Q&A: Kannattaako hiukset huuhdella kylmällä vedellä?

Tervetuloa taas Q&A-palstan pariin, jossa selvitetään yleisien hiususkomuksien totuuspohjaa asiantuntijaraadilta!

Viime kuussa pohdittiin, että kannattaako hiukset pestä ennen värjäystä (lue postaus). Postauksesta löydät myös ammattiryhmät Q&A-palstan vastausten takana.

Tässä kuussa olemme selvittäneet onko hiusten huuhtelusta kylmällä vedellä hyötyä. Let’s see:

hiusten huuhtelu kylmällä vedellä.jpg

 • Viileä vesi vaikuttaa positiivisesti hiuspohjan verenkiertoon. Hiuspohjaan tulee reippaammin kiertävän veren mukana enemmän happea ja ravinteita.
 • Viileä vesi poistaa vähemmän luontaisia rasvoja, toisin kuin kuuma vesi, joka huuhtelee rasvat herkemmin pois. Kun hiukseen jää hieman rasvaa, hius myös tuntuu siloisemmalta.
 • Viileä vesi ei vaikuta hiussuomujen sulkeutumiseen eli hiuksen kunnon kannalta tällä ei ole väliä. Sileämpi tuntu ja kiilto johtuu tuosta rasvasta.
 • Liian kuuma vesi saattaa saada päänahan hikoilemaan, jolloin hiukset tuntuvat tunkkaisilta jo heti pesun jälkeen kuivuttuaan (ns. jälkihiki).
 • Veden lämpötilalla ei ole vaikutusta värin pysyvyyteen

Mikäli päänahkasi kaipaa siis verenkierrollista buustausta, pienestä vilvoittelusta ei taatusti ole haittaakaan! Hiuksen kuntoa ei kuitenkaan veden lämpötilalla pysty muuttamaan, sen verran pienistä lämpötilaeroista on pesuveden kohdalla kyse.

Vilpoista viikkoa! 🙂
Meeri

kauneus hiukset
Kommentit (6)
 1. Hei! Oma kokemukseni kampaajana on, että jos pesee todella kuumalla vedellä niin väriä lähtee enemmän. Sen huomaa esim shokkiväreissä. Jos pesen pinkin pään kylmällä, väriä ei lähde, kun taas kuumalla vedellä sitä irtoaa joka kerta. Vähän kuin vaatteita pestessäkin 😉

 2. Näihin oli nyt päässyt myyttejä vahvistamaan jotain ajatusvirheitä, pakko korjata näin lääkärinä:

  ”Viileä vesi vaikuttaa positiivisesti hiuspohjan verenkiertoon. Hiuspohjaan tulee reippaammin kiertävän veren mukana enemmän happea ja ravinteita.”
  Viileä vesi viilentää päänahkaa ja tämä vähentää hetkellisesti hiuspohjan verenkiertoa, kun hiusverisuonet tältä alueelta supistuvat. Ihan samoilla tavoin toimii kuin muuallakin elimistössä. Tällä mekanismilla siis viileästä vedestä ei ainakaan ole hyötyä.

  ”Viileä vesi poistaa vähemmän luontaisia rasvoja, toisin kuin kuuma vesi, joka huuhtelee rasvat herkemmin pois. Kun hiukseen jää hieman rasvaa, hius myös tuntuu siloisemmalta.
  Viileä vesi ei vaikuta hiussuomujen sulkeutumiseen eli hiuksen kunnon kannalta tällä ei ole väliä. Sileämpi tuntu ja kiilto johtuu tuosta rasvasta.”
  Tämä on totta. Mutta tällöin siis ei saa käyttää koko pesun aikana kuumaa vetta, jotta se lipidikerros ei huuhtoudu pois. Ei siis ole hyötyä, että lopuksi huuhdotaan kylmällä vedellä vaan kuumaa vettä ei kannaa päästää päänahkaan lainkaan.

  Kylmästä vedestä ei siis liene sen enempää hyötyä kuin siitä että käy ulkona talvipakkasella ilman pipoa. Paitsi jos tietty siirtyy kuumasta vedestä viileämpään veteen koko pesussa niin vältetään kuuman veden aiheuttama haitta päänahalle.

  1. Hmm, käsittääkseni ja kaikkien näihin q&a- juttuihin haastateltujen asiantuntijoiden mukaan hiuspohjan verenkierron tehostaminen viileällä vedellä toimii kuten avanto kropalle. Toki välitön vaikutus voi olla shokki verenkierrolle, mutta sen jälkeinen tila lienee mukavan tervetullut ja lämmin. Mielestäni hiuspohjaa ei kuitenkaan tarvitse ihan avannon lämpötilalla huuhdella, viileä voi tarkoittaa yhtä kuin mukavan viileä 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *