Valoa synnytystunnelin päässä?

img_0564.jpg

Vaikka seuraava lapsi on kohdallani mahdollisesti ajankohtainen aikaisintaan viiden vuoden päästä,
antaa Ylen julkaisema uutinen uusista tuulista synnytysten hoitorintamalla ajattelemisen aihetta.

Kenties tuolloin valinnan mahdollisuuksia olisi enemmän kuin nykyään ja hoidossa satsattaisiin
eri lailla myös synnyttäjän kohtelemiseen, jos tällä olisi huonoista kokemuksista kuulutuaan
todellinen mahdollisuus viedä rahansa muualle.

Omakohtainen kokemukseni synnytyksestä, nimenomaan henkilökunnan käytöksestä,
oli sen verran puistattava, etten haluaisi enää koskaan joutua kokemaan vastaavaa.

Asiantuntijoita jokaiseen yhteiskunnalliseen aiheeseen tuntuu löytyvän runsaasti joka lähtöön,
joten kertoaapa siis:
Yksityinen synnytyssairaala, uhka vai mahdollisuus?

 

suhteet ystavat-ja-perhe terveys uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (13)
 1. Phocahispida, sanot että: ”Onhan sairaalan tehovalmiuden ihan lähellä oleminen ensiarvoisen tärkeää, jos tulee todella äkillinen tarve. Useimmiten sellaiset tilanteet ovat kuitenkin ennakoitavissa.”

  Tiesitkö, että kun päädytään hätäsektioon (se kolmas vaihtoehto suunnitellun ja kiireellisen lisäksi, jollainen sinulla ilmeisesti tehtiin), lapsi on saatava ulos n. 10 minuutin kuluttua sektiopäätöksen tekemisestä? Tämä toimenpide menee kaikkien muiden leikkausten edelle sairaaloissa ja käytännössä siinä ehditään siirtää synnyttäjä hissillä leikkuriin, paikalle hälytetty anestesialääkäri nukuttaa ja leikkaus tehdään pesemättömien vatsanpeitteiden läpi (yleensä), koska pesemiseenkin menisi turhaa aikaa. Hätäsektion tarkoitushan on äidin ja/tai lapsen hengen pelastaminen.

  Jos tällaiset tilanteet olisivat ennakoitavissa, hätäsektioita ei olisi. Paljon näitä toimenpiteitä ei toki tehdä, mutta kun tällaiseen tilanteeseen joudutaan, ei sitä pystytä ennalta näkemään, eikä siinä ole aikaa siirtyä mistään birth centeristä tai kotisynnyttämästä (yliopistolliseen) sairaalaan.

 2.  

  Jonayla:

  Onneksi meille ei koskaan näytetty synnytysvideoita koulussa! Katsoin niitä kyllä viimeisilläni raskaana netistä, mutta silloin ei oikein voi enää huutaa, että en aio sitten synnyttää…

  Sektiosta on monia mielipiteitä, mutta kuten jo synnytyskertomuksieni jälkisanoissa totesin, minusta sitä demonisoidaan Suomessa liiaksi ja jos tähän maahan niin kipeästi kaivataan lapsia tuleviksi veronmaksajiksi, olisi synnytysvaihtoehdoissakin ehkä hyvä harkita ajanmukaistamista. Niin että osa voisi synnyttää kotona ilman sairaalaympäristön tuomaa stressiä, osa vaikka suunnitellulla sektiolla ja osa kaiken mahdollisen kipulääkityksen kanssa valvottuna sairaalassa. Keneltä erilaiset vaihtoehdot olisivat otettu pois?

  Uskon itsekin, että yksityinen synnytyssairaala toisi mukanaan sekä vaihtoehtoja että paremman varmuuden asianmukaisesta ja asiakaslähtöisestä kohtelusta. Siellä potilas olisi myös asiakas. Toivoa sopisi, että julkisellakin puolella tajuttaisiin, ettei potilaan kohteleminen ihmisenä tuhoakaan hoitoprosessia…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *