rullaa.

Kävelen usein aasialaisten ravintoloiden ohi ja katselen kaihoisasti ikkunassa olevia kääryleitä. Kaupassa huomasin sattumalta riisipaperipaketin ja illan menu muuttui minuutissa. Muistin törmänneeni muutamissa blogeissa tämänkaltaisiin resepteihin ja nappasin koriini vihanneksia, nuudeleita ja maapähkinävoita. Katkaravut olisivat olleet myös jees, mutta päätin kiristää budjettia.

Riisipaperin kanssa temppuilu oli aika haastavaa hommaa väsyneenä. Jouduin kokeilemaan pariinkin otteeseen uudestaan ja kuvassa olevat rullat olivat parhaat mihin pystyin. Paperia ei saa liottaa liian kauaa vedessä sillä muuten siitä tulee käsittämättömän vaikeaa käsitellä. Hallitkaa hermonne ja tehkää rauhassa – ei hosuen niin kun minä.

riisirulla2.jpg

Kasvisrullat maapähkinäkastikkeella

Rullat:

riisipaperia
kurkkua
porkkanaa
avocadoa
kevätsipulia
basilikaa
verigreippiä
keitettyjä ja jäähdytettyjä riisinuudeleita

Maapähkinäkastike (noin yhdelle hlölle ja viidelle rullalle):

2 isoa tl maapähkinävoita
1 valkosipulinkynsi
peukalon kokoinen pala inkivääriä raastettuna
0,5-1 tl jauhettua chiliä
limen mehu

1 tl agavesiirappia tai hunajaa
seesamiöljyä sen verran että seoksesta tulee kastikemaista

>> Keitä ensin nuudelit ja anna jäähtyä. Kuori kurkku, poista siemenkota ja pilko se ja porkkanat ohuiksi siivuiksi. Kuori greippi terävällä veitsellä niin, että lohkoja peittävä kalvo tulee mukaan. Ota sitten lohkot irti sivukalvoja myöten. Silppua kevätsipuli ja lohkoa avocadosta ohuita paloja.

>> Liuota yhtä riisipaperia n. minuutin ajan lämpimän veden alla ja suorista pöydälle. Laita pohjimmaiseksi iso basilikanlehti ja kokoa loput täytteen sen päälle. Nuudelit voit joko leikata lyhyemmiksi tai taittaa kaksinkerroin. Varo täyttämästä rullia liikaa. Rullaa tortillan tapaan kiinni ja aseta taittokohta alaspäin lautaselle.

>> Tee kastike sekoittamalla maapähkinävoi, siirappi/hunaja, valkosipuli, inkivääri, chili ja limen mehu keskenään. Sekoita kunnolla tasaiseksi. Lisää seesamiöljyä niin paljon, kunnes seos muuttuu kastikemaiseksi.

Ja nyt helpoin osuus: dippaa rullat kastikkeeseen ja syö.

riisirulla.jpg

Ihanaa sunnuntaita kaikille!

Koti Ruoka ja juoma

omeletti.

Menin leffaan. Siinä ei ollut mitään outoa paitsi että menin yksin. Keskusteltiin kavereidenkin kanssa tästä joskus, että miksi yksin meneminen / tekeminen on niin vaikeaa. Pariisissa tuntuu että kaikki liikkuvat yksin; puistoissa, museoissa, elokuvissa, kahvilassa. Kävelin Odéonin teatteriin ja ostin lipun. Eikä tuntunut yhtään oudolta olla yksin.

Les recettes du bonheur eli The Houndred-Foot Journey on Lasse Hellströmin uusin elokuva, joka kertoo kotimaastaan pakenevasta intialaisperheestä. Ranskaan saavuttuaan he päättävät perustaa ravintolan – tietenkin intialaisen. Vastapäätä olevan ranskalaisen Michelin-ravintolan omistaja ei tästä riemastu, ja näin alkaa kahden eri ravintolan – ja kulttuurin – sota. Veitset heiluvat ja reseptejä kehitellään, ihmissuhteet tiivistyvät jne. Eli tässä on myös draaman ainesta. Nauroin ja itkin.

Lempikohtauksessani nuori intialaispoika valmistaa ranskalaiselle ravintolanomistajalle omeletin. Hän lisää tulisia ja eksoottisia mausteita, uhmaa perinteistä ohjetta ja saa sen vielä maistumaan hyvältä. Rouva itkeä pillittää onnesta ja surusta omelettinsa edessä – ja minä myös. En ymmärrä miten munakas voi saada niin paljon tunteita aikaan.

Seuraavana aamuna päätin tehdä – yllätys yllätys – munakkaan. Matkien tuota intialaispoikaa, lisäsin jotain minulle epätavallista. Helposti kangistuu samoihin kaavoihin ja raaka-aineisiin, ja makuaisti turtuu niihin tuttuihin makuihin. Kurkkasin mitä kaapista löytyi, yhdistelin mausteita ja kokeilin uutta. En itkenyt, mutta kyllä se herkulliselta silti maistui.

blogi.omeletti1.jpg

Erilainen aamiaisomelettini

3 kananmunaa
suolaa ja pippuria oman maun mukaan
kuivattua chiliä
allspicea (en tiedä suomennosta mutta kaupasta löytyy tällä nimellä)
cayanne-pippuria
nippu lehtipersiljaa silputtuna
pieni loraus hunajaa
loraus maitoa / kermaa
valkosipulinkynsi (1 tai enemmän)

oliiviöljyä paistamiseen

>> Sekoita kaikki ainekset kulhossa kevyesti vatkaten lukuunottamatta valkosipulia. Kuullota pilkottu valkosipuli öljyssä, ja kaada munaseos sekaan. Tee omeletti omalla tyylilläsi; itse kaavin pohjaa kevyesti ja heiluttelen paistinpannua, mutta tähän on jokaisella omat tapansa. Kun omeletti näyttää hyytyneeltä, valuta ja kiepsauta se rullalle lautaselle. Päälle lisää persiljaa, pippuria ja suolaa. Itse pilkoin viereen vielä tomaatteja.

Tarkkojen määrien kanssa olen taas huono, mutta ripaus jokaista riittää. Jos pitää tulisemmasta niin sitten vähän enemmän chiliä jne. Oman maun mukaan ja itsensä tuntien tällä voi ehkä jopa saada itsensä itkemään. En tiedä. Voitte kokeilla.

blogi.omeletti2.jpg

 

Kulttuuri Ruoka ja juoma Leffat ja sarjat