Kampaajan työ ja raskaus

Täytyy myöntää, ajatus on ollut ajoittain ahdistava. Kampaajana teen töitä joka päivä aivan hirveiden -ja tunnetusti myrkyllisten- kemikaalikuormien kanssa, käytännössä ilman mitään kunnollista suojautumista. Siinä ei paljon nitriilihanskat lohduta, kun vaarallisin kemikaalipöly leijuu ilmassa näkymättömänä.

Minua lähinnä ärsyttää kommentit, että ”minäkin olen kampaaja ja viisi ihan tervettä lasta on tullut!” Tottakai, kampaajat saa keskimäärin varmaan ihan yhtä terveitä lapsia kuin muutkin, mutta tätä asiaa on todella vaikea tutkia ja todentaa pitkällä aikavälillä. Myös se fakta, että kampaajan keskimääräinen työura on naurettavan lyhyt todella yleisien allergisoitumisten takia ja kampaajilla on keskimääräistä enemmän kurkun alueen syöpiä, kertoo jostain.

Kuinka siis säilytän terveen – maalaisjärkeä ja samalla faktoja kunnioittavan – suhtautumisen työhöni raskaana ollessani?

 • En panikoi, vaan olen koittanut kiinnittää huomioita niihin pieniin asioihin, joihin suinkin voin:
 • Käytän aina nitriilihanskoja. En edes pese värjäämättömiä hiuksia ilman hanskoja, saatika tiskaa värikippoja tai tsekkaa värin vaikuttamista hiuksessa. En kyllä tee tätä ikinä muutenkaan ilman hanskoja.
 • Kun sekoitan väriaineita, hengittelen toiseen suuntaan. Tämä on ehkä vain henkinen lohtu, mutta parempi sekin kuin impata vaalennuspölyä suoraan henkeen.
 • Valitsen kaapista niin puhtaita tuotteita kuin suinkin kykenen: luonnonkosmetiikkaa, pölyämättömiä vaihtoehtoja, jne.
 • Olen värjännyt raskauden aikana omiin hiuksiini yhden kerran 6 kpl raitoja, joskus viidennellä kuulla. Raskauden alku on sikiön kehityksen kannalta kriittisintä aikaa, joten silloin en suosittele hiusten värjäämistä oikeastaan kenellekään. Muutoin hiusten raidoittelu raskausaikana on mielestäni ok, en vain kampaajana enää halua lisätä omaa kuormaani.
 • Viherseinä. Voi hallelujah ja kiitos Naava tästä keksinnöstä. Olemme huomanneet seinän tehon nyt konkreettisesti niin monta kertaa, että luotan sen tekevän kaikkensa, että meidän kaikilla kampaajilla on hyvä ja puhdas ilma hengittää joka päivä.

 • Seisomatyö käy raskauden loppuvaiheessa yllättävän raskaaksi, joten olen vähentänyt työmäärää etukäteen. Kaksi väriasiakasta päivässä saa riittää, sillä uupuneet ja kipeät jalat yllättävät kovakuntoisimmankin seisoskelijan.
 • Varaan kaikkeen enemmän aikaa kuin ennen. Minusta on tullut yhtäkkiä hitaampi kävelijä, raidoittaja ja lounaansyöjä. Siinäkin mielessä entisenkaltainen asiakasmäärä uuvuttaisi ihmisen kyllä aivan piippuun.

Olen onnekseni voinut koko raskauden ajan todella hyvin, mutta nyt seitsemännellä kuulla on jo päiviä, kun jaksaminen on kortilla, vaikka kuinka lyhyt päivä olisi tiedossa. Mutta rauhassa mennään, loppuun saakka! 🙂

Kuinka te siellä olette suhtautuneet kampaajan työn ja raskauden yhdistämiseen? Miltä asiakkaana tuntuu nähdä raskaana oleva kampaaja?

Meeri

kauneus hiukset tyo terveys
Kommentit (8)
 1. Hei! Samoilla linjoilla olen, että tummemmissa väriaineissa erityisesti on allergisoivia sekä karsinogeenisiä ainesosia. Itse olin jo raskautta suunniteltaessa pyrkinyt saamaan hiusvärin mahdollisimman lähelle luonnollista sävyäni, jolloin omaa sävyä pystyi kasvattelemaan koko raskauden ilman kalju efektiä. Raitoja laitettiin pariin otteeseen pituuksiin, mutta päänahan läheisyyteen ei mitään, sillä verenkierrossa nuo väriaineiden kemikaalit pääsevät vaikuttamaan haitallisesti. Muuan syöpäosaston ylilääkärin kanssa keskustelimme kerran miten kauan ihmisen metabolia käsittelee näitä kemikaaleja ja jos en väärin muista niin hän mainitsi 5-6 viikkoa. Tästä kun laskee vaikka 5 viikon tyvivärikierteen 10 vuotta, niin kieltämättä käy mielessä, että mitä solutasolla tapahtuu. Eihän tästä ole varmasti paljoakaan tutkimustuloksia, sillä aikajanalla hiusvärit ovat kuitenkin suhteellisen uusi juttu (verrattaessa esim. UV-säteilyyn, alkoholiin, tupakkaan jne.). Itsessäni tämä keskustelu aiheutti ainakin ahdistusta ja tein vuosia värjänneenä muutoksen luonnollisen värin kasvatukseen. Ja hyvä niin, balayage raidat ja oma hiekkainen (tai maantien harmaa) sopii kuitenkin omaan ihonsävyyn parhaiten. Hienoa, että ilmaa puhdistava naavaseinä on koko porukkanne työterveyttä tukemassa. Tsemppiä loppuraskauteen ja vauva-arjen aloitukseen. Elämän parasta ja merkityksellisintä aikaa mielestäni 🙂

  1. Kiitos! Muistelen, että aikuisen ihmisen maksa sulattelee 30 minuuttia päässä ollutta väriä 5 viikkoa. Kun ottaa huomioon, että vaikutusaika on usein tuon puoli tuntia, niin tähän pitää lisätä vielä värin levitysaika + ennen seuraavaa pesua vielä iholle esim. yön aikana painautuvat kemikaalit. Altistus on siis aika pitkä :/
   Ja miten määritellään vielä aikuisen iho? Nähtävästi voidaan katsoa, että vasta 16-vuotiaana ihon suojautumiskyky (eli kai ihan paksuudesta tässä puhutaan) on kehittynyt lopulliselle tasolle. Samasta syystä hiusvärejä ei suositella alle 16-vuotiaille, sillä väri läpäisee heidän ihonsa liian helposti.

 2. Mä kävin esikoista odottaessani ottamassa kerran raitoja, sattumalta myös kampaaja oli silloin raskaana. Kerroin että tyvikasvu on pitkä kun en ollut halunnut käydä aikaisemmin kemikaalien takia, mutta kampaaja vakuutteli että ei niistä mitään haittaa ole, hänkin käsittelee niitä päivät pitkät. Myöhemmin jutustelun aikana kävi ilmi että hän myös käy hermosavuilla hankalien asiakkaiden takia, joten ei tullut sen enempää puhuttua kemikaalikuormista.

  Nyt olenkin mielenkiinnosta/laiskuudesta/tms kasvatellut omaa väriä. Mulla on jännästi molempien raskauksien loppuvaiheessa kasvanut muutama sentti tummempaa hiusta, ja sit taas synnytysten jälkeen jatkunut vaaleampana. ”Kivat” poikkiraidat siis.

  Paljon onnea tulevan perheenlisäyksen johdosta ja hyvää odotusaikaa!

  1. Oho, aika hurjaa vedellä hermosauhuja maha pystyssä!

   Kampaajilla on hyvin erilaisia näkemyksiä siitä, kuinka tarkkana raskaana ollessa pitäisi hiustenvärjäyksen kanssa olla. Eikä tähän tosiaan mitään suosituksia tai selviä näyttöjä ole, ainoastaan Tanskassa taidetaan suositella värjäämisen unohtamista raskauden ajaksi. Itse kuitenkin ajattelen niin, että jos yleisohjeistus on aika selkeä – kemikaalikuormaa tulee keventää raskauden aikana – niin hiustenvärjäys on kyllä sieltä kuormittavimmasta ja helpoiten luovuttamimmasta päästä.

   On tosi yleistä, että oma hius tummuu raskauden aikana ja sitten taas palautuu vaaleammaksi synnytyksen jälkeen! Liittyy hormoneihin ja on tosi erikoinen ilmiö 😀

   Ja kiitos! Innolla odottelen jo juhannusaattoa (eli laskettua aikaa)!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *