdistaa maksasta ja hermostosta haitallisia myrkkyjä ja lisäksi vahvistaa sydäntä ja ehkäisee verisuonitukoksia. Ehkä siis jatkan tämän tankkaamista.

Ja sama tietämättömyys koski kvinoaa. Onhan siinä protskua joo, mutta se taisikin olla ainoa juttu jota kvinoasta kunnolla tiesin. Mausta olen aina pitänyt, ja lähinnä sen takia sitä olenkin syönyt mieluiten mm. riisin ja couscousin sijaan. Kvinoa-innostus lähti jopa niin pitkälle että tein siitä leipää. Kokeilin sitä itse asiassa jo viime kesänä, mutta lopputulos oli niin mureaa että se näytti lopulta kauhean leikkausoperaation jälkeen kuivalta riisiltä… En halunnut pistää vahinkoa kiertämään.

Mutta nyt onnistui! Leipä pysyi kasassa ja oli ihanan mehevää, puhumattakaan miten hyvää siitä tuli paahtimessa paahdettuna. Se kelpasi niin täytteillä kuin ilmankin. Ja jotta tämä kvinoaleipä valloittaisi mahdollisimman monen keittiön, kokosin nyt niitä faktoja ja hyötyjä motivoimaan:

  • kvinoassa on kaikkia yhdeksää aminohappoa, joita elimistö ei pysty itse valmistamaan (saatava siis vaikkapa kvinoasta)
  • kvinoa ei ole vilja, vaan enemmän sukua pinaatille, punajuurille ja lehtimangoldille
  • kvinoassa on korkean proteiinipitoisuutensa lisäksi myös paljon ravintokuitua, fosforia, rautaa ja magnesiumia
  • kvinoa pitää nälkää pitkään
  • kvinoassa oleva argiini laajentaa verisuonia, jolloin paleltuminen on vaikeampaa (ihan vinkkinä nyt talvipakkasiin)
  • vähentää sydän- ja verisuonisairauksiin altistumisen riskiä e-vitamiinin, seleenin ja magnesiumin ansiosta
  • auttaa jopa ehkäisemään sappikiveä ja rintasyöpää

Ei ainakaan tee haittaa lisätä kvinoan syömistä. Mutta jos ei terveysvaikutukset kiinnosta niin lupaan että makukin on kohdallaan ja kivaa vaihtelua muulle leivälle 🙂

image.jpg

Kvinoaleipä

4 dl kvinoaa + 8 dl vettä
4 rkl psyllium-kuitua
2,5 dl vettä
3 rkl oliivi- tai kookosöljyä
1 rkl hunajaa tai agavesiirappia
0,5 tl leivinsoodaa
1,5 tl suolaa
1 rkl valko- tai omenaviinietikkaa
(pieni loraus vettä)

>> Keitä 4 dl kuivaa kvinoaa 8 desissä kiehuvaa vettä (pakkauksessa tarkemmat ohjeet). Yhdistä psyllium ja 2,5 dl vettä ja anna jähmettyä hyytelöksi n. 15 minuutin ajan. Lämmitä uuni 170c.

>> Yhdistä keitettyyn kvinoaan psyllium-hyytelö, sekä loput ainekset. Lisää myös vähän vettä tarvittaessa, jos taikina näyttää liian kuivalta. Voitele leipävuoka öljyllä ja kaada taikina vuokaan. Ripottele päälle siemeniä/pähkinöitä koristeeksi jos haluat. Paista 170c noin 90 minuuttia. 45 minuutin jälkeen viillä veitsellä kevyesti leivän pintaan pitkä viilto ja anna vielä paistua ainakin toiset 45 minuuttia.

>> Jos haluat leivästä rapeamman, irrota se vuoasta ja käännä vielä nurin ritilälle ja pistä uuniin hetkeksi. Alenna lämpö 160c.

 Anna leivän jäähtyä kunnolla ennen vuoasta irroittamista ja leikkaamista. Suosittelen myös paahtimessa paahtamista, vaikka hyvää leipä on sellaisenaankin. Säilyy myös pakkasessa, huoneenlämmössä 5-7 päivää. 

image.jpg

Suolaiseen versioon pistin avocadoa, tomaattia ja ruususuolaa, makeaan mantelivoita ja banaania. Hyvää viikonloppua kaikille, bisbis xxx

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta

(kakku)kuulumisia.

Viime viikonloppu oli yhtä kiirettä. Ensinnäkin piti hoitaa ne oikeat työt, joita riitti myöhään perjantai-iltaan asti. Sen jälkeen jatkui toisenlaiset työt, nimittäin multa oli tilattu kolme synttärikakkua sunnuntaille. Niiden tekemisen aloitin itseasiassa jo keskiviikkona – no joke – ja jatkoin aikaiseen lauantai-aamuun asti. Ei tässä muuten olisi mitään raskasta ollut paitsi että Turku.

Sinne lähdettiin lauantaina moikkaamaan ystävää porukalla ja ai että oli hauskaa! Syötiin lounasta Niskassa ja pakko vielä mainita miten ihania paikkoja Turusta tuntuu aina löytyvän! Arkisin mm. Tintån lounas on tullut koluttua aika monta kertaa läpi ja moni kehuu myös niitä ihania brunssipaikkoja… Eeva Kolukin kirjoitteli samaiselta viikonlopulta terkkuja Turusta, lukekaa siis täältä paremmat vinkit!

image.jpg

Sunnuntai-aamun olo oli kuitenkin yhtä karu ja vaisu kuin ylläoleva kuva. Kakut saatiin juhliin koristeltuina, mutta kuvat tänne blogiin jäivät sitten toteuttamatta. Että tällaisia kuulumisia. Tilatkaa vaan kakkuja jatkossakin, kyllä mä ne teen vaikka olisikin Turku-reissua sitä ennen. bisous xxx

Ps. FOOD52n How to Be a Better Baker in 2015 tulee muuten printattuna mun keittiön seinälle. Printatkaa tekin jos ette ole vielä älynneet tehdä jälkiruokia oliiviöljystä.

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä Työ