Mitä pitää osata, että pärjää?

Teknologian kanssa työskenteleminen on hienoa puuhaa. Ala on jatkuvassa ja jatkuvasti kiihtyvässä kehityksen tilassa ja tekijöille riittää hommia niin paljon kuin jaksaa tehdä.

Näin kolmikymppisenä uuden oppiminen on vielä onneksi suhteellisen helppoa. Aktiivisesti alaa seuraamalla ja kollegoiden kanssa sosialisoidessa pysyy kärryillä vähän kuin itsestään. Raaka totuus on kuitenkin se, että jonain päivänä herään ja tajuan olevani se kalkkiutunut nauris, jonka tomuisille ideoille nuoremmat kollegat pyörittelevät silmiään. Tai sitten en tajua ja se on vielä pahempi vaihtoehto.

Teknologiset trendit ovat kuin hiekkarannalle tasaisesti vyöryvät aallot. Osa ei jätä jälkeensä mitään, osa taas jättää jälkeensä jotain pysyvää. Ja aina välillä tulee aalto, joka murskaa muutaman rannalle huolella rakennetun hiekkalinnan.

Mun sisällä on viime aikoina vahvistunut tunne, että olen putoamassa teknologisen kehityksen kelkasta. En ole tuon tunteen suurin fani, joten asialle oli pakko tehdä jotain. Haluan varmistaa, että mun hiekkalinna on kasassa vielä vuosienkin kuluttua. Mutta miten? Mitä pitää osata, että pärjää?

mitapitaa.png

Lukuvuorossa juuri nyt.

Vilkaisin muuten huvikseni, mitkä olivat megatrendejä teknologia-alalla vuonna 2007, kymmenen vuotta sitten. iPhone oli juuri julkaistu ja ”Oletko kuullut Facebookista?” oli ihan relevantti kysymys. Sen aikaisia nousevia trendejä olivat mm. mobiiliteknologia, real world web (josta myöhemmin tuli internet of things), teknologia-alan konsolidaatio ja pilvipalvelut. Jos vuonna 2007 päätit seurata noita trendejä, olit voittajien puolella. Toisaalta 2007 intoiltiin myös teran kokoisista kovalevyistä, DVD/Blueray-tuplasoittimista, vihreästä it:stä sekä – jälleen kerran – tekoälystä, joka on ollut tulossa niin kauan kuin muistan. Kannattaa siis valita tarkkaan trendit, joiden kyytiin lähtee.

Eräänä päivänä otin itseäni niskasta kiinni ja tein listan aiheista, joista ainakin tunnen, että mun pitäisi tietää lisää. Listalla oli mm. seuraavia aiheita: lohkoketjut, kryptovaluutat, tekoäly ja koneoppiminen sekä teknologian sulautuminen kaikkialle / älykkäät ympäristöt. Myös perusasioita muotoilusta ja suunnittelusta on hyvä kerrata aina silloin tällöin. Listan tekemisen jälkeen tein kirjalistan, jota nyt systemaattisesti kahlaan läpi.

Mutta ei se niin helppoa ollutkaan. En tahtonut löytää uuden oppimiselle lainkaan aikaa ja iltaisin sängyssä pötköttäessä tahdon lukea jotain muuta kuin ammattikirjallisuutta. Vastauksen tarjosi pienen pohdiskelun jälkeen meidän torstainen vakiovuoro sulkapalloa, joka alkaa 20:30. Tein päätöksen, että joka torstai käyn töiden jälkeen syömässä ja sen jälkeen menen kirjastoon lukemaan kunnes on aika lähteä häviämään sulkapallossa. Eräänlainen uudenoppimisen vakiovuoro siis.

Toistaiseksi järjestely on toiminut hyvin. Tiedän, että tulen lukemaan ja opiskelemaan uutta joka torstai, joten siitä ei tarvitse potea huonoa omatuntoa muulloin. Ehdin lukemaan noin 3-4 tuntia joka torstai ja vaikka se on aika vähän, niin en mä siitä jaksa stressata. Tällä hetkellä se riittää mulle.

Eräänä päivänä muuten huomasin töissä, että olin juuri soveltanut työhöni erästä juuri lukemaani oppia. Tulin ihan mielettömän iloiseksi. Olin oppinut jotain uutta ja vienyt sen onnistuneesti käytäntöön.

Ihan jees @ FB | Bloglovin’

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta tyo opiskelu
Kommentit (2)
  1. Tää ei nyt liity kyseiseen tekstiin mitenkään (anteeksi!), mutta halusin vaan antaa propsit siitä että olet saanut oikeasti Lilyn alustasta irti tosi hyvän blogipohjan! Välttää kaikki yleisimmät sudenkuopat. On kivat isot kuvat, erikseen kontrolloitu tekstinleveys – enkä edes tiennyt näin ”ulkopuolisena” blogittomana että se on mahdollista, olen vaan miettinyt että ihan kökköä, kun ei ole. Ihmisten pitäisi tehdä tätä enemmän! Plussaa myös bannerista, joka ei katkea kesken kaiken (yleensä vielä niin ettei se ole linjassa minkään kanssa) 😀

    Ja sitten tekstiin liittyen. Olen jäämässä pian äitiyslomalle graafisen suunnittelijan/ux-designerin hommista ja mua pelottaa että putoan kelkasta täysin lapsen kanssa kotona. En aio olla pois työelämästä kuin noin 1,5v, mutta asiat liikkuvat nopeasti. Opin lähes joka päivä töissä uutta ja tuntuu haastavalta pitää ammattitaito iskussa, kun olisi niin paljon nykyistä teknologiaa opittavana plus sitten ne puolentoista vuoden aikana julkaistavat päivitykset ja innovaatiot. Huh.

    1. Kyllä kuka tahansa saa bloginsa tämän näköiseksi, valitsee ihan vain asetuksista 😉

      En tiedä äitiyslomasta mitään, mutta kyllä täytyy sanoa että 1,5 vuotta työelämästä poissa kuulostaa todelta hurjalta! Toivottavasti jaksat äitysloman aikana pitää ammattitaitoa yllä, jos se nyt silloin yleensä jaksaa kiinnostaa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *