Näin perustat uuden upean nurmikon

Jokainen piha ja viheralue tarvitsee rungon, jonka päälle voi rakentaa muita kerroksia. Jos olet päättänyt perustaa oman pihasi rungoksi nurmikon, on muutama asia hyvä ottaa haltuun. Lue alta, mitä kannattaa huomioida nurmikon perustamisessa.

Aloita siivoamalla alue

Ennen nurmikon perustamista kannattaa perustettavalta alueelta siivota isot kivet, vanha kasvillisuus, rikkakasvit sekä muut maatuvat jätteet huolimatta maa-aineksesta. Esimerkiksi hake isoina määrinä polttaa nurmikkoon kellertävän jäljen ja sen myötä tappaa sen. Maaduttuaan hake muodostaa kuopan maahan. Mikäli isot kivet ovat liian isoja nurmikkoalueella siirtämiseen, kannattaa nurmikko perustaa niiden ympärille.

Poistettava kasvillisuus kannattaa irroittaa alueelta juurineen, jotta ne eivät kasva takaisin vanhoille paikoilleen. Perennat ja muut koristekasvit kannattaa istuttaa saman tien uuteen paikkaan tai ruukkuihin odottamaan istutusta. Rikkakasvit kannattaa repiä juurineen maasta ja kompostoida.

Pienienkin puiden siirto on aikaa ja asiantuntemusta vaativa projekti. Puut kärsivät usein siirrosta, eivätkä jatka kasvua. Pienenkin puun siirtämiseen tarvitaan erikoisosaamista ja työkoneita tai vähintään reilusti lihasvoimaa ja aikaa. Perusta siis nurmikko puiden ympärille!

Puut eivät tarvitse nurmikkoa kiinni runkoonsa. Puun ympärille voi jättää reilun metrin säteellä alueen, johon ei perusta nurmikkoa. Näin varsinkaan pieni puu ei kilpaile nurmikon kanssa elinvoimasta. Vara-alue suojelee myös puun runkoa ja juuria nurmikon hoitotöiltä ja perustamisvaiheen tuhoilta.

Free Tool Garden photo and picture

Minkälainen maa, sen mukaiset pohjatyöt

Kaunis nurmikko vaatii kasvaakseen ravinteikkaan ja kuohkean kasvualustan sekä hyvän pohjamaan. Pohja tulee perustaa noin 20 cm haluttua nurmikon tasoa matalammaksi. Pohjamaan tulee olla tasainen pinta, joka noudattelee tulevia pinnan muotoja. Muista täyttää ja tasoittaa mahdolliset kuopat kunnolla erityisesti savimaalla. Pelkällä kevyellä täyttämisellä kuopat palaavat piakkoin.

Erilaiset maalajit vaativat erilaista kunnostamista, jotta siitä saadaan suotuisa pohjamaa nurmikolle. Savinen maa voi kaivata hiekkaa parantaakseen sen läpäisykyä ja hiekkamaa puolestaan multaa, savea ja turvetta, jotta maa säilyttää ravinteet ja veden. Riittävän paksu multakerros toimii nurmikolle kuin vesivarastona ja suojaa sitä kuivumiselta. Mikäli et ole varma pihasi maalajista, Maanmittauslaitokselta löytyy hyvä opas sen tunnistamiseen: https://ak.maanmittauslaitos.fi/2021/jyvitys/maalajin-maaritys#Maalajinmaaritys

Maata muokatessa kannattaa huomioida, että pihan kaadot tulee olla tehty oikein. Ja vedet valuvat rakennuksista pois. Nurmikon maanmuokkaus vaiheessa on hyvä tehdä vähintään 2 prosentin kaadot pois rakennuksista. Tämä tarkoittaa kahden sentin kaatoa metrin matkalta. Aivan rakennuksen vieressä pitää olla 5 prosentin kaato pois rakennuksesta. Mikäli kallistukset, maanpinnan muotojen hyödyntäminen ja maalajin muokkaus eivät ohjaa vesiä riittävästi pois, voi nurmikon pohjan salaojittaa. Salaojat asennetaan alueelle tasaisin välein, routarajan alapuolelle.

Hyvä multa mahdollistaa kasvun

Kun pohjamaa on muokattu ja tasoitettu sopivaksi, tuodaan sen päälle noin 20 cm paksu multakerros. Huomioithan, että maa saattaa painua ja multa tiivistyä. Multaa kannattaa varata noin 25-30 cm verran. Multana kannattaa käyttää markkinoilla olevia valmiita nurmikoille tarkoitettua seoksia. Niissä on koostumus tehty juuri nurmikolle sopivaksi ja multa on valmiiksi lannoitettu.

Multakerros kannattaa levittää keskeltä kohti reunoja haravalla. Poista levityksen yhteydessä isoimmat kokkareet ja mahdolliset kivet. Multaa on helppo levittää tasaiseksi matoksi, kun pohjatyöt on tehty huolella.

Levityksen jälkeen multa tulee tiivistää puutarhajyrällä. Jyriä voi vuokrata työkaluvuokraamoista. Pienet nurmialueet voi hyvin myös tallata tasaiseksi. Tiivistys kannattaa tehdä pariin kertaan, ensin levityksen yhteydessä ja uudestaan maan hieman asetuttua. Ennen toista tiivistystä voit tarkistaa, ettei nurmikon pohjaan jäänyt epätoivottuja kuoppia sekä täyttää ne.

Kylvä ristiin varhaiskeväällä tai alkusyksystä

Varhaiskevät ja alkusyksy on paras aika kylvää nurmikon siemenet. Kylvettävän maan tulee olla yli + 8 astetta. Tarpeeksi lämpimässä maassa siemen itää muutamassa viikossa. Kylmä maa voi viivyttää itämistä.

Keväällä kylväessä siemeniä voi uhata kuumuus sekä kuivuminen, jonka takia nurmikon kastelusta on pidettävä huolta. Syksyllä luonto yleensä varmistaa riittävän kosteuden, mutta syksyn kylmyys voi tuhota hentoiset nurmikon alut.

Siemenet kannattaa kylvää ristiin. Jaa siemenet kahteen osaan. Kylvä ensimmäinen erä pihan etelä-pohjois suunnan mukaan ja toinen erä itä-länsi suuntaisesti. Näin varmistat että siemeniä levittyy mahdollisimman tasaisesti kaikkialle. Valmistajat ilmoittavat tarvittavan siemenmäärän, mutta yleisohjeena siementä tarvitaan noin 1,5–2 kg/100m². Kun olet levittänyt siemenet, haravoi multaa varovasti, jolloin siemen saa päälleen multakerroksen. Kylvämisen jälkeen nurmikkoa ei tarvitse heti kastella.

Free Grass Seed Up Close photo and picture

Kasvava nurmikko vaatii hoitoa

Istuttamisen jälkeen nurmikko vaatii kastelua muutaman viikon. Aloita kastelu, kun siemenet ovat alkaneet hieman itämään. Paras kasteluaika on aamulla tai illalla, kun nurmikkoon laskeutuu luonnollinen kosteus. Kasvualusta tulee kastella sen koko paksuudelta, muutoin nurmikon juuret jäävät kosteuden perässä pintajuuriksi. Liiallinen kuivuus tuhoaa siemenet. Varo kastelemasta liikaa. Liika vesi huuhtoo siemenet pois.

Uusi nurmikko kannattaa leikata ensimmäisenä vuonna usein. Anna nurmikon kasvaa ennen ensimmäistä leikkausta noin 10 cm. Ensimmäistä kertaa leikatessa ruohonleikkurin terät kannattaa asettaa korkeimmalle mahdolliselle korkeudelle. Leikkaus on tällöin hellä juurille. Laske teriä hiljalleen kesän mittaan omaan ihanne korkeuteesi. Jatkuvan leikkauksen myötä yksivuotiset rikkakasvit kuolevat, ja nurmikosta tulee kaunis ja kestävä.

Julkaisemme alkukesän aikana juttu sarjan uuden nurmikon perustamisesta, vanhan kunnostamisesta sekä vaihtoehdoista nurmikolle. Ota Ihastu ja Pihastu seurantaan ja vinkit talteen!

koti piha-ja-puutarha remontointi diy
Kommentit (1)
  1. Hoida pihanurmikko kuntoon helpoilla vinkeillä – Ihastu ja pihastu | Lily
    23.5.2023, 20:20

    […] Valitettavasti kaikkia nurmikoita ei voi pelastaa vaan uuden perustaminen on perusteltua. Jos kyseessä on isompi nurmialue kannattaa nurmi poistaa tehdä pienellä kaivinkoneella. Pienemmän nurmikon voi poistaa ensin jyrsimällä sen rikki puutarhajyrsimellä ja sen jälkeen haravoimalla jätteet pois. Käy lukemassa juttumme, kuinka perustat uuden nurmikon. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *