Unohdetun isoäidin vaahterasiirappijuustokakku
Unohdin isoäitini syntymäpäivän kuukausi sitten. Tarinaan liittyy monia erilaisia lieventäviä asianhaaroja, mutta kyllä, olen kamala ihminen ja vihaan itseäni. Vaikkei isoäitini ainakaan myöntänyt pahastuneensa siitä, päätin yrittää hyvittää unohdukseni. Lahjaksi ostin (mielestäni Iittalan hienoimmat) Senta-punaviinilasit, sillä yli 70-vuotiaat isovanhempani eivät omistaneet lainkaan viinilaseja. Juhla-ateriaksi loihdin uunileipiä ja vihreitä vihanneksiä, kuohuviiniäkin oli tarjolla. Todellinen valttikorttini oli kuitenkin kolmesta eri reseptistä soveltamani vaahterasiirappijuustokakku ripauksella saksanpähkinää. Isoäitini oli taatusti iloinen syntymäpäiväjärjestelyistäni, vaikka juhlat tulivatkin kuukauden myöhässä. Kuten hänkin sanoi, ja on sanonut monta kertaa aiemminkin, on harvalla tällaista lapsenlasta. Varsinkaan poikaa.
Mitä tarvitset:
- n. 12 täysjyvä digestive-keksiä
- ison kourallisen saksanpähkinöitä
- n. 75g voita
- 250ml vaahterasiirappia
- 3 x 200g purkkia tuorejuustoa
- 1tl vaniliinisokeria
- 3 kananmunaa
- 2dl kermaa
Miten toimia:
- Jauha, murskaa, pilko (ihan miten haluat) saksanpähkinät mahdollisimman hienoksi jauheeksi. Laita keksit pakastepussiin, pussi liinan sisälle ja kauli kunnes keksit ovat hienoina muruina. Sulata voi.
- Yhdistä saksanpähkinät, keksit ja voi, lorauta tilkka vaahterasiirappia ja sekoita kunnes kaikki aineet ovat yhdistyneet tasaiseksi taikinaksi. Levitä haluamallesi paistoalustan pohjalle – kakkuvuoalla saisi kauneimman, mutta itse täyte saattaa valua vuoasta.
- Vatkaa tuorejuustoa hetki sähköisellä vatkaimella. Lisää kananmunat ja loput vaahterasiirapista yksi kerrallaan, vatkaten seosta kunnolla jokaisen lisäyksen jälkeen. Lisää myös kerma ja vaniliinisokeri.
- Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle. Paista 175 asteessa tunnin ajan.
- Anna jäähtyä kunnolla. Peitä kakku ja laita se yön yli jääkaappiin asettumaan.
- Seuraavana päivänä kakku on valmis tarjoiltavaksi – voilà!
Tarjottaessa kakun päälle voi kaataa lisää vaahterasiirappia, jos sitä sattuu taloudesta vielä löytymään. Vaahterasiirappijuustokakun kyytipojaksi sopii loistavasti maitokahvi tai vihreä jasmiinitee – kakku itsessään on hyvin mietoa ja pehmeää, eikä kaipaa ympärilleen voimakkaita makuja. Siispä täydellinen syntymäpäiväkakku isoäidille, joka ei pidä vahvoista mauista, ja jonka pääravintoa ovat normaalisti kahvi ja pulla.