(porkkana)kakusta ja kuureista.

image.jpg

Ihanaa alkanutta Uutta Vuotta kaikille! Uusi vuosi, uudet kujeet/lupaukset/reseptit/kakut/jumppaohjelmat, mitä näitä nyt kaikilla onkaan. Töissä ainakin huomaan että vihersmoothieta menee paljon kaupaksi, taitaa olla kaikilla joulupöhötykset edelleen käynnissä ja kiikarissa uudet elämäntavat. Itse en kyllä tehnyt ainuttakaan uudenvuodenlupausta, mutta aion tulevana vuonna keskittyä kaikkeen mukavaan ja hyvään. Paljon ystäviä, liikuntaa ja hyvää ruokaa. Ja pari matkaakin on kai jo suunnitelmissa. Nämä ”lupaukset” jotka omalla kohdallani käännän toteutettaviksi tavoitteiksi puskevat arjessa eteenpäin ja piristävät päiviä.

Luin horoskooppini lehdestä ja siinä kehotettiin kokeilemaan kahvipaastoa. Viimeistään tällöin vahvistui uskoni horoskooppien turhuuteen. Kahvista en kyllä luovu. Ikinä. Sen sijaan juon vähän enemmän niitä vihersmoothieita ja vihreää teetä jos pöhötyttää. Plus miinus nolla, hah. Ihan vaan vinkki kaikille detox-kuurin alottaneille. En kyllä tiedä miten tämä toimii kehonpuhdistuksen näkökulmasta, mutta ainakin mieli on puhdas kun ei ohimoiden kohdalta kiristä. Kertokaa muuten miten sujuu kahvittomuus jos aloititte!

image.jpg

Kuureista kakkuihin… Meillä tuleva vuosi käynnistyi kavereiden kanssa raketteja seuraten mitä upeimmalla ulkoterassilla. Koska biletys on aina yhtä rankkaa, tarvitsee se oikeanlaiset eväät. Tällä kertaa luotin perinteiseen porkkanakakkuun ja pistin sen kukilla koreaksi. Kyllä maistui, muutaman skumppalasin jälkeen ainakin.

PORKKANAKAKKU

3 pohjaa, jotka lopussa kootaan päällekkäin:

1 pohja:

2 munaa
1,5 dl rypsiöljyä (voi korvata halutessaan kookosöljyllä)
2 dl jauhoja
2 porkkanaa (n. 3 dl raastetta)
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljaa
1,75 dl sokeria
2 tl kanelia
1,5 tl kardemummaa

>> Laita uuni lämpeämään 175c. Vuoraa 20cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Raasta porkkanat. Sekoita kaikki kuivat ainekset sokeria lukuunottamatta keskenään. Vatkaa sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi omassa kulhossaan, lisää sitten jauhoseos ja öljy. Sekoita viimeisenä joukkoon porkkanaraaste.

>> Kaada taikina vuokaan ja paista n. 20-30 minuuttia. Testaa tikulla kypsyys ja jätä halutessasi vähän kosteaksi – tällöin tikkuun kuuluu jäädä vähän taikinaa. Anna jäähtyä kunnolla.

Toista kolme kertaa.

Kuorrute:

500g maustamatonta tuorejuustoa
250g suolaista voita
ripaus suolaa (varsinkin jos käytät suolatonta voita)
1-1,5 pkt tomusokeria

>> Pehmennä voi kunnolla huoneenlämpöiseksi ja pehmeäksi. Sulata 100g voista ja pistä talteen. Vatkaa loppu pehmeä voi tuorejuuston ja paketillisen tomusokeria kanssa. Lisää sula voi ja ripaus suolaa, vatkaa sähkövatkaimella. Jos kuorrutus tuntuu liian juoksevalta, lisää hieman tomusokeria. Muista että kuorrutus kuitenkin jähmettyy kylmässä.

>> Kokoa kakku: Laita pohjakerros tarjoiluvadille, ja levitä sen päälle paksu kerros kuorrutetta. Lisää toinen kerros, ja toista kuorrutuksella, kunnes kaikki kolme kerrosta ovat päällekkäin. Kuorruta halutessasi kakku myös sivuilta, ellet halua jättää sitä ”alastomaksi” – googlaa ”naked cake”. 

Kakku maistuu parhaalta muutaman tunnin levänneenä. Toinen vinkki: käytin keskimmäiseen kakkupohjaan myös saksanpähkinäjauhoja, jolloin jauhoja oli 1 dl ja saksanpähkinäjauhoja 1 dl (=yht. 2dl). Tämän saman voi kokeilla mantelijauhoilla, jos kaipaa porkkanakakkuunsa pähkinäistä vivahdetta.

image.jpg

Näin startattiin uusi vuosi, olkoon 2015 teille kaikille mahtava vuosi ! xxx bises

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli Höpsöä

biscuits à l’eau de rose.

image.jpg

Joulu tuli ja meni. Ihanasti sujui niin kuin joka vuosi, rauhassa leppoisasti olellen ja nautiskellen. Ja lahjojakin sain, paras oli ehkä oma kahvinjauhin josta olen ylpeänä kailottanut jo kaikille tutuille… Aika luksusta herätä joka aamu vastajauhetun kahvin tuoksuun.

Ja oli muuten vaikea salailla tätä ennen joulua löytämääni reseptiä – olin aika innoissani näitä tehdessä, sillä…ruusuvettä tiedossa! Blogiani lukeneet ovat saattaneet törmätä aiemmin niin ruusumacaroneihin kuin kukkaiseen chiavanukkaaseenkin. Tämän reseptin nähtyäni oli uusi tekosyy kaivaa tuo kauan kaivattu pullo kaapin uumenista.

Keksit nyt ovat vain keksejä mutta nämä ovat musta oikeasti hyviä keksejä. Sellaisia vähän fiinimpiä ja juhlavampia, joita voisi vaikka tehdä nyt Uudenvuoden juhliin. Siksi kutsun niitä biscuits à l’eau de rose, koska kaikki nyt vaan kuulostaa kauniimmalta ranskaksi. Jopa suoraan käännettynä.  Ja niin kuin ennenkin, ohje on täysin simppeli ja aika vaikea pilata, joten rohkeasti kaulin käteen ja leipomaan!

Alkuperäinen ohje sisälsi mm. täysjyvävehnäjauhoja sekä seesaminsiemeniä, mutta jätin ne nyt pois. Näin ruusu pääsi oikeuksiinsa, jälleen kerran (ei kaduta). Lisäksi vaihdoin pekaaninpähkinät hasselpähkinöihin, koska niistä tulee aina mieleen nutella… 🙂 Ruusunlehdet sain kiinalaisesta ruusunnupputeestä, niitä saattaa olla vaikea löytää Suomesta, mutta hyvästä luontaistuote-/teekaupasta voi kokeilla. Rohkeat kuivattaa itse.

image.jpg

BISCUITS À L’EAU DE ROSE ( mukailtu:101cookbooks)

260g vehnäjauhoja
30g uunissa paahdettuja hasselpähkinöitä
1,5 rkl kuivattuja ruusunlehtiä (+ hieman koristeluun)
450g huoneenlämpöistä voita
1 tl suolaa – mulla oli ruususuolaa, ihan vain fiilistelyn vuoksi
2-3 rkl ruusuvettä
sokeria koristeluun

>> Sekoita jauhot, rouhitut pähkinät ja ruusunlehdet keskenään. Vatkaa toisessa kulhossa keskenään pehmennyt voi, suola, sokeri ja ruusuvesi kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää jauhoseos ja vatkaa tasaiseksi. Kääri taikina muovin sisään ja pistä jääkaappiin puoleksi tunniksi-yön yli.

>> Ota taikina lämpenemään 15 minuuttia ennen leipomista. Lämmitä uuni 180c.

>> Kaulitse taikina (2-3 osassa) kahden leivinpaperin välissä noin 1,5-2 cm paksuiseksi. Painele haluamallasi muotilla/lasilla taikinasta keksejä ja ripottele niiden pinnalle sokeria ja kuivattua ruusua. Paista uunissa 13-15 minuuttia, kunnes ne ovat kultaisen värisiä – millään muulla kuin värillä ei ole tässä väliä, eli toimi oman maun mukaan. Käännä pelti puolessa välissä paistoa. Anna jäähtyä kunnolla ritilällä.

image.jpg

Keksit säilyvät viikon tai yli ilmatiiviissä rasiassa. Tämän takia omani menivät lahjoiksi, mutta teen varmasti näitä vielä uudestaan… Hyvää Uuttavuotta kaikille xxx

Koti Ruoka ja juoma