Hyvä matkakohde lapsiperheelle – Parga!

Heinäkuun helteillä selailin Napsun, Rantapallon ja muutaman muunkin matkasivuston äkkilähtötarjontaa elokuulle. Minussa asuva pessimistinhiukkanen ajatteli, että kun loma elokuussa alkaa, katoaa Suomen aurinko harmaiden sadepilvien taa. Niin ei käynyt, mutta äkkilähtö Kreikkaan tuli silti onneksi varattua. 

Muistan jo ennen lastamme suunnitelleeni matkaa Pargaan. Silloin kohde kuitenkin vaikutti tylsältä vanhusten paikalta, jossa ei tapahdu mitään. Nyt kuitenkin Pargan esittelytekstit idyllisestä ja pikkuruisesta kylästä luoteis-Kreikan mantereella kuulosti erittäin hyvältä vaihtoehdolta. Lisäksi kun hinta hyvät arvostelut saaneessa huoneistohotellissa läheltä vanhan kaupungin keskustaa ei päätä huimannut, oli se menoa! Majoituimme Tropical-nimiseen hotelliin, josta kirjoitan oman jutun vielä erikseen. Tulen kirjoittamaan myös muutamista retkistämme erillisen jutun. 

img_2209.jpg

Seikkailumielellä Venetsialaiseen linnoitukseen

Pargan vanha kaupunki sijaitsee kaaren muotoisesti vehreiden vuorien suojassa. Kaupungin länsipuolella kohoaa kukkula, jonka päältä löytyy Pargan ehkä suosituin nähtävyys, Venetsialainen linnoitus 1300-luvulta. Linnoituksessa seikkailu on varmasti lasten mieleen, joten suosittelen ehdottomasti kipuamaan kukkulalle. Kukkulalta löytyy myös kahvila upeilla näkymillä. Kukkulalta on näkymät sekä vanhaan kaupunkiin, että toisella puolella sijaitsevan Valtos-rannan puolelle. 

img_1406.jpg

img_1370.jpg

img_1392.jpg

img_1380.jpg

img_1384.jpg

Kävellen salmen yli pienelle saarelle

Kaupungin edessä on kahdesta kukkulasta koostuva Panagian saari, johon pystyy mainiosti kävellä tai uida. Panagian saarelta löytyy ranskalaisten rakentamaa linnoitusta että kaunis pieni Neitsyt Marialle rakennettu kirkko. 

img_1289.jpg

img_2200.jpg

Reippaile kukkulan huipulle Agia Elenin kirkolle – upeat näkymät yli kaupungin!

Eräs hieman pilvisempi päivä päätimme kivuta erittäin jyrkkää tietä pitkin kohti itäpuolen korkeinta kukkulaa läpi kippuraisten oliivipuiden. Kukkulalle lähti tie läheltä hotelliamme, Perivoli-nimisen tavernaravintolan vierestä. Tie on vaikeakulkuinen, mutta meidän neljävuotias jaksoi kivuta ylös saakka (välillä piti pitää taukoja). Ylhäällä meitä odotti yllätys – korkeimmalle kohdalle oli rakennettu kaunis ortodoksinen kirkko! Olimme ainoat vierailijat, joten rauha oli taattu. Erinomainen piknik-paikka upeilla näkymillä. Kuvat eivät anna oikeutta sille näkymälle – ne on koettava paikan päällä. 

img_1632.jpg

img_1629.jpg

img_1679.jpg

img_1649.jpg

img_1673.jpg

Pargan rannat kutsuvat luokseen

Pargassa on neljä varsinaista uimarantaa. Vanhan kaupungin puolella Krioneri sekä suojaisampi, pieni Piso Krioneri. Länsipuolen kukkulan toisella puolella sijaitsee pitkä Valtos beach. Itäpuolen niemen takaa löytyy puolestaan Linchos beach, jossa emme tällä reissulla käyneet. 

Krioneri – poikkea välillä uimaan ja välillä ruokailemaan 

Krioneri sijaitsee Vanhan kaupungin pääkadun laidalla. Ranta on hienohiekkaista ja vesi matalaa pitkän matkaa, joten ranta on erinomainen lapsille. Rannalta pääsee kahlaamaan myös edellä mainittuun Panagian saareen. Rannalta voi poiketa drinksuille tai ruokailemaan rantabulevardin useisiin tavernoihin ja kahviloihin. Lähellä on myös supermarket, josta saa ostettua eväät mukaan, niin kuin mekin usein teimme, vaikka ruokien ja juomien hintataso ravintoloissakaan ei kovin korkea ole. Kahden aikuisen ja yhden lapsen lounas juomineen maksoi korkeimmillaan parisen kymppiä (huom. hintaan sisältyi myös viini 😉 ). Tarjolla oli myös take away -tyylisiä paikkoja, joista sai parilla eurolla maukkaat gyrokset tai crepsit mukaan! 

Ranta tuntui tyhjenevän viiden kuuden maissa. Silloin sai takuuvarmasti uiskennella ja levätä rantatuoleilla rauhassa. 15. elokuuta rannalle kerääntyi ihmisiä katselemaan Neitsyt Marian kuolonuneen muistamisen kunniaksi ammuttavia ilotulituksia. 

img_1291.jpg 

img_1288.jpg

img_1899.jpg

img_1894.jpg

img_2444.jpg

img_2008.jpg

img_1983.jpg

Piso Krioneri – idyllinen pikkuranta 

Niemen takaa löytyy Pargan idyllisin ranta, Piso Krioneri. Piso Krioneri on suurempikivistä ja vaikeakulkuisempaa, ja vesi syvenee äkkiä. Ranta on kuitenkin Krioneria rauhallisempi, joten täällä viihdyimme parhaiten. Snorkkelien kanssa veteen ja kaloja bongailemaan. Varsinkin kivien luota bongaili suomalaiselle eksoottisia kalalajeja. 

img_1826.jpg

img_1848.jpg

img_1839.jpg

img_1804.jpg

Valtos Beach – vesiaktiviteetteja joka makuun

Vanhan kaupungin toisella puolella oleva hienohiekkainen Valtosin ranta ei meitä vakuuttanut, mutta makuja on monenlaisia! Valtos on perinteinen pitkä ranta, ja siellä on mahdollisuus harrastaa erilaisia vesiaktiviteetteja aina polkuveneilystä sup-lautailuun ja varjoliitelyyn. Isompien lasten kanssa varmasti löytyisi mukavia aktiviteetteja, mutta neljävuotiaan kanssa jätimme hurjimmat aktiviteetit vielä kokeilematta (toki polkuveneily olisi voinut olla ihan hauskaa neljävuotiaankin kanssa). Valtosin puolella on myös paljon hotelleja, mutta muita palveluita ei niinkään. Siksi suosittelenkin valitsemaan hotellin Vanhan kaupungin puolelta. 

Valtosiin pääsee joko kävelemällä kukkulan yli tai venetaksilla (4€). Kukkulan yli jaksoi kyllä aivan mainiosti kävellä lapsenkin kanssa! 

img_2130.jpg

img_2131.jpg

img_2138.jpg

img_2145.jpg

img_2137.jpg

Pargan idylli on vielä hengissä

Pargan kaupungissa asustaa parisen tuhatta ihmistä, mutta kesäaikaan sinne saapuu tuhansia turisteja, suurin osa kreikkalaisia. Välillä tuntuikin, että olimme ainoat ulkomaalaiset, mikä ei tosin ollenkaan meitä haitannut. Oli mukava jutella paikallisten kanssa. Paikallisten puheiden mukaan Pargan turistimäärät ovat vähäisiä verrattuna muihin Kreikan kohteisiin, ja sen kyllä huomasi useista tyhjillään olevista hotelleista ja lomahuoneistoista. Toisaalta olisi sääli, jos Pargan kaltainen kohde olisi liian tupaten täynnä, sillä se menettäisi varmasti osan viehättävyydestään. Pargassa voi siis edelleen aistia aidon kreikkalaisen tunnelman – leppoisaa, ystävällistä ja ehkä hieman pysähtynyttä meininkiä. Suomessa ruuhkavuosia elelevälle perheelle äärimmäisen hyvä matkakohde, jossa riittävästi tekemistä, mutta ei kuitenkaan liikaa! 

img_2227.jpg

Tulen kirjoittamaan vielä tekemistämme retkistä muun muassa lähisaarille sekä hotellistamme. Nyt kuitenkin ta léme eli heippa!

img_2375.jpg

Kommentit (1)
  1. Täyttä paskaa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *