Pähkinätön kookosgranola.
Olen varsinainen kookoshullu. Muutama vuosi sitten tutustuin kookosöljyyn kun se rantautui Suomeen oikein kunnolla fitness-buumin yhteydessä. Olen käyttänyt sitä puhtaasti hyvän maun ja sen toimivuuden takia, en niinkään terveyssyistä. Kookosöljyä kuluu ihonhoidossa vartalovoiteena, yöllä kasvovoiteena ja hiuksissa säännöllisenä öljyhoitona. Plussaa on myös edullinen hinta useimpaan kosmetiikkaan verrattuna.
Ruoanlaitossa luotan edelleen oliiviöljyyn, sillä yhdistän kookosöljyn usein makeisiin herkkuihin. Niinpä se onkin huipputuote leivonnassa ja suklaissa! Granolaani pistän aina sekoituksen kookosöljyä, vettä ja mausteita ja nyt ajattelinkin jakaa joulun odotukseen hieman mausteisemman reseptin. Kellä muulla on jo joulumausteet kaapeissa? Rakastan joulua ja kaikkea sen tuomaa uutta piristystä ruoanlaittoon ja leivontaan, joten voitte kuvitella monesko glögipullo taikka kanelitanko täällä on jo menossa.
Tahdoin granolasta tällä kertaa myös pähkinättömän, jotta tämä menisi vaikka (joulu)lahjaksi myös pähkinäallergikolle. Koitin silti lisätä pehmeitä rasvoja mm. auringonkukan- ja hampunsiemenistä, joissa on myös runsaasti proteiinejakin. Mausteena käytin jouluisia makuja, mutta nekin voi halutessaan korvata jollain muulla.
Olen todennut Foodinin kookosöljyn parhaimmaksi, sillä sen maku on raikas eikä tunkkainen niin kuin osissa öljyissä saattaa olla sen luomusta ja eettisyydestä huolimatta. Foodin on myös lanseerannut hetki sitten Reilun Kaupan kookosöljyn, jota testasin tähän satsiin ensimmäistä kertaa: maku oli sama kuin ennenkin, mutta ehkä hieman jopa syvempi? Kookos maistuu ihanan voimakkaasti ja tällaisena suurena fanina ei voi kun olla iloinen.
PÄHKINÄTÖN KOOKOSGRANOLA
5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl kookoshiutaleita
2 dl kookoslastuja
1 dl kuorimattomia hampunsiemeniä
1,5 dl auringonkukansiemeniä
iso ripaus vaniljaa
1 tl suolaa
3 rkl kanelia
(halutessa: 1 tl kuivattua inkivääriä)
1 rkl karkeaa kardemummaa
1,5 dl kookosöljyä
0,5 dl kuumaa vettä
0,5-1 dl hunajaa / agave- tai vaahterasiirappia (oman maun mukaan)
>> Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. Sekoita myös kuuma vesi, kookosöljy sekä makeutus erillisessä kulhossa. Kaada vesiseos kuivan seoksen joukkoon, sekoita kunnolla ja painele lastalla leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle. Jos tahdot granolastasi oikein crunchya, taputtele kerros tiiviiksi levyksi lastalla.
>> Paista 150c noin 20-30 min kunnes granola näyttää kultaiselta ja valmiilta. Voit halutessasi välissä sekoitella seosta tasaisemman lopputuloksen saamiseksi. Anna jäähtyä ennen syömistä / purkittamista.
Lisää glögiä lämmitellen ja mausteisia ruokia ajatellen toivottelen ihanaa viikkoa! bisous xxx