Ikävät alta pois

Huh, miten paljon on tapahtunut. Raskausaika tuntuu hyvin kaukaiselta ajalta nyt. Minulla on syyni miksen ole kirjoittanut tänne, olisin kyllä halunnut, monestikin, mutta en ole kyennyt. Välillä väsymyksen vuoksi, välillä siksi, etten tiedä mistä aloittaisin.

Aloitetaan nyt vaikka synnytyksestä. Lyhyesti kerrottuna se meni näin:

Viikko ennen laskettua aikaa alkoi lapsivesi tihkua (sunnuntai). Seuraavana päivänä (maanantai) synnytys käynnistettiin, koska mitään ei alkanut itsestään tapahtua. Ma-ti tätä jatkettiin. Ke todettiin että synnytys oli pysähtynyt, olin auki 7cm ke aamusta ke iltaan, jolloin alkoi tulehdusarvot olla hieman koholla. Päätettiin tehdä kiireellinen sektio. Poikamme syntyi ke iltana klo 19:17 ♥

Sektion jälkeinen kivun lievitys aloitettiin kohdallani liian myöhään (se oli muutenkin normaalista poikkeava), joten pääsin todella kipeäksi. Tämä jatkui koko seuraavaan yön. Seuraavana päivänä vihdoin sain epiduraalin pois, eli pääsin nousemaan jaloilleni, sekä syötyä tehokkaampaa särkylääkettä. Siihen loppui tuskallinen kipu, ja kätilöiden armoilla olo, joten fyysinen kunto ja toiminta koheni 200%, normaalin kivun merkeissä. Pystyin myös osallistumaan vihdoin vauvan hoitoonkin. Tähän asti Henri oli syöttänyt ja hoitanut vauvaa, minun maatessa ”halvaantuneena” sängyssä.

Kotiin päästiin sunnuntaina. Olimme siis yhteensä kokonaisen viikon sairaalassa. Mikä mieletön fiilis oli päästä kotiin! 

Vauvalla oli koko ajan ollut kaikki hyvin, niin ennen sektiota, kuin sen jälkeenkin. Siitä olen todella kiitollinen. Kaikkeen kokemaani jos olisi lisätty huoli vauvasta, en tiedä miten olisin jaksanut.

Rehellisesti sanottuna, minulle jäi trauma. Ei sektiosta, ei kivun määrästä, vaan kätilöistä. Kohtelu kolmen eri kätilön osalta oli todella ikävää. Eri tavoilla ja eri vaiheissa, pelko jäi kaikista näistä. Tunnen etten voi luottaa enää hoitohenkilökuntaan, joten jos vielä joskus tulee toisen raskauden aika, pelkopoli sai näin uuden asiakkaan.

Tästä johtuen jokainen neuvo, jokainen epäröivä kysymys toimintatavastamme vauvan kanssa tuntuu kamalalta, ihan sama kuka sen esittää. Itsetuntoni äitinä ryssittiin heti synnytyssalissa, ja uudelleen perhehuoneessa, ammattilaisten toimesta. Sen vuoksi jokainen läheiseltä saatu kysely –miksi, miten, eikö, olisiko, kannattaisiko- tuntuu epäluottamuslauseelta, painostukselta ja arvostelulta. Olen siitä todella pahoillani, koska tiedän ettei läheisemme tarkoita pahaa kysellessään. Sain vain heti vauvan synnyttyä hyvin heikon ja täydellisen epäonnistujan fiiliksen, joka nousee esiin joka kerta kun joudun selittämään miksi toimimme vauvan kanssa tietyllä tavalla. Oli kyse sitten syöttämisestä, päiväunista, pukemisesta tai tutin tarjoamisesta.

Kaikki tämä kokemani negatiivisuus ja huonoksi leimaantuminen söi mielettömän paljon energiaa minulta alkuviikoista vauvan kanssa, univajeen lisäksi. Joten ihanasta vauvasta nauttiminen ja uuteen arkeen sopeutuminen vaikeutui. Tämä minua harmittaa kaikkein eniten.Tuo pieni rakas ihmisenalku saa ensimmäisinä kuukausina muutenkin äidin voimat koetukselle, ja koen että minä jouduin lähtemään asteikolta -50, jos normaalisti lähtisi asteikoilta +50. Vauva ansaitsisi paljon enemmän.

Nyt alkaa voimat olla normaalilla tasolla (tai mistä minä tiedän, mutta voisin kuvitella näin). En enää itke joka päivä, enkä edes joka viikko niitä tapahtumia synnärillä. Toki aina kun jokin hetki sieltä pälähtää mieleen, kyllä se itku tulee. Voiton puolella silti ollaan, ja tärkeintähän on keskittyä tuohon maailman suloisimpaan pikkumieheen, joka hymyilee jo kaikki sydämet ja sielut sulattavalla hurmurihymyllä pitkin päivää ♥

Ja onneksi ympärilläni on iso joukko perhettä ja ystäviä joiden apu on ollut korvaamatonta. Sekä ennen kaikkea Henri, joka on suurin tuki ja turva, sekä partner in crime tässä ihmeellisessä elämänvaiheessa. Olen hyvin kiitollinen teistä ♥♥

Tässä pintaraapaisuna synnytystarinani, katsotaan lähdenkö sen tarkemmin sitä täällä läpi käymään. Toisaalta tämä kirjoittaminen on minulle aina ollut parasta terapiaa, siitä tulee aina parempi olo. Toisaalta taas nämä on niin henkilökohtaisia asioita, enkä tiedä haluanko julkisesti niitä jakaa tämän enempää. Toki jos joku haluaa selvennystä, vertaistukea tms. saa minulle laittaa yksityisviestiä.

Ihanaa viikkoa kaikille!

Nana

perhe vanhemmuus raskaus-ja-synnytys ystavat-ja-perhe
Kommentit (4)
 1. Kuulostaa siltä, että sinulla on vaan todella huono itsetunto, etkä pysty käsittelemään neutraaleita tilanteita ilman, että otat niistä itseesi.

  1. …kuulostaa siltä, että olet idiootti 😀
   Koska luultavasti tämän kommentin tarkoitus oli vain loukata minua. Valitan, mutta ”huono itsetuntoni” ei nyt ottanut tästä kolausta, sillä tiedän kyllä mitä minun kuuluu milloinkin sietää.

   Millähän tavalla huonosti kohtelu on neutraalia? Tiedostan toki että kysyn tätä nyt täysin väärältä henkilöltä 😀
   Sinä et tiedä miten minua kohdeltiin tai mitä olen kokenut, joten mielestäni olet huono henkilö sanomaan oliko se neutraalia. Tai että ”otinko itseeni neutraalista tilanteesta”.
   Mikäli tiedät miten minua kohdeltiin, olet luultavasti yksi näistä kyseisistä kätilöistä, ja siinä tapauksessa tyhmäkin tajuaa kuinka suuressa arvossa kommenttiasi kannattaa pitää.

   Kivaa kesän jatkoa 🙂

 2. Onnea ihanasta pienokaisesta!!! <3 Ikävä kuulla, että synnytyksesi oli traumaattinen kokemus. 🙁 Halusin jotenkin tulla lohduttamaan, että mikäli olosuhteet ovat olleet kuvaamasi mukaiset (kätilöiden ikävä toiminta), en mitenkään voi ajatella että kyse olisi sinun epäonnistumisestasi. Nykyinen synnytysjärjestelmä ei valitettavasti ota huomioon keho-mieli yhteyttä, mikä ei ole edes mikään ”henkinen” asia, vaan puhtaasti myös hormonitoiminnamme kemiaa. Synnytystä edistävät samat hormonit, kuin rakastellessa virtaavat – oksitosiini ja endorfiinit. Sen sijaan stressihormonit hidastavat tai jopa pysäyttävät synnytyksen – luonto on suunnittellut tämän, jotta synnyttävä äiti pääsisi turvaan, mikäli sapelihammastiikeri tulisi lähistölle ja synnyttäjän tulisi päästä turvaan. Sen vuoksi myös synnyttäjän ympäristön on oltava rauhallinen, turvallisuuden tunnetta lisäävä. Sinun kohdallasi kuulostaa siltä, että kätilöt ovat päinvastoin tehneet käytöksellään synnytysympäristöstä turvattoman, mikä lisää stressihormonien määrää, mikä edelleen hidastaa tai jopa pysäyttää synnytyksen kulun, kuten kohdallasi kävi. Luulen, että tämän turvallisuuden tunteen luomisen vuoksi doulien läsnäolo on suurin yksittäinen tekijä, joka tutkimustenkin mukaan ehkäisee sektioita.

  Toivottavasti synnytyssairaalat ymmärtävät tulevaisuudessa oman vastuunsa synnyttäjän turvallisuuden tunteen luomisessa (ja sen myötä sekä äidin että vauvan turvallisuudessa!) yhä paremmin, jotta traumatisoivilta synnytyskokemuksilta vältyttäisiin paremmin. Joskus lääketiede”pelastaa” itseaiheuttamiltaan synnytyskomplikaatiolta. Todella, todella ihania kätilöitä on olemassa, mutta valitettavasti myös kuvailemiasi yksilöitä. 🙁 Jos vielä uudestaan olet synnyttämässä, toivottavasti saat silloin todella ihanan tiimin! Ja toivottavasti epäonnistumisen kokemuksesi lievenee – teit varmasti aivan kaikkesi synnytyksen eteen, superäiti olet, kun jaksoit noin hyvin, vaikeissa olosuhteissa!!

  Ihanaa vauvantuoksuista arkea koko perheelle! <3

  1. Kiitos paljon viestistäsi. Sinulla on tosi hyviä pointteja.
   Toki saatiin nauttia ihanista kätilöistä myös, niitä suurin osa olikin. Viikon aikana tuli aika monta kätilöä nähtyä. Valitettavasti vain yksi kätilöistä jo kuitenkin sai minut pelkäämään jokaista uutta kätilöä, ja varmasti se on aiheuttanut seuraavissa ”ikävissä kätilöissä” lisää silmienpyörittelyä jo heti kättelyssä. Se on ihan ok, mutta sen asenteen ei hoitohenkilökunnassa kuulu asiakkaalle/potilaalle asti näkyä ja tuntua.
   Luulen myös että jos synnytys olisi saanut käynnistyä luonnollisesti, se olisi ehkä mennyt maaliinkin asti luonnollisesti. Lääkäri epäili kohdallani infektion aiheuttamaa synnytyksen pysähtymistä. Siitä en tiedä, eikä sen enää niin väliäkään – tärkeintä oli että molemmat meistä voi hyvin.
   Ja tosiaan sektio, kipu, synnytyksen kulun muutokset sekä pysähtyminen eivät saaneet minua pelkäämään seuraavaa mahdollista synnytystä, vaan kätilöt. Siitä olen kovin surullinen, mutta en missään nimessä koe itseäni epäonnistujaksi. Vartaloni ei toiminut niin kuin olin toivonut, mutta joskus niin käy syystä, jota en koskaan saa tietää. Tämänkin asian kanssa olen täysin sinut 🙂
   Jos vielä toinen lapsi tulee ajankohtaiseksi, varmasti harkitsen doulan mukana oloa.

   Kiitos vielä ihanista sanoistasi! Pystyn onneksi jo nauttimaan täysillä tuosta pienstä söpöläisestä <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *