Hoida pihanurmikko kuntoon helpoilla vinkeillä
Kesäinen nurmi kutsuu lekotteluun, leikkeihin, pihapeleihin sekä hauskoille eväsretkille takapihalle. Tunnelman saattaa pilaa kuoppainen tai pilalle mennyt pihanurmi. Upeaa nurmikkoa saa helposti ylläpidettyä. Avainsanat hoidolle ovat säännöllisyys ja oikeat ravinteet. Hyvin hoidettu nurmikko kestää paremmin olosuhteita ja kulutusta.
Leikkaa säännöllisesti
Kaikki nurmet, olivat ne takapihalla tai julkisella paikalla, pysyvät kauniina, kun niitä leikkaa tasaisesti. Parhaimmalla kasvukaudella eli kesäkuukausina tämä tarkoittaa 1–2 kertaa viikossa.
Kevään ensimmäisellä leikkauskerralla nurmikko kannattaa jättää 5–6 senttimetriä korkeaksi. Näin nurmiheinillä on riittävästi kapasiteettia kerätä ravinteita talven jälkeen. Seuraavilla leikkauskerroilla nurmikko kannattaa leikata 4 cm korkeaksi. Helteiden aikaan ja syksyn viimeisellä leikkauskerralla nurmikko kannattaa leikata myös 5–6 cm korkeaksi. Korkeuden pystyt määrittämään ruohonleikkurissa.
Nurmikko pitäisi leikata niin usein, että syntynyttä leikkuujätettä ei tarvitse haravoida pois. Tarpeeksi usein leikatun nurmikon leikkuusjäte on lyhyttä heinää. Leikkausjäte toimii ravinteena kasveille ja maan mikrobeille, ja edistää näin nurmikon hyvinvointia. Poikkeuksena siivoamiselle on märät nurmipaakut. Ne kannattaa haravoida pois leikkaamisen jälkeen, sillä muuten nurmikko kellastuu niiden alla.
Leikkaustiheyden lisäksi avainasemassa on ruohonleikkuri ja ajosuunnat. Ruohonleikkurien terien tulisi olla mahdollisimman terävät. Tylsä terä ei leikkaa, vaan repii heiniä, joka vastaavasti vaurioittaa niitä. Kauniin leikkauspinnan saa ajamalla edestakaisin mahdollisimman suoria linjoja. Leikkauslinjojen tulisi olla vähintään renkaan leveyden päällekkäin, jotta nurmikkoon ei synny leikkaamattomia raitoja.

Kalkitse ja lannoita
Suomessa maaperä on usein hapanta, jonka takia erityisesti nurmikko vaatii kalkkia. Kalkitseminen tekee maasta emäksisempää. Tämä edistää nurmiheinien ravinnonottokykyä, ja ne kasvavat paremmin. Pihanurmen voi kalkita milloin vaan. Parhaiten kalkki imeytyy kosteaan maahan. Suosittelemme kalkitsemaan nurmen heti puutarhakauden alussa, jotta nurmikko hyötyy toimenpiteestä mahdollisimman pitkään. Nurmikko kannattaa kalkita kerran vuodessa.
Hyvällä leikkaushoidolla nurmikolle riittää yksi lannoituskerta kesässä. Kuten jo mainittu, leikkuujäte toimii lannoitteena. Lannoittaminen kannattaa tehdä muutama viikko kalkitsemisen jälkeen. Jos lannoitat kuivalla säällä, muista kastella nurmikko lannoituksen jälkeen. Sen ansiosta ravinteet liukenevat paremmin maahan. Lannoituksen määrä per neliö kannattaa tarkistaa pakkauksen kyljestä.
Läikkien paikkaaminen
Nurmikon paikkaaminen kannattaa kannattaa ajoittaa kevääseen tai syksyyn. Siemenet vaativat riittävästi vettä ja kosteutta, kuivuminen ja kuumuus onkin niiden pahin vihollinen.
Nurmikko saattaa vaatia paikkaamista monista syistä: nurmikon palaminen auringossa, talven aiheuttamat tuhot tai kova kulutus. Mikäli nurmi tuhoutuu kovan kulutuksen seurauksena esimerkiksi kulkureitillä, on syytä harkita paikalle kiveystä tai muuta kovaa kulutusta kestävää alustaa.
Riko paikattavan alueen nurmikko haravalla tai mikäli vauriot ovat pahat voi paikan kaivaa auki lapiolla. Tasoita maan pinta tasaiseksi, lisää multaa tarvittaessa ja tiivistä kasvualusta. Muista että maa painuu, eli mahdolliset kuopat kannattaa täyttää hyvin. Kylvä siemenet ja ja lisää hieman multaa siementen päälle. Haravoi kevyesti, ja tiivistä maa. Huomio että nurmikon siemenien täytyy olla kosketuksissa multaan alkaakseen kasvaa. Kastele kunnes nurmi alkaa vihertää.

Kulahtaneen nurmikon kunnostaminen
Onneksi kulahtaneen nurmikon kunnostaminen on helpohko urakka ja sopii myös aloittelevalle puutarhurille. Syitä nurmikon huonolle kunnolle voi olla mm. liian tiivis maa, huono kasvualusta, väärät kosteusolot, voimakas varjostus tai elinvoimasta kilpailevat muut lajit.
Kunnostaessasi nurmikkoa toimi näin:
- Leikkaa ruoho lyhyeksi.
- Leikkaa ruohonleikkurin matalimmalla asetuksella, tarvittaessa muutamaan kertaan
- Haravoi leikkuujäte pois
- Pintamaan kannattaa ilmata tiivistymisen ehkäisemiseksi, talikko,lapio tai ilmain sopii tehtävään
- Levitä alueelle ohut noin sentin laadukasta ja ravinteikasta multaa. Multa lisää tervetullutta pieneliö toimintaa, ja näin kuohkeuttaa maata. Mikäli maa on kovin tiivistä voi mullan joukkoon lisätä myös hieman hiekkaa. Hiekka luo luontaisia ilmataskuja maaperään, ja niistä nurmikon juuret pitävät!
- Levitä haravalla ja varmista että multa ei jää nurmikon pinnalle vaan asettuu nurmen tyvelle.
- Kylvä siemenet, suosi laadukkaita!
- Haravoi ja varmista, että siemenet tulevat mulla kanssa kosketuksiin, se on niille elinehto
- Huolehdi kastelusta kunnes uusi nurmi alkaa vihertää
Huom! Huomio nurmikkoa kunnostaessasi pihasi pitkäaikaiset asukkaat. Mikäli nurmikkoa joudutaan kaivamaan tai jyrsimään, tulee pitää mielessä, että suuri osa puiden juurista on 10–50 cm syvyydessä. Kaivaminen läheltä puiden runkoa rikkoo juuret ja altistaa puut erilaisille sairauksille ja sienitaudeille. Myös rikkoontuneet juuret voivat heikentää puun vakautta ja pahimmillaan johtaa puun kaatumiseen. Myös pihan muuttuneet vesitalouden olosuhteet voivat tuoda yllätyksiä puiden suhteen.
Kokonaan uusi nurmikko?
Valitettavasti kaikkia nurmikoita ei voi pelastaa vaan uuden perustaminen on perusteltua. Jos kyseessä on isompi nurmialue kannattaa nurmi poistaa tehdä pienellä kaivinkoneella. Pienemmän nurmikon voi poistaa ensin jyrsimällä sen rikki puutarhajyrsimellä ja sen jälkeen haravoimalla jätteet pois. Käy lukemassa juttumme, kuinka perustat uuden nurmikon.
On myös mahdollista, että nurmikko ei yksinkertaisesti sovi paikkaan, johon se haluttaisiin. Piha saattaa esimerkiksi olla liian varjoisa nurmikolle. Nurmikko viihtyy parhaiten aurinkoisessa ja puolivarjoisessa paikassa, jossa sillä on ravinteikas kasvualusta. Nurmi ei välttämättä kestä kovaa kulutusta, ja se on hankalahoitoinen kapeissa paikoissa.Tällöin kannattaa miettiä vaihtoehtoisia ratkaisuja nurmikolle. Käy lukemassa mitä kaikkia vaihtoehtoja nurmikolle on.
”Hoida nurmikko kuntoon” on kolmas osa tämän kevään kolmiosaista nurmikkoa käsittelevää juttusarjaa. Aikaisemma jutut voit käydä lukemassa linkeistä Näin perustat uuden upean nurmikon ja Vaihtoehto nurmikolle.