Iltasatuja aikuisille

Kulttisarja Sinkkuelämän kolumnisti Carrie tapaa yhdessä sarjan jaksossa miesystävänsä eksän, joka on kustannustoimittaja. Tapaamisessa Carrie joutuu äkkiä keksimään aiheen lastenkirjalle ja kertoo kirjoittavansa satua pienestä Cassie-nimisestä lapsesta, jolla on taikasavukkeita. Savukkeen sytyttämällä Cassie pääsee mihin vain maailmassa. Eksän ihmetellessä aihetta, kertoo Carrie kyseessä olevan satukirja aikuisille. Eksä innostuu ideasta, mutta muut firmassa eivät.

Riittävä ja laadukas uni on ihmisen hyvinvoinnin kannalta ensisijaisen tärkeää. Etenkin liian vähäinen määrä syvää unta laskee kylläisyydestä kertovan leptiinin ja nostaa näläntunteesta viestivän greliinin määrää veressä. Päivä saattaa mennä hyvin, mutta viimeistään illalla uupunut keho himoitsee rasvaa ja hiilareita. Mikä maistuisikaan siinä vaiheessa paremmalta, kuin pitsa, hamppari, ranskikset tai vaikka kaikki yhdessä. Raskas iltasyöminen taas vaikuttaa unenlaatuun ja oravanpyörä on valmis.

Liian vähäinen uni ja stressi ovat perisyntimme. Hyvä ihminen säästää omasta unestaan ja tekee vielä hieman enemmän. Ihmisen elimistö kestää väliaikaista stressiä hyvin ja se ajaakin parempiin suorituksiin. Pitkittyessään stressi kuitenkin vaikuttaa terveyteen negatiivisesti. Erityisen haitallista stressissä on kortisonitasojen nousu. Koholla oleva kortisoni nostaa elimistön glukoosiarvoja, jonka vuoksi insuliinin eritys lisääntyy. Kun verensokeri nopeasti laskee, tekee mieli makeaa. Hoitamaton stressi saattaa pahimmillaan laukaista diabeteksen. Ei siis ole leikinasia lopettaa stressaaminen. Leikkimielisyydestä saattaa kuitenkin olla apua.

Kuten aiemmin kirjoitin, on minulle nukkumaanmeno ilman älylaitteita todella hankalaa. Liian usein peiton alle ryömiminen saa aikaan ahdistuksentunteen, jota helpottaa taustalla pyörivä Frendit. Tiedostan itse hyvin sen, mikä vaikutus sinisellä valolla ja pahimmillaan koko yön jatkuvalla äänisaasteella on seuraavan päivän vireystilaan, mutta tässäkään asiassa tieto ei tapoja muuta. Olen nyt nukkunut noin viikon ilman Netflixiä ja olo on senkin puolesta pirteämpi. Olen lukenut lehtiä sänkyyn siirryttyäni, mutta lukeminen ei auta siihen ahdistukseen, joka syntyy lehden siirryttyä yöpöydälle. Onneksi on olemassa sadut.

Yle Areenan sivuilta löytyy lasten kuunnelmia. Toissapäivänä huomasin valikoimaan tulleen Radioteatterin esittämänä Peppi Pitkätossun tarinoita! Nukahtamisen kannalta saduissa on oleellista puheen rauhallisuus ja mahdollisuus matkustaa toiseen maailmaan. Pitkätossun äänimaailma leikkivine lapsineen, laukkaavine hevosineen ja laulavine lintuineen saa siirtymään jonnekin, missä kaksi kertaa jalkojensa kokoisiin kenkiin pukeutuva tyttö jaksaa nostaa hevosen ja on nähnyt jokaisen kolkan maailmassa.

Sadut ovat lapsellisia ja niin pitäisi olla meistä jokaisen ainakin joskus – myös aikuisena.

Kommentit (2)
  1. Iltasatuja Aikuisille | Parhaat Elokuvat 2020
    14.8.2020, 02:26

    […] Iltasatuja aikuisille – Inspiraatio elämästä | Lily – Iltasatuja aikuisille. 0 Kulttisarja Sinkkuelämän kolumnisti Carrie tapaa yhdessä sarjan jaksossa miesystävänsä eksän, joka on kustannustoimittaja. Tapaamisessa Carrie joutuu äkkiä keksimään aiheen lastenkirjalle ja kertoo kirjoittavansa satua pienestä. […]

  2. Iltasatuja Aikuisille | Kavi Elokuvat
    26.7.2020, 04:42

    […] Iltasatuja aikuisille – Inspiraatio elämästä | Lily – Iltasatuja aikuisille. 0 Kulttisarja Sinkkuelämän kolumnisti Carrie tapaa yhdessä sarjan jaksossa miesystävänsä eksän, joka on kustannustoimittaja. Tapaamisessa Carrie joutuu äkkiä keksimään aiheen lastenkirjalle ja kertoo kirjoittavansa satua pienestä Cassie-nimisestä lapsesta, jolla on taikasavukkeita. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *