(porkkana)kakusta ja kuureista.
Ihanaa alkanutta Uutta Vuotta kaikille! Uusi vuosi, uudet kujeet/lupaukset/reseptit/kakut/jumppaohjelmat, mitä näitä nyt kaikilla onkaan. Töissä ainakin huomaan että vihersmoothieta menee paljon kaupaksi, taitaa olla kaikilla joulupöhötykset edelleen käynnissä ja kiikarissa uudet elämäntavat. Itse en kyllä tehnyt ainuttakaan uudenvuodenlupausta, mutta aion tulevana vuonna keskittyä kaikkeen mukavaan ja hyvään. Paljon ystäviä, liikuntaa ja hyvää ruokaa. Ja pari matkaakin on kai jo suunnitelmissa. Nämä ”lupaukset” jotka omalla kohdallani käännän toteutettaviksi tavoitteiksi puskevat arjessa eteenpäin ja piristävät päiviä.
Luin horoskooppini lehdestä ja siinä kehotettiin kokeilemaan kahvipaastoa. Viimeistään tällöin vahvistui uskoni horoskooppien turhuuteen. Kahvista en kyllä luovu. Ikinä. Sen sijaan juon vähän enemmän niitä vihersmoothieita ja vihreää teetä jos pöhötyttää. Plus miinus nolla, hah. Ihan vaan vinkki kaikille detox-kuurin alottaneille. En kyllä tiedä miten tämä toimii kehonpuhdistuksen näkökulmasta, mutta ainakin mieli on puhdas kun ei ohimoiden kohdalta kiristä. Kertokaa muuten miten sujuu kahvittomuus jos aloititte!
Kuureista kakkuihin… Meillä tuleva vuosi käynnistyi kavereiden kanssa raketteja seuraten mitä upeimmalla ulkoterassilla. Koska biletys on aina yhtä rankkaa, tarvitsee se oikeanlaiset eväät. Tällä kertaa luotin perinteiseen porkkanakakkuun ja pistin sen kukilla koreaksi. Kyllä maistui, muutaman skumppalasin jälkeen ainakin.
PORKKANAKAKKU
3 pohjaa, jotka lopussa kootaan päällekkäin:
1 pohja:
2 munaa
1,5 dl rypsiöljyä (voi korvata halutessaan kookosöljyllä)
2 dl jauhoja
2 porkkanaa (n. 3 dl raastetta)
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljaa
1,75 dl sokeria
2 tl kanelia
1,5 tl kardemummaa
>> Laita uuni lämpeämään 175c. Vuoraa 20cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Raasta porkkanat. Sekoita kaikki kuivat ainekset sokeria lukuunottamatta keskenään. Vatkaa sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi omassa kulhossaan, lisää sitten jauhoseos ja öljy. Sekoita viimeisenä joukkoon porkkanaraaste.
>> Kaada taikina vuokaan ja paista n. 20-30 minuuttia. Testaa tikulla kypsyys ja jätä halutessasi vähän kosteaksi – tällöin tikkuun kuuluu jäädä vähän taikinaa. Anna jäähtyä kunnolla.
Toista kolme kertaa.
Kuorrute:
500g maustamatonta tuorejuustoa
250g suolaista voita
ripaus suolaa (varsinkin jos käytät suolatonta voita)
1-1,5 pkt tomusokeria
>> Pehmennä voi kunnolla huoneenlämpöiseksi ja pehmeäksi. Sulata 100g voista ja pistä talteen. Vatkaa loppu pehmeä voi tuorejuuston ja paketillisen tomusokeria kanssa. Lisää sula voi ja ripaus suolaa, vatkaa sähkövatkaimella. Jos kuorrutus tuntuu liian juoksevalta, lisää hieman tomusokeria. Muista että kuorrutus kuitenkin jähmettyy kylmässä.
>> Kokoa kakku: Laita pohjakerros tarjoiluvadille, ja levitä sen päälle paksu kerros kuorrutetta. Lisää toinen kerros, ja toista kuorrutuksella, kunnes kaikki kolme kerrosta ovat päällekkäin. Kuorruta halutessasi kakku myös sivuilta, ellet halua jättää sitä ”alastomaksi” – googlaa ”naked cake”.
Kakku maistuu parhaalta muutaman tunnin levänneenä. Toinen vinkki: käytin keskimmäiseen kakkupohjaan myös saksanpähkinäjauhoja, jolloin jauhoja oli 1 dl ja saksanpähkinäjauhoja 1 dl (=yht. 2dl). Tämän saman voi kokeilla mantelijauhoilla, jos kaipaa porkkanakakkuunsa pähkinäistä vivahdetta.
Näin startattiin uusi vuosi, olkoon 2015 teille kaikille mahtava vuosi ! xxx bises