suklaata x 2.

Vettä sataa ja vihdoin alkaa tuntua lokakuulta. Viime kuukausi on ollut Pariisissa uskomatonta hellettä ja aloin jo uskoa ettei tänne tulisi kylmä milloinkaan. No tuli sittenkin.

Villasukat jalassa ja teekuppi kädessä, sekä melko viinintäyteisen illan jälkeen kaipasin jotain lohduketta. Lisäksi edessä tuijotti ranskan kirja joten ”oli pakko” tehdä jotain herkkua. Ja pestä pyykkiä. Ja tiskata. Olen varmaan paras henkilö keksimään tekosyitä lukemisen lykkäämiseksi.

Ja mitäs muuta kuin jotain suklaista! Päätin silti pitäytyä näissä terveellisemmissä herkuissa ja olin aika tyytyväinen itseeni että krapulapäivä sujui itsetehdyillä makeilla.
 

image.jpg

Mousse au chocolat

1 avocado
1 banaani
0,5 tl vaniljaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl kahvijauhetta tai loraus vahvaa espressoa
2 rkl raakakaakaota tai vahvaa kaakaojauhoa
pieni loraus maitoa
hunajaa jos kaipaat makeampaa

>> Surauta kaikki tasaiseksi sauvasekoittimella / monitoimikoneessa. Pistä jääkaappiin tekeytymään pariksi minuutiksi. Ripottelin päälle vielä paahdettuja hasselpähkinöitä joten mousse maistui melkein nutellalta.

Avocado on oikeasti superraaka-aine. Se sopii niin suolaiseen kuin makeaankin ja lupaan ettei lopputulos maistu avocadolta vaan ihanan täyteläiseltä suklaamousselta.
 

image.jpg

Kun mousse oli tehty niin päätin viivytellä lukemista vielä hetken. Raakasuklaa on yksiä mun lemppareita ja niin helppo tehdä itse! Tein pienen suklaalevyn kokoisen satsin joten toivon että siitä säilyy vielä pariksi päiväksi kahvin kanssa.

Raakasuklaa paahdetulla mantelilla

3 rkl kookosöljyä
1-2 tl hunajaa / agavesiirappia / vaahterasiirappia
0,5 tl suolaa
vaniljaa
0,5 tl kahvijauhetta
3 rkl kaakaojauhoa (raakaa tai vanHoutenia)
1 rkl mantelivoita
paahdettuja mantelilastuja

>> Sulata kookosöljy vesihauteessa. Lisää hunaja/siirappi, suola, vanilja, kahvi ja mantelivoi. Lisää lopuksi kaakao ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada muotteihin tai leivinpaperilla päällystetylle pienelle lautaselle. Ripottele päälle mantelilastut. Pistä jääkaappiin tai pakkaseen kovettumaan. Säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

Tälläisia väsynestovinkkejä täältä. Jos viikonloppuaamut tuntuvat liian raskailta, kannattaa nämä tehdä bileiltaa ennen valmiiksi kaappiin odottamaan…

Puheenaiheet Ruoka ja juoma Höpsöä

granolaa kvinoalla.

image.jpg

Mysli on mulle kuin muille suomalaisille puuro. Mausteita ja lisukkeita löytyy kuinka montaa vaan, joten siihen ei koskaan kyllästy. Lisäksi se on superhalpaa, oikeeta opiskelijaruokaa, kun jaksaa käyttää sen tunnin valmistukseen. Yhdestä satsista riittää usein pitkälle, ja tiedätpähän ainakin mitä rasvoja ja sokereita aamiaiskulhossasi on.

Sehän se onkin. Mysli on ”terveellistä”. Katsokaa sitten sitä kaupasta ostettua pussia monta grammaa lisättyä sokeria ja teollisuusrasvaa se sisältää. Onhan se muromysli hyvää, mutta parempi mieli mulle ainakin tulee kun tiedän popsineeni itse tehtyä granolaa jonka raaka-aineet tiedän satavarmasti. Ei pidä olla liian tarkka, tiedän, mutta se on vaan niin helppo tehdä itse että suosittelen kaikille 🙂 

image.jpg

Äiti teki aina kotona omaa mysliä sekoittamalla keskenään kaurahiutaleita, pähkinöitä, siemeniä ja kuivattuja hedelmiä. Näin teen välillä itsekin, mutta nyt olen alkanut kaivata muromyslimäistä, rapeaa ja hiukan makeaa sekoitusta. Myslin ja granolan erohan onkin, että mysli on vain hiutaleita pelkiltään, ja granola sitä meidän ”muromysliä”, eli sokerilla ja öljyllä paahdettua herkkua. Onhan se paljon parempaa…

Tällä kertaa yhdistelmä rajoittui siihen mitä kotoa löytyi. Lisäsin ensimmäistä kertaa myös kvinoaa, jonka on todettu olevan hyvä nälänloitottaja. Puurofanit saattavatkin syödä aamulla mössönsä kvinoana, joten tässä hieman rapsakampi versio! Tärkein on kuitenkin tehdä ”puffed quinoaa”, sillä raaka kvinoa saa vatsan sekaisin. Voit jättää tämän myös pois mikäli et pidä kvinoan mausta, tai haluat päästä helpommalla. Täältä löytyy selkeä ohje kuvilla varustettuna.

image.jpg

Pähkinäistä kvinoa-granolaa

5 dl kaurahiutaleita
2 dl kvinoaa
3 dl pähkinöitä (tässä; manteleita, maapähkinöitä, hasselpähkinöitä)
pari kourallista siemeniä (auringonkukka, kurpitsa yms.)
kuivattuja hedelmiä (tässä; viikunaa ja rusinoita)
vaniljaa
kanelia
ripaus suolaa
2 isoa rkl kookosöljyä
3-5 rkl agavesiirappia / hunajaa (maun mukaan)
0,5 dl kiehuvaa vettä

>> Kuumenna uuni 140c. Sekoita keskenään kaurahiutaleet, pähkinät, kaneli ja suola. Lisää toiseen kulhoon kookosöljy, siirappi/hunaja, vanilja ja vesi. Kaada neste hiutaleiden joukkoon ja sekoita hyvin – käsillä onnistuu parhaiten. Levitä leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle tasaiseksi kerrokseksi. Pistä uuniin paahtumaan, kunnes granola on kullanruskeaa ja rapeaa. Kannattaa sekoitella välissä.

>> Lopuksi lisää jäähtyneeseen granolaan kuivatut hedelmät ja ”puffed quinoa”.

image.jpg

Tämä oli vain yksi esimerkki millaista kotona voi saada aikaan! Muita mausteita ja lisukkeita joita käytän usein ovat

kaakao,
kardemumma,
gojimarja,
karpalo, 
taateli,
mulperi,
kookoslastut,
pistaasi-
ja saksanpähkinät.

Suosittelen tekemään kierroksen Punnitse&Säästässä ja kokoamaan omat suosikit pussiin, heivaamaan ne kaurahiutaleiden kanssa uuniin ja odottelemaan lopputulosta.

image.jpg

Ihanaa syksyä sinne, käpertykää villapaitoihin ja mussuttakaa tätä teen tai kahvin kanssa! xxx bisous

Koti Ruoka ja juoma