Kuinka käsitellä puu vanhan näköiseksi

Kuten moni jo tietääkin, avasimme uuden liikkeen kesäkuun puolivälissä. Liike on ollut omaan makuun hieman turhan uudenkarhea, joten ryhdyin tuumasta toimeen ja aloin tarkoituksella raihnastamaan kaikkia hienoja uusia aikaansaannoksia. Erityisen ylpeä olen asiakaspaikkojen ja myyntihyllyn uusista ilmeistä, joiden salaisina tuhoamisaineosina käytin etikkaa ja Patapataa!

Puu päältä.jpg

Operaatio on todella nopea tehdä ja tuloksen näkee välittömästi. Ainoa kärsivällisyyttä koetteleva osuus on seoksen tekeytymisen odottaminen. Ohjeet on napattu suoraan Youtubesta (video alla), mutta koska videon viidestä minuutista ainakin neljä on turhaa höpötystä, esittelen tässä tiivistetyt (ja krhmm – parannellut) ohjeet.

Puu sivulta.jpg

Kuinka käsitellä puu vanhan näköiseksi

 • Laita kannelliseen ämpäriin iso pullollinen etikkaa ja 2-3 patapataa hieman auki vedeltynä.
 • Anna seoksen tekeytyä tiiviin kannen alla 3-4 päivää
 • Esikäsittele puu vaikka ruuvimeisselin avulla: tee viiltoja pintaan, hakkaa madonreikiä, raaputa kulumaa. Itsellä on näissä kuvissa vain puuöljyllä käsiteltyä, uutta tammilevyä, joten kaikki niissä näkyvät selkeät viirut ja pisteet ovat omia aikaansaannoksiani.
 • Kun on litku on tekeytynyt (se näyttää tässä vaiheessa yllättävän värittömältä), lisää siihen saman verran vettä, kuin alunperin etikkaa. Sekoita.
 • Tee ehdottomasti testi! Levitä litkua koepalalle ja odota minuutti. Näet tuloksen välittömästi. Liuos menee kaikkiin uurteisiin ja puunsyihin paljastaen puun todellisen luonteen. Itsellä oli aluksi ihan liian tumma seos (laitoin 4 patapataa ja sekoitus seisoi 5 päivää) – pinta tummui lähes mustaksi. Lisäsin vielä reippaasti lisää vettä, kunnes sävy oli haluamani.
 • Levitä etikka-teräsvillalitku pensselillä pintaan ja varo roiskeita lattioilla ja seinissä! 🙂
 • Kun litku on kuivunut, voit vielä hioa pintaan kulumaa haluamiisi kohtiin.
 • Valmis!

Eikö olekin hienot?! Nyt pitäisi keksi vielä jonkinsortin kikkoja kassapöydän varalle, palailen asian tiimoilta heti, kun idealamppu on syttynyt.

Hymyä sateiseen maanantai-iltaan!
-Meeri

koti sisustus
Kommentit (7)
 1. Pitäiskö siveltävällä pinnalla olla tanniinia jotta onnistuu? Kuvien puupinta näyttää tammelta joka sisältää luontaisesti runsaasti tanniinia. Koivu, mänty ym. puulajit vaatinevat tanniinikäsittelyn jotta väri tarttuu. Tavallinen tee on helppo tanniinikäsittely, vahvaa teetä sivelee ensin pintaan ja kun kuivunut niin teräsvilla-etikkaa.

 2. Olen nyt tehnyt liuoksen jo kahteen kertaan, mutta ei vaan onnistu.. Onko patapata (saippuavilla) nykyään jotenkin erilaista kuin neljä vuotta sitten 😀 3L etikkaa, 4 palaa patapataa ja liuos seissyt 4-5 päivää, mutta ei vaan ala puu tummumaan vaikka toisella kertaa koitin vettäkin lisätä vain 1,5L Missähän menee vikaan..

  1. Hmm.. en kyllä keksi mitään muuta kuin että joko Patapata on todella muuttunut tai sitten tuota etikkaa on liikaa. Muistaakseni tuo ”iso pullo” mistä puhun, oli 750 ml. En tiedä voiko se jotenkin vaikuttaa, jos seosta on tosi paljon. Toivottavasti sait onnistumaan!

  2. Teräsvillanen
   9.3.2021, 20:13

   Teräsvillaa saa myös ihan teräsvillana ilman saippuaa. En tiedä vaikuttaako saippua lopputulokseen mutta puulaji ja aikaisempi käsittely vaikuttaa.
   Puulajit joissa on paljon parkkihappoja harmaantuu tällä käsittelyllä helpommin (esim tammi ja siperianlehtikuusi).
   Vettäkään ei oikeasti tarvitse lisätä. Sillä voi laimentaa seosta jos koepala tummuu liikaa.
   Jos puu on aikaisemmin käsitelty esim vahalla, ei aine pääse imeytymään kunnolla (tai ollenkaan) puuhun.
   Itse pistin noin 0.5l etikkaa ja kourallisen hienoa teräsvillaa ja annoin tekeytyä 2 päivää. Dippasin kokeeksi käsittelemätöntä siperianlehtikuusta litkussa ja se muuttui kauniin mattamustaksi.
   Lisäsin vettä kunnes sain sopivan lopputuloksen ja levitin lankuille. Upeet tuli.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *