4 askelta huippukirjailijaksi

Yksi mun elämäni suurimmista tragedioista on se, että mä lopetin lupaavasti alkaneen kirjoitusharrastuksen joskus 20-vuotiaana. Sitä ennen olin kirjoittanut vaikka mitä: blogeja, lyriikoita, novelleja, runoja seikkailuja roolipeleihin, musiikkijuttuja, levyarvosteluja, elokuva-arvosteluja ja niin edelleen.

Noin kolme vuotta sitten tuo palo kirjoittaa heräsi kuitenkin uudestaan. Ilmoittauduin intoa puhkuen Kallion kirjoittajakoulun luovan kirjoittamisen kurssille (suosittelen!) ja sen jälkeen kirjoitushommat ovat kuin ovatkin lähteet käytiin, hieman yskähdellen toki. Yhtenä todisteena harrastuksen elpymisestä toimikoon tämä blogi!

Olen viime kuukausina kirjoittanut paljon, kiitos elokuussa järjestetyn WorldConin. WorldCon oli mun vaatimattoman kirjoittajaurani kohokohta ja tuon tapahtuman jälkeen minulla oli tunne, että olin vihdoin saanut luvan kirjoittaa tosissaan. Kun pääsin kotiin, kirjoitin post-it -lapulle innostuksesta vapisevin käsin: sano ääneen, aikaa, aloita lopettaminen.

Noiden sanojen pohjalta olen sittemmin luonut ohjenuorat itselleni, jotka jaan nyt teille. Haluatko huippukirjailijaksi? Lue siis nämä vinkit!

1. Järjestä itsellesi aikaa

”Haluaisin, mutta minulla ei ole aikaa” on maailman suurin valhe. Jos aikaa ei ole, ei ole myöskään aitoa halua. Jos baari-illat, somettaminen, mökkireissut, muut harrastukset, hengailu, Netflix ja yleinen säätäminen menevät intohimosi edelle, silloin kannattaa miettiä haluaako oikeasti vai luuleeko vain haluavansa.

Mary Robinette Kowal ohjeistikin eräässä puheenvuorossaan WorldConissa kohtelemaan kirjoittamista kuin mitä tahansa muutakin harrastusta. Sille pitää varata ”vakiovuoroja” ja pitää olla rohkeutta sanoa ystävilleen sekä läheisilleen ”Ei, minä kirjoitan nyt.”

Tätä neuvoa noudattaen mä olenkin nyt tehnyt oman urani toistaiseksi radikaaleimman päätöksen. Ensi viikosta alkaen teen nelipäiväistä työviikkoa, koska halusin saada itselleni lisää aikaa kirjoittaa. Palkkani putoaa tämän tempun takia sellaiset 20%, mutta juuri nyt priorisoin kirjoitusaikaani enemmän kuin rahaa. Tästä lähin pyhitän jokaisen maanantain vain ja ainoastaan kirjoittamiselle. 

2. Keskity ydintekemiseen

Mä olen käyttänyt loputtomasti tunteja erilaisten juonikuvioiden analysoimiseen ja opetteluun. Ja viimeksi tänään mietin tuhannetta kertaa, että pitäiskö ostaa printteri, että voisi tulostaa tekstejään, jotta niitä olisi helpompaa lukea ja editoida. Myös pöydän järjesteleminen on eräs lempipuuhistani.

Sama kuvio toistuu musiikki- ja roolipeliharrastuksissa. Sen sijaan, että olisin soittamassa, tekemässä musiikkia tai pelaamassa, niin uppoudun sijaistekemiseen, joka antaa minulle illuusion siitä, että oikeasti muka saisin jotain aikaan. Tuhlaan aikani tekemisen suunnitteluun, en itse tekemiseen.

Nykyään, jos olen varannut aikaa itselleni kirjoittamiseen, niin silloin vain kirjoitan. Hakkaan näppäimiä ja sanoja ilmestyy ruudulle. Vaatii itsekuria, mutta on erittäin antoisaa kun tajuaa tekevänsä itse asiaa eikä jotain sen vierestä.

kirjoittaminen.png

Kirjoitusasemani ja syy siihen, miksi en bloggaa sisustamisesta.

3. Lopeta aloittaminen ja aloita lopettaminen

Kun saan tekstin ensimmäisen version valmiiksi, mun on vähän liiankin helppoa siirtyä seuraavan pariin. Lopputuloksena mulla onkin kymmeniä puoliksi kirjoitettuja tai raakilemaisia ensimmäisiä versioita odottelemassa kovalevyllä sitä päivää, jolloin viimeistelen ne. Pelkään vain, että sitä päivää ei koskaan tule. Toisaalta on hyvä, että etsii rauhassa aihettaan. Toisaalta taas, tekstejä pitäisi opetella myös viimeistelemään.

WorldConissa kuulemani ohje olikin, että jokaisen aloittelevan kirjoittajan pitäisi ottaa käsittelyyn kymmenen keskeneräistä tekstiään, tehdä ne valmiiksi, antaa ihmisten luettavaksi ja vasta sen jälkeen ottaa uusi teksti työn alle mikäli yksikään noista kymmenestä tekstistä ei johtanut mihinkään. Viimeistely ja tuotoksensa saattaminen ihmisten ilmoille onkin noin baziljoona kertaa tärkeämpää, vaikeampaa ja pelottavampaa kuin aloittaminen.

4. Tee tietokoneeseesi oma käyttäjätunnus kirjoittamiselle

Oma vinkkini, mutta sitäkin toimivampi! Kun tavoitteena on kirjoittaa tuntikaupalla, kirjaudun erillisellä kirjoittajaprofiililla tietokoneelleni. Tuon profiilin käyttäjänä en saa auki juuri mitään muuta kuin Evernoten (muistiinpanot, random-ideat) ja Pagesin, jolla kirjoitan. Yksinkertaista, mutta tehokasta. Eipähän tule prokrastinoitua netissä.

Olen asettanut itselleni kirjoittajana juhlallisen tavoitteen: Saada kaksi novellia valmiiksi ja ihmisten luettavaksi ennen kuin vuosi loppuu. Ja nyt kun se on kirjoitettu tänne, niin se on pakko tehdä.

Ihan jees @ FB | Bloglovin’

hyvinvointi mieli kirjat suosittelen
Kommentit (3)
  1. Kiitos näistä vinkeistä, aivan huikeita! Jos saa udella niin onko kirjoittaminen lähtenyt käyntiin uudella tavalla? 🙂

  2. Mahtava kirjoitus! Itselläni ei ole suunnitelmia alkaa huippukirjailijaksi, mutta päättötyön kirjoittamiseen pätee ihan yhtä hyvin kaikki nämä kohdat! Eritoten toinen kohta nipisti ja syvälle, minäkin tunnen muka valtavasti tekeväni päättötyön eteen, mutta loppujen lopuksi tajuan, että olen selaillut tuntikaupalla aineistoa, joka on aivan liian kaukana tavoitesisällöstäni, vaikka samaa aihepiiriä. Ja tämä käy ihan liian usein!

    Tsemppiä kirjoittamiseen!

    1. Kiitoksia, kiitoksia.

      Sijaistekemisen ansa on kyllä vaikeaa välttää, joskus se on kuitenkin ihan oikeastikin hyöydyllistä tekemistä tai sitä uskottelee itselleen, että ”alitajunta tässä tekee työtä itse lopputuloksen eteen.” Useimmiten kuitenkaan ei 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *