Passion & sitruuna & mascarpone / Brita-kakku.
Viime viikonloppuna oli hyvän ystäväni synttärit joita juhlistettiin tietenkin rennolla, ruoan ja viinin täyteisellä illalla. Omalle kohdalleni napsahti vastuuksi kakku ja juhlasankarin toiveista syntyi ”jotain raikasta, sitruksista ja marjaista”. Näin talvella on hankalaa saada tuoreita marjoja joten en päätynyt tekemään mansikoilla kuorrutettua marenkikakkua. Mutta…
… onneksi on olemassa etelän hetelmät ja niistä varsinkin passion kuuluu ehdottomiin suosikkeihin. Nyt taitaa jopa olla niiden sesonkiaika (mikä tosin ei näy kilohinnassa), joten paras tapa korvata suomalaiset marjat ja hedelmät on löytää niille korvikkeita passion-hedelmästä, mangosta, papayasta tai vaikkapa tuoreesta kookoksesta. Passion on hyvä kakkuihin siksikin, että siitä tulee vahvan makunsa lisäksi paljon happoa joka tasapainottaa kaikkea makeaa ja sokerista.
Itse kakku löytyi taas kerran FOOD52– sivulta, ja olen suosinut reseptiä jo useampaan otteeseen. Tavallinen kakkupohja se ei ole, sillä puolet kakusta on marenkia, ja myöhemmin todettiinkin että tämähän on aivan kuin Brita-kakku. Ei siis ihme että se on mielestäni niin hyvää ja vieläkin parempaa siitä tekee mascarponella ja rahkalla tasapainotettu kermavaahto – unohtamatta ainaista lemon curdia jota ilman täytekakkuja ei tässä keittiössä usein synny. Alkuperäistä ohjetta en löytänyt enää sivuston piiiiiitkästä listasta, mutta onneksi olen kirjoittanut sen joskus ylös, tosin mukaillen sitä hieman.
PASSION-BRITA MASCARPONE-SITRUUNAKERMALLA
ohjeesta tulee 2 x 18cm vuokaan kakkupohjat
180 g pehmeää, huoneenlämpöistä voita
6,25 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhoa
ripaukset vaniljaa ja suolaa
7 kananmunaa, valkuaiset ja keltuaiset eroteltuina
1,5 dl täysmaitoa tai kermaa
1 dl mantelilastuja / cashew-pähkinöitä tai muita pähkinöitä
>> Pingota leivinpaperit kahteen n. 18 cm halkaisijan irtopohjavuokien pohjalle. Laita uuni lämpenemään 170c (ei kiertoilma).
>> Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja vanilja keskenään kulhossa. Vatkaa pehmeä voi ja 1/3 sokerista noin 3 min omassa kulhossaan ja lisää jauhoseos joukkoon. Lisää myös keltuaiset ja maito/kerma ja vatkaa tasaiseksi. Jaa taikina kahteen vuokaan tasaisesti.
>> Vatkaa valkuaiset ja loppu sokeri marenkivaahdoksi – kulhoa pitää pystyä pitämään ylösalaisin ilman että marenki tippuu kulhosta. Jaa marenki molempiin vuokiin taikinan päälle ja ripottele vielä pinnoille mantelilastuja tai muuta pähkinärouhetta. Paista uunissa n. 30 min kunnes marenki on kultaisen värinen.
HUOM! Teen 2 kakkupohjaa samalla joten aikaa saattaa mennä hieman yli 30 min. Vaihtele kakkujen paikkaa ylhäällä ja alhaalla kunnes molemmat kakkupohjat ovat valmiin näköisiä.
PASSION-MASCARPONEKERMA
500 g maitorahkaa
4 dl kermaa
1 vajaa prk lemon curdia
4 passion-hedelmää
450 g mascarponea
0,5-1,25 dl sokeria
>> Vatkaa kerma ja 0,5 dl sokeria vaahdoksi. Lisää mascarpone ja rahka ja vatkaa tasaiseksi. Lisää lemon curd ja tarkista makeus – lisää tarvittaessa vielä hieman sokeria. Lopuksi kaavi passion-hedelmistä hedelmäliha (ja mehu) ja sekoita joukkoon.
Kokoa kakku täyttämällä se kermalla ja halutessasi voit kuorrutella vielä päältäkin sen haluamallasi tavalla. Mustikat olivat nyt kiva lisä tuomaan vähän väriä kakkuun ja sopivat maultaankiin tuohon hyvin.
Näillä eväillä toivottelen hyvää viikkoa ja tulevia kakkukestejä! xxx bises