Vaniljaa, mustikkaa & mansikkaa / Kakku ystävälle.
Ystävänpäivä lähestyy ja lupailinkin antaa idiksiä mitä niille rakkaimmillenne voisi valmistaa. Arkistosta oikealta kakut– ja herkut– kategorioista löytyy tavallisempia kakkuja ja herkkuja, mutta tämä meneekin jonnekin tavallisen ulkopuolelle – senkin lisäksi että se on 30. kakkuresepti jonka täällä julkaisen. Koristellessa nimesin kakun päässäni unicorn- / My Little Pony-kakuksi, niin paljon pinkkiä ja lilaa yhdessä kakussa että sulaa suurempikin sydän. Parasta tässä on taas terveelliset ainesosat, sillä mitä muuta sitä läheisilleen toivoisi kuin terveyttä ja hyvinvointia. Raakakakkuja en ollutkaan tehnyt hetkeen ja lopputulos onkin mielenkiintoinen. Korni kuuluu jollain lailla ystävänpäivään 🙂
Miltä tämä sitten maistuu, muulta kuin sateenkaarilta? Pohjassa on paljon vaniljaa ja cashew-pähkinöitä, keskikerrokset taas vadelmaa, mustikkaa ja vielä vähän vaniljaa. Myös kookoskerma ja Foodinin taivaallinen parapähkinätahna päätyivät taikinaan joita ilman lopputulos ei olisi ollut yhtä pehmeä ja suloisen makea. Balanssia pinnalle ripotelluista kuivatuista vadelmista ja punajuurijauheesta.
VANILJAINEN RAAKAKAKKU VADELMALLA & MUSTIKALLA
noin 13-15 cm irtopohjavuokaan
Pohja:
1 dl taateleita
2 dl cashew-pähkinöitä
2 dl kookoshiutaleita
ripaus (ruusu)suolaa
1 tl vaniljaa
Täyte:
5 dl vedessä 12h liotettuja cashew-pähkinöitä
1/2 prk jääkaapissa jähmettynyttä kookoskermaa + kermasta jäljelle jäävä vesi
1 dl kookosöljyä tai kaakaovoita
0,5 dl parapähkinätahnaa (tai cashew-voita, kookosmannaa tai –öljyä)
0,75 dl hunajaa / agave- tai vaahterasiirappia
1 tl vaniljaa
1 sitruunan mehu puristettuna
ripaus (ruusu)suolaa
0,5 dl (pakaste)mustikoita
0,5 dl (pakaste)vadelmia
>> Aloita tekemällä pohja. Jauha ensin cashew-pähkinät monitoimikoneessa pieneksi ja lisää kookoshiutaleet, taatelit sekä mausteet. Aja tasaiseksi taikinaksi ja painele se leivinpaperilla pingoitetun irtopohjavuoan pohjalle. Pistä jääkaappiin tai pakkaseen kovettumaan.
>> Huuhdo liotetut cashew-pähkinät kylmän veden alla ja laita tehosekoittimeen sitruunamehun, kookoskerman, vaniljan, suolan ja hunajan kanssa ja aja tasaiseksi. Lisää öljy ja sekoita uudestaan. Mikäli seos tuntuu liian paksulta eikä meinaa sekoittua kunnolla, lisää aloittaen 0,5 dl kylmää vettä kunnes saat massasta sileää. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vaniljaa tai makeutusta.
>> Ota noin 2/3 massasta talteen erilliseen kulhoon. Sekoita jäljelle jäänyt 1/3 koneessa yhdessä vadelmien kanssa vaaleanpunaiseksi massaksi ja kaada pohjan päälle vuokaan. Pistä pakkaseen kovettumaan.
>> Siirrä jääneestä valkoisesta massasta puolet taas monitoimikoneeseen ja sekoita yhdessä mustikan kanssa ja kaada lila massa vaaleanpunaisen päälle tasaisesti. Pistä taas kovettumaan pakkaseen. Anna olla sielä hetki ja kaada loppu vaalea massa päälimmäiseksi.
>> Anna kakun kovettua pakkasessa noin 4 tuntia, jonka jälkeen voit tarjota sen noin 15 min huoneenlämmössä oltuaan. Kakku säilyy pakkasessa noin kuukauden, mikäli sille ei löydy heti syöjiä.
Myös kategoriasta suklaa, herkut, aamiainen ja välipalat voi löytyä ideoita aamiaiseen tai muihin pieniin herkkuihin joita läheisille voi tehdä. Hyvää ystävänpäivään valmistautumista xxx bises