vegaani ja samalla paras suklaakakku aikoihin.
Tapanani on säilöä kaapeissa hätäruokaa. On montaa eri sorttia papuja, linssejä, tomaattikastikkeita, ryynejä ja riisejä. Ihan vaan jos joskus sattuisi tulemaan maailmanloppu tai en jostain syystä pääsisi kauppaan. Hetki sitten oli tällainen päivä; kauppaanlähtö vaan tuntui sateessa ylitsepääsemättömän vaikealta. Kurkin kaappeihini ja sieltä käteeni osui purkki mustapapuja, ja samalla muistin törmänneeni tähän kakkuun. Ja se siitä ruoanlaitosta.
Olen aiemmin kokeillut muutamaa leivos- ja kakkureseptiä pavuista todeten että ne kannattaa nauttia ainoastaan suolaisina ja sellaisenaan. Niin kammottavilta ja kuivilta mössöiltä ovat maistuneet kaikki uuniin kuivumaan pistetyt ”muffinsit”, että luulin jo hylänneeni ajatuksen kokonaan mitä papuleivonnaisiin tulee. Kuulostaa hullulta leipoa pavusta herkullista suklaakakkua, myönnän. Mutta tämän jälkeen harkitsen vakavasti tekeväni ainoastaan tätä suklaata himoitessani. Niin yllättävää kuin se onkin, kakku ei maistu pavulta lainkaan – itse asiassa siitä syntyy täydellisen sileä ja virheetön, suklainen mousse.
Kunniaa en tietenkään itselleni tästä ota, sillä mistäs muualtakaan tällaista vegeinspiraatiota löytyisikään kuin Green Kitchen Stories– blogista. Löysin vastikään myös blogin instagram-tilin, jonka jälkeen käsitykseni kasvisruoasta on jälleen muuttunut. Täysin.
Tämän mainospuheen ja ylistyksen jälkeen lupaan jakaa reseptin myös teille jotka ette ole tähän vielä törmänneet. Tein pari pikku muutosta (vaihdoin hasselpähkinät saksanpähkinöihin, jätin pohjasta öljyt pois sekä lisäsin hiukan hunajaa ja vaniljaa), mutta veikkaan että ne eivät paljoa alkuperäistä reseptiä maultaan muuta. Ohjetta voi siis soveltaa mahdollisista allergioista ja mieltymyksistä riippuen.
MOCHA & BLACK BEAN MOUSSE CAKE (mukaillen reseptiä täältä)
Pohja:
125 g saksanpähkinöitä
100 g tuoreita, tai kuivattuja & liotettuja taateleita
3 rkl kaakaota (tummaa, mielellään raakaa)
ripaus suolaa
Mousse:
1 pkt keitettyjä mustapapuja (noin 230g valutettuna)
5 tuoretta, tai 7 kuivattua ja liotettua taatelia
1 rkl kookosöljyä
0,6 dl vahvaa espressoa
0,8 dl kasvipohjaista maitoa (manteli, kaura, jne…)
100 g mahdollisimman tummaa ( ja raakaa) suklaata
iso ripaus vaniljaa ja suolaa
loraus hunajaa / agave- tai vaahterasiirappia
>> Aloita pohjasta. Pingota irtopohjavuoka leivinpaperilla. Sekoita kaikki pohjan ainekset tehosekoittimella / blenderillä tasaiseksi taikinaksi ja painele se vuoan pohjalle. Pistä pakkaseen kovettumaan.
>> Tee mousse. Kuumenna maito kasarissa tai mikrossa kuumaksi ja pilko suklaa joukkoon. Sekoita tasaiseksi suklaakastikkeeksi ja pistä sivuun odottamaan.
>> Sekoita blenderissä loput moussen ainekset tasaiseksi massaksi ja lisää myös suklaakastikse. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa, vaniljaa tai hunajaa. Kaada mousse pohjan päälle ja pistä pakkaseen kovettumaan muutamaksi tunniksi.
Koristele kakku raakasuklaalla, pähkinöillä, marjoilla, kuivilla kukilla – millä ikinä tahdot. Kakku säilyy pakkasessa pitkään, mutta muista sulattaa se kunnolla ennen tarjoilua. Mielestäni tämä on parasta viileänä mutta melko pehmeänä. Myös maku paranee hiukan seistessä, joten päivän tai parin odottelu on suositeltavaa – mikäli maltat.
Näillä terveisillä toivottelen ihanaa syksyn alkua, xxx bisous.