Armeijan nahkasaappaat

IMG_5042_lr4.jpg

Suomen Puolustusvoimien nahkasaappaita ei joka jantteri ole nähnyt. Kävin intin I/05, ja sillon hiihdettiin metsässä Nokian kumpparit jalassa talvet ja kesät. M/91 maiharit olivat toki aina mukana, näön ja painon vuoksi. PV on hillonut varastoissaan megareserviään ajatellen erittäin hyviä nahkasaappaita vuosikaudet, kunnes reservin supistamisten myötä kamaa on tuupattu markkinoille myytäväksi.

Spottasin näitä ekana lekassa hintaan 30€/pari. Ostin parit, ja myöhemmin faijalle parit lisää. Oletettavasti myös SA-kaupoissa ja muissa puodeissa näitä riittää, lisäksi Millogin Tampereen huutokaupan yhteydessä näitä sai oliko kybällä käytettynä. Uudet, jos sellaiset löysi läjästä, olivat 30€. Itse pidän valmiiksi sisäänajetuista kengistä, koska nahka kestää huollettuna, ja muuttuu vain mukavammaksi käytön myötä. Pakasta vedetyt kengät ovat yleensä varsin rapsakka kokemus, ja jos joku morttipolo on ajanut buutsit puolestani sisään, ja hinta laskee, parempi niin.

IMG_4992_lr4.jpg

Kuva M/75-maihareista, joissa on sama pohjarakenne kuin saappaissa.

Saappaat ovat asiallisen tuntuista nahkaa, tehty parhaita suomalaisen kenkäteollisuuden perinteitä kunnioittaen. Saappaan päälliosa on ommeltu oletettavasti Goodyear welt-menetelmällä kiinni reunapalaan, joka on taas ommeltu nahkapohjaan, ja reunan ja nahkapohjan läpi vielä toiseen kertaan kulutuspinnaksi tarkoitettuun kumipohjaan. Tuplaommel tukevoittaa rakennetta ja kestää kovassakin käytössä. Hyvin huollettuna näistä ei pitäisi pohjien pettää, ja tosiaan mistään liimapohjaisesta nykykengästä ei nyt ole kyse.

IMG_5053_lr4.jpg

Kannassa on vajaan sentin paksu korkolappu, jotka voi vaihtaa tarvittaessa. Valmistajasta ja vuodesta riippuen korko on joko jotain kumimateriaalia tai sitten kerroksittaista nahkaa, olen nähnyt molempia. Nahkakorot ovat kiinni 13:lla naulalla, mutta tuskin muissakaan korkorakenteissa koron irtoaminen on ongelma armeijan käyttöön tarkoitetuissa kengissä. 

IMG_5051_lr4.jpg

Varvasosasto on nahkavuorattu, ja sisällä kengässä on nahkapohja. Käytän intin vanhoja sinisiä pohjallisia, jolloin sukka ei luista. Saapassukat tai jalkarätit ovat hyvät, itse en ole hiertymiä saanut. Lestin malli on tyyppiä ”suomalainen”, eli leveäteräiselle ja korkealle jalalle suunniteltu. Kantapääni ei ole erityisen leveä, mutta hyvin se on pysynyt paikallaan. Koska materiaalit ovat paksuja, niin kengätkin ovat suht painavat jalassa. Mistään kevyestä kengästä ei siis ole kyse.

11909228_1042516739114664_702961148_n.jpg

Olen rääpinyt menemään saappailla huonoissakin olosuhteissa, ja jalat ovat pysyneet aina kuivina sekä lämpiminä. Kenkiäni olen lankannut 11 vuoden ajan Bundeswehrin kenkälankilla, ja sillä jatketaan näidenkin kanssa. Hiihtämisestä innostuneelle nämäkin saappaat sopivat, sillä saappaissa on kannassa ura suksen siteitä varten.

Naisille tarkoitettuja nahkasaappaita on kaupat täynnä, mutta miesten saappaita on todella vaikea löytää. Nyt kun markkinoilla on kerrankin tarjolla kunnon tavaraa, niin armeijan saappaat ovat hyvä ja hengittävä vaihtoehto sekä metsään, maalle että kaupunkiin. Paksuilla sukilla ja hyvillä pohjallisilla talvellakaan ei tule kylmä.

IMG_5031_lr4.jpg

Bonuksena vielä lekasta tullut paketti, jonka vihertävästä sisällöstä kerron seuraavassa blogipostauksessani.

Kommentit (1)
  1. Kovaa kamaa ovat INTin nahkasaappaat sekä M/75 varsikengät, jotka käyttävät aiemmista nahkasaappaista tuttua Goodyear Welt -rakennetta.

    Parempilaatuista nahkaa kuin missään uusissa työ- tai käyttökengissä ja ilman PU-pinnoitusta. Nämä voi huoletta lankata pelkäämättä lisävahinkoa pinnoitteelle. M/91 oli toki nahkansa puolesta lähes yhtä hyvä, mutta PU-pohjien (aidon kumin sijasta) nämä kengät suorittavat katastrofaalisen itsetuhon tyypillisesti 2-10 vuoden iässä, ilman ennakkovaroitusta, pohjan murentuessa alle. (Tämän takia kai hiihditte kumisaappailla M/91 varsikenkien sijaan, jotta liimattu pohja ei irtoa.)

    Nahkasaappaat ja vanhemmat M/75 varsikengät ovat parempia, koska kuluvat vain käytön myötä eivätkä murennu. Lisäksi pohjat voi uusia suutarilla paremmin tuloksin kuin liimatut pohjat ilman ommelta. Soveltuvat vissiin hiihtämiseenkin (ainakin paremmin kuin kumisaappaat), vaikka en ole kokeillut sitä itse. Kovaa kamaa ja särmää ulkonäköä sekä nahkasaappaissa että vanhemmissa maihareissa, kunhan ymmärtää lankkauksen päälle. Valjasrasvakaan ei ole pahitteeksi (=notkistaa kuivunutta nahkaa) vaikka kosmeettinen kiillotus jääkin lankin varaan.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *