Kysy kampaajalta – OSA 5 – Värjäykset

Kysy kampaajalta -sarjassa on vuorossa viimeinen postaus, jossa taklataan kaikki värjäyksiin liittyvät kysymykset. Pitemmittä puheitta, olkaa hyvät:

VÄRJÄÄMINEN

Milloin hiukset olisi hyvä pestä värjäyksen jälkeen, tai onko niissä samantyyppistä varomisaikaa kuin permanentin ottamisen kanssa?

En uskalla puhua 100 %:n varmaksi muiden värisarjojen kuin Wellan puolesta, mutta yleisesti ottaen ei pitäisi olla mitään varoaikoja.

Onko mahdollista tehdä ”täydellisiä raitoja”? Niin että ei jää jo valmiiksi rumaa tyvikasvua ja teräviä viivoja kun vetää hiukset taakse tai jakaukselle. En vielä ole sellaiseen kampaajaan törmännyt joka sellaisen olisi osannut tehdä. Ihanaa oilisi myös jos hiuksien juurikasvu olisi epätasainen eikä viivasuora värin vaihtuminen. Onkohan sekään mahdollista?

Hmm, saatan ymmärtää mitä haet takaa. Ehkä yksi avainjuttu näissä raidoissa on se, että ne tehdään tarpeeksi ohuiksi, jotta vältytään teräviltä viivoilta. Tämäkään ei kuitenkaan estä näkyvän tyvivärin esiintuloa. Päänahkaan raitoja ei saa kiinni, joten pieni tyvikasvu sinne jää aina valmiiksi. Ehkä jollakin vapaankäden tekniikalla voisi saada raitoja alkamaan eri korkeuksilta, mutta tällaiset raidat taas ovat auttamatta paksumpia, kuin folioraidat. Suosittelenkin siirtymään viikoksi etelän aurinkoon, niin saat ne kaikista luonnollisimman näköiset raidat! 😀

Paras vinkkisi hiusten oman värin kasvattamiseen/värjäyskierteestä pois pääsyyn?

Vaalennuskierteen lopettaminen onnistuu esimerkiksi raidoilla, kiiltokäsittelyllä tai liukuvärillä, täältä löydät jutun aiheesta. Omaa väriä tummemman värjäyksen päättäminen on hankalampaa – tai ainakin hitaampaa. Muutama raidoituskerta on yleisin tapa. Mikäli asialla ei ole kovin kiire, tyvivärin voi valita joka tai joka toinen kerta puoli astetta edellistä vaaleammaksi. Näin ollen päästään pikkuhiljaa lähemmäs omaa ja tummaan latvaan voi tehdä jossain vaiheessa esim. vaalennuspesun.

Onko totta, että hiusten tummemmaksi värjääminen ei juurikaan kuluta hiuksia?

Värjääminen kuluttaa aina hiusta, joten ei ole totta. Toki riippuu hiuslaadusta, värjäysten tiheydestä ja käytetyistä väreistä, että kuinka paljon kulumista tapahtuu.

Mitä mieltä olet väitteestä, että suomalaiselle naiselle ei sovi 6-astetta tummemmat hiukset..?

No ei pidä alkuunkaan paikkaansa! Monella on ihan luonnostaan sitäkin tummemmat hiukset, joten luottaisin vain siihen, mitä mieltä silmä asiasta on 🙂 Siitä kyllä haluaisin mainita, että useimmiten näyttää parhaimmalta, kun pitää hiusvärin korkeintaan parin asteen päässä omasta väristään.

Miten muutamat tumman pinkit raidat soveltuvat yli 40 vuotiaalle vai meneekö jo tyylittömäksi?

Jos haaveilet pinkeistä raidoista, niin anna mennä! Kerran täällä eletään, hiusta se vain on ja saahan sen sitten pois, jos alkaakin kaduttamaan 😀

Viime talvena laitoin raitoja tummaan tukkaani, jotka kesällä vaalenivat ei-niin-minua-miellyttävän-väriseksi. Olen raskaana kohta puolissa välissä ja mietinkin onko nyt hiusten värjäys vaarallista? Olisiko kasviväri tai jokin muu parempi vaihtoehto? 

Hiusten värjäämisestä raskauden aikana kiistellään valtavasti. Kouluissa tai väripurkeissa sitä ei kielletä, mutta esimerkiksi ekokampaajilta kysyttäessä mielipide on toinen. Faktahan on, että hiusvärin sisältämä PPD on ainoa kosmetiikan kemikaali, joka imeytyy ihon läpi verenkiertoon. Aikuisen ihmisen (yli 16-vuotiaan) maksa pystyy hävittämään tämän myrkyn n. viidessä viikossa (kun väri on ollut päänahassa puoli tuntia). Äidillä ja sikiöllä on kuitenkin 8 raskausviikon jälkeen yhteinen verenkierto ja on melko hankalaa tutkia, miten PPD vaikuttaa vauvaan. En halua pelotella: raskaana olevia on värjätty iät ja ajat enkä ole koskaan kuullut, että jokin vauvan ongelma olisi voitu johtaa raskausajan värjäyksistä. Tämä on kuitenkin hyvä tiedostaa eikä hellävaraisempien värjäystekniikoiden valinta ainakaan haitaksi ole! Suoravärit toimivat loistavasti kellertävän värin taittamiseen eikä esimerkiksi raidoissa käytettävä vaalennusaine imeydy verenkiertoon hiusvärien tavoin. 

Miksi harmaat hiukset tulevat hiusten etuosaan eikä takaosaan, missä ne olisi helpompi peittää?

En tiedä! Tietäisikö joku muu??

http://brownsugarhairandbeauty.files.wordpress.com/2013/07/lavender_blonde_hair_5.jpg

Kuva: Brownsugar.ie

VÄRIEN HOITO KOTONA

Millä hiusväriä voi elvyttää/ muokkailla ilman värjäystä?
Onko olemassa sellaista shampoota, jolla voi kirkastaa omaa väriä (vrt. samaan tyyliin kuin värjätyille hiuksille on omansa)?

Sävyttäviä shampoita, hoitoaineita ja maskeja on tällä hetkellä kauppojen hyllyt notkollaan! Ne toimivat sekä värjättyihin että värjäämättömiin hiuksiin, joskin kannattaa olla varovainen, mikäli latvat on vaalennettu ja tyvi omaa sävyä: jotkin vahvat värimaskit saattavat todella napata vaalennettuun hiukseen. Näillä tuotteilla hiusta ei kuitenkaan saa tummennettua tai vaalennettua, ainoastaan sävytettyä. Mikäli siis valitsee liian vaalean sävyn, se ei välttämättä näy omassa hiuksessa ollenkaan. Esimerkiksi lämpimän ruskeat sävyshampoot ja hoitoaineet tuovat omaan maantienväriin ihanan vivahteen! Erityisen tykättyjä ovat Wellan Color Rechargen sävy Warm Brunette sekä KC:n Color Maskin sävy Toffee. Molemmilta sarjoilta löytyy myös shampoot.

Huom! Varoituksen sana: punaisia värejä sisältävät maskit ja shampoot (punaisten lisäksi toffeet, lämpimät ruskeat ja tummat sävyt) saattavat jämähtää varsinkin vaaleaan hiukseen pitkäksikin aikaa eikä edes vaalennusaine välttämättä pure niihin. Testaa siis ensin pieni osio niskasta ennen koko pään levitystä.

Kuinka tasoittaa kotikonstein ombre-hiusten sävyeroja? Suolitteletko jotain kevytsävytettä kotikäyttöön?

Tummemmalle osalle en suosittele tekemään kotikonstein mitään – korkeintaan käyttämään syväputsaria ja sitruunaa, jotta tummuus hieman haalistuisi. Vaaleampaa osaa taas voi koittaa tummentaa aavistuksen esimerkiksi yllä olevilla sävytteillä, pitkällä vaikutusajalla. Suosittelen kuitenkin ehdottomasti valitsemaan tarpeeksi lämpimän sävyn! Kun vaaleaan hiukseen laittaa lämpimän sävyn, lopputulos on neutraali. Jos taas laitat neutraalin tai viileän sävyn, lopputulos on vihreä. Luota minuun! 🙂 Lopulta kotona kahdenkin sävyn kanssa kikkailu tulee olemaan arvailua ja kokeilua ja saattaa olla, että siihen meneekin yhtä paljon rahaa (värivirheitä korjaillessa), kuin jos kävisi kerran kampaajalla.

Mitä kaikkea hiuksille tarvitsisi tehdä, että punertava väri pysyisi niissä mahdollisimman pitkään?

Ennen värjäystä kannattaa huolehtia, että hiuksissa ei ole yhtään metallijäämiä (lue lisää täältä). Värjäyksen jälkeen kannattaa pestä mahdollisimman harvoin ja ehdottomasti aina punaiseksi sävyttävillä shampoilla ja hoitoaineilla. Mitä paremmassa kunnossa hius on yleisesti ottaen, sitä paremmin väri myös pysyy! Hyllyyn kannattaa hankkia myöskin siis hyvä tehomaski. Mikäli olet joutunut vaalentamaan hiuksiasi, jotta saisit hiukset haluamasi punaiseksi, pysyvyys voi olla todella kinkkistä. Suoravärit pysyvät tällöin hapetevärejä paremmin (kampaajalla Elumen, kaupoissa esim. Wellan Color Freshit).

Kuinka saada raidat pysymään kirkkaina mahdollisimman kauan?

Säännöllinen hopeashampoon ja esimerkiksi sävytevaahdon käyttö ovat parhaat keinosi. Hopeashampoo-suositukseni voit vilkaista täältä. Tehokirkastajista suosittelen ehdottomasti Goldwellin Soft Color -sävytevaahtoa, josta olen tehnyt arviota täällä.

lyhyet.jpg

 

EKOVÄRJÄILY

Ekologiset hiusvärit? Onko niissä kestoa ja väriä tarpeeksi?
Kasvivärivärjäyksestä kysymys: jos värjään astetta tummemmaksi hiukset kasvivärillä, haalistuuko väri ajanmyötä niin, että juurikasvua ei näy?

Tämä vaihtelee valtavasti riippuen omasta hiuslaadustasi ja käytetystä väristä. Myöskin värin valinta voi olla haastavaa, sillä esimerkiksi juuri yhden asteen tummenemista voi olla vaikea varmaksi luvata (voi olla vähemmän tai enemmän). Ehdottaisin, että marssit johonkin ekokampaamoon näyttämään hiuksiasi ja pyytämään konsultaatiota asiasta, he osaavat vastata tähän parhaiten.

Onko kokemusta vaalean tukan värjäyksestä punajuurella? Jossain väitettiin, että sillä saisi kivan mansikkaisen värin, mutten ole vielä tohtinut lähteä itse suttaamaan 🙂 Mulla on omasta takaa kirkkaan vaaleat hiukset ja nyt kun ei huvita värjäillä millään oikeilla väreillä, saattais olla hauska kokeilla tuollaista helposti poispeseytyvää (?) kikkaa.

Ei ole kokemusta, mutta kuulostaa mielenkiintoiselta! Kokeile punajuurta pieneen tupsuun vaikka alahiuksissa, niin näet tuloksen parhaiten juuri omalle hiuksellesi. Jos vain mehustin löytyy, niin punajuurimehulla sävytys onnistuu paljon helpommin ja tasaisemmin kuin kokonaisella punajuuren puolikkaalla. Voit myös sekoittaa punajuurimehua vaikka hoitoaineeseen ja pääset testaamaan värin vaikutusta paljon miedommin!

Mitä mieltä olet vaaleiden raitojen tekemisestä sitruunamehun avulla?

Sitruunalla pystyy kyllä kirkastamaan hiusten väriä, mutta raidat ovatkin jo melkoisen työläs operaatio tämän kanssa! Täältä jutusta voit käydä lukemassa vinkit sitruunavaleennukseen. Uskoisin, että ihan koko päänkin kirkastamalla saat hieman raitaisen fiiliksen, sillä esimerkiksi auringon vaalentamat luonnolliset raidat korostuvat tällöin vain entisestään.

sitruuna ja punajuuri.jpg

Näin olemme vihdoin selättäneet kaikki kysymykset. Kiitos mielenkiinnosta ja visaisista pulmista, opin tässä matkan varrella itsekin!

Tehokasta viikkoa, beibet!

-Meeri

Kommentit (9)
  1. Moi! Tietääkö kukaan onko kampaamoissa hiusvärejä, joita ei olisi testattu eläimillä? Tai myydäänkö sellaisia kaupoissa?

    1. Kasvivärejä löytyy ekokaupoista. En usko että maailmassa on yhtäkään hapetteilla toimivaa hiusväriä, jonka jotakin raaka-ainetta ei jossain vaiheessa olisi testattu. Valitettavasti.

  2. Anteeksi, kun terveydenhoitaja puuttuu asiaan. Äidillä ja vauvalla ei missään vaiheessa ole yhteistä verenkiertoa 🙂 Istukassa molempien verenkierrot ovat läheikkäin, mutta eivät yhdisty. Aineenvaihdunta tapahtuu ohuen kalvon läpi. Sen sijaan nuo kemikaalit läpäisevät istukan kalvon ja myrkyt voivat tätä kautta joutua vauvaan.

    Oli pakko. Anteeksi. 🙂

    1. Ei kun tosi hyvä että korjaat! Olen itse kuullut tämän parilta odottavalta äidiltä, mutta en ole kuitenkaan tutkinut asiaa sitten sen enempää. Eli kiitos tarkennuksesta!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *