Unohdetun isoäidin vaahterasiirappijuustokakku

mapletown-2.jpg

Unohdin isoäitini syntymäpäivän kuukausi sitten. Tarinaan liittyy monia erilaisia lieventäviä asianhaaroja, mutta kyllä, olen kamala ihminen ja vihaan itseäni. Vaikkei isoäitini ainakaan myöntänyt pahastuneensa siitä, päätin yrittää hyvittää unohdukseni. Lahjaksi ostin (mielestäni Iittalan hienoimmat) Senta-punaviinilasit, sillä yli 70-vuotiaat isovanhempani eivät omistaneet lainkaan viinilaseja. Juhla-ateriaksi loihdin uunileipiä ja vihreitä vihanneksiä, kuohuviiniäkin oli tarjolla. Todellinen valttikorttini oli kuitenkin kolmesta eri reseptistä soveltamani vaahterasiirappijuustokakku ripauksella saksanpähkinää. Isoäitini oli taatusti iloinen syntymäpäiväjärjestelyistäni, vaikka juhlat tulivatkin kuukauden myöhässä. Kuten hänkin sanoi, ja on sanonut monta kertaa aiemminkin, on harvalla tällaista lapsenlasta. Varsinkaan poikaa.

mapletown-3.jpg

Mitä tarvitset:

  • n. 12 täysjyvä digestive-keksiä
  • ison kourallisen saksanpähkinöitä
  • n. 75g voita
  • 250ml vaahterasiirappia
  • 3 x 200g purkkia tuorejuustoa
  • 1tl vaniliinisokeria
  • 3 kananmunaa
  • 2dl kermaa

Miten toimia:

  1. Jauha, murskaa, pilko (ihan miten haluat) saksanpähkinät mahdollisimman hienoksi jauheeksi. Laita keksit pakastepussiin, pussi liinan sisälle ja kauli kunnes keksit ovat hienoina muruina. Sulata voi.
  2. Yhdistä saksanpähkinät, keksit ja voi, lorauta tilkka vaahterasiirappia ja sekoita kunnes kaikki aineet ovat yhdistyneet tasaiseksi taikinaksi. Levitä haluamallesi paistoalustan pohjalle – kakkuvuoalla saisi kauneimman, mutta itse täyte saattaa valua vuoasta.
  3. Vatkaa tuorejuustoa hetki sähköisellä vatkaimella. Lisää kananmunat ja loput vaahterasiirapista yksi kerrallaan, vatkaten seosta kunnolla jokaisen lisäyksen jälkeen. Lisää myös kerma ja vaniliinisokeri.
  4. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle. Paista 175 asteessa tunnin ajan.
  5. Anna jäähtyä kunnolla. Peitä kakku ja laita se yön yli jääkaappiin asettumaan.
  6. Seuraavana päivänä kakku on valmis tarjoiltavaksi – voilà!

mapletown.jpg

Tarjottaessa kakun päälle voi kaataa lisää vaahterasiirappia, jos sitä sattuu taloudesta vielä löytymään. Vaahterasiirappijuustokakun kyytipojaksi sopii loistavasti maitokahvi tai vihreä jasmiinitee – kakku itsessään on hyvin mietoa ja pehmeää, eikä kaipaa ympärilleen voimakkaita makuja. Siispä täydellinen syntymäpäiväkakku isoäidille, joka ei pidä vahvoista mauista, ja jonka pääravintoa ovat normaalisti kahvi ja pulla.

Kommentit (8)
  1. Vaahterasiirappia juustokakussa, mahtavaa! Ostin just ison purkillisen siirappia, joten tätä pitää testata.

  2. Ai taivas, tätä tehdään meillä viikonloppuna! Rakastan vaahterasiirappia.. nautin sitä tänäkin aamuna kaurapuuron, omenaviipaleiden ja kanelin päälle lorautettuna 🙂

    1. Siinä tapauksessa suosittelen ehdottomasti kaatamaan lisää vaahterasiirappia kakkupalan päälle, ei nimittäin maistu hirveän voimakkaasti itse kakussa! Lähinnä hyvin hienostuneesti 🙂 Kerron sitten miten onnistui!

      1. Hei, illalla alkaa leipominen, mutta onkos tuo ohjeen kerma kuohukermaa vai ruokakermaa? Luultavammin kuohukermaa?

        1. Sait varmaan vastauksen jo toista kautta – mutta en ole törmännyt leivonnassa koskaan reseptiin, jossa juustokakkuun tulisi ruokakermaa. Kuohukerma on ykkönen, käytä sitä! 🙂

          1. Juu toki käytin kuohukermaa ja hyvää tuli! Samoin tarkennuksena ohjeeseen, että voin tulee tosiaan olla sulatettua 😉 Itsestäänselvää ehkä, mutta hyvä lisätä ohjeeseen. Päälle laitoin vaahterasiirappia ja kasan pähkinöitä, noms!

            1. ”Sulata voi” lukee ensimmäisessä kohdassa! 🙂 Ja tosiaan juu kuohukermaa, ruokakermaa en itse käytä ikinä. Hyvä jos oli hyvää, päälle kaadettu vaahterasiirappi kruunaa koko komeuden!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *