persiljapesto.

image.jpg

Pesto on aina ollut meidän keittiössä kova sana. Jo pienestä lähtien jos sain päättää mitä ruokaa tehtiin, oli se aina pestoa. Aina. Vanhat lapsuuskaverit muistavat myös että synttärijuhlillani oli aina rusettimakaronia ja pestoa, ja olen kuulemma 7-vuotiaana jakanut kavereillekin meidän perheen pesto-ohjeen…

Itsetehty pesto on aivan eri asia kuin kaupasta ostettu purkkipesto. Tottakai sekin on hyvää, varsinaista lohturuokaa jos haluaa äkkiä jotain hyvää ja valmista, mutta kokeilkaapa tehdä itse. Jo pelkkä väri viestii tuoreesta herkusta, sanomattakaan siitä koukutuksesta joka syntyy jo yhden lusikallisen jälkeen. Alkuperäinen resepti syntyy basilikasta mutta tehtiin sitä viime juhannuksena mökkipihan nokkosistakin. Nyt jääkaapista löytyi iso nippu persiljaa, jolle en keksinyt mitään muuta käyttöä kuin pistää pestoksi.

image.jpg

Persiljapesto (toimii myös basilikalla, lehtikaalilla, nokkosella ja muilla lehtivihreillä)

2 isoa nippua persiljaa
3 valkosipulin kynttä
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
75g manteleita ja/tai pinjansiemeniä
n. 1 dl raastettua parmesania
runsaasti oliiviöljyä

>> Murskaa mantelit/siemenet monitoimikoneessa jauhoksi. Lisää joukkoon valkosipuli, persilja ja parmesan ja aja tasaiseksi. Valuta oliiviöljyä pikkuhiljaa koneen käydessä samaan aikaan, ja lopeta kunnes koostumus on mieleisesi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Jos käytössäsi ei ole monitoimikonetta tai sauvasekoitinta, sekoita kaikki ainekset keskenään morttelissa. Pesto säilyy purkissa monta päivää, mutta maun puolesta takaan että sitä on vaikea säilöä pitkään.

image.jpg

Kiitos vielä kaikille lilyläisille ja muille lukijoille positiivisesta palautteesta, kiva kuulla että blogi miellyttää 🙂

Koti Ruoka ja juoma

onnellisuus & omenakakku.

On mun elämä kyllä nyt aika ihanaa. Myöhäiset aamupalat, satunnaiset (heh) juoksulenkit Luxembourgin puistossa, vähän kouluhommia kahvilassa, sitten niitä luentoja ja illalla viinilasillisille kavereiden kanssa. Tämä ohjelma toistaa itseään pelottavan usein ja mietin miten koskaan enää totun normaaliin, työntäyteiseen arkeen. Tätä herkkua kuitenkin enää kuukausi jäljellä, joten aionpahan ottaa kaiken ilon irti. Quel bonheur.

Onnellisia hetkiä ovat myös kahvittelut hyvän kakun kanssa, tietenkin. Vaikka omenakausi saattaakin olla jo ohi, en voinut vastustaa kiusausta törmättyäni tähän ohjeeseen.Valkosuklaan ja kanelin yhdistelmä vaan houkutti niin helkkaristi että pistin taas kakuksi ja kyllä kannatti. Mukailin alkuperäistä reseptiä aika paljon – niin paljon että oikeastaan vain omena, kaneli ja valkosuklaa jäivät.

image.jpg

Omenakakku valkosuklaalla ja kanelilla

3 isoa omenaa kuorineen
150 g voita
4 munaa
2 dl sokeria
1 tl vaniljaa / vaniljasokeria
iso ripaus suolaa
3 tl kanelia + 1 rkl omenalohkoihin
100 g valkosuklaata
3 dl jauhoja
2 dl mantelijauhoja
2 tl leivinjauhetta
loraus omenamehua tai maitoa

>> Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla tai voitele ja jauhota kunnolla. Leikkaa omenat paksuiksi lohkoiksi ja sekoita ruokalusikallisen kanssa kanelia. Vatkaa voi ja sokeri sähkövatkaimella, ja lisää munat yksi kerrallaan joukkoon. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja yhdistä voiseokseen. Kaada loraus maitoa / mehua ja sekoita tasaiseksi.

>> Kaada puolet taikinasta vuokaan ja lisää 2/3 omenalohkoista päälle. Kaada loppu taikina, koristele jäljellä olevilla omenalohkoilla ja valkosuklaarouheella. Paista 190c noin 50 min, testaten hammastikulla että kakku jää vielä hiukan löysäksi keskeltä.

image.jpg

Maanantaipiristystä kaikille xxx bisout täältä!

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä Höpsöä