Isoäidin unohtumaton italialaispiirakka
Kun olin lukion ensimmäisellä ja tulin tänne Turkuun käymään, teki isoäitini minulle ensimmäistä kertaa ”italialaista kasvispiirakkaa”. Piirakka oli niin hyvää, että aina tullessani Turkuun käymään, oli minua odottamassa uunituore kasvispiirakka. Rakastin kyseistä piirakkaa niin paljon, että sain isoäidiltäni reseptin, ja leivoinkin sitä aina ystävilleni kun he tulivat käymään. Vähän yli vuosi sitten muutin takaisin Turkuun, hyvin lähelle isovanhempiani. Kerran kylään mennessäni päätin viedä itse tekemäni piirakan mukanani. Isovanhempani ilahtuivatkin tuliaisesta kovasti, mutta valitettavasti nyt jo iän myötä hieman höperöitynyt isoäitini ei enää muistanut koskaan edes leiponeensa kyseistä piirakkaa. Saman tarinan huomasin myös toistuvan häneltä oppimani valkosuklaa-mansikkakermakakun kohdalla…
Rakastan kyseistä piirakkaa edelleen yhtä paljon kuin isovanhempianikin. Olen leiponut sitä lukemattomia kertoja, aina saman kaavan mukaan. Voin tunnustaa syöneeni useimmiten koko piirakan yksin. Jotenkin se vain maagisesti katoaa kun syö päivälliseksi puolet ja iltapalaksi loput. Tällä kertaa päätimme Einon kanssa tehdä piirakasta vielä astetta ruokaisamman, joten korvasimme alkuperäisen ohjeen herkkusienet chorizo-makkaralla. Piirakka on ilman chorizoakin todella täyttävä, eikä muutenkaan mikään sydän- tai verisuoniystävällinen. Ihaniin herkuttelu- ja itsensähemmotteluhetkiin se sopii täydellisesti. Parhaalta se kuitenkin maistuu isovanhemmille tai lapsenlapsille tarjoiltuna.
Pohja:
- 100g voita
- 50g juustoraastetta
- 2,5dl vehnäjauhoja
- 1tl leivinjauhetta
- 0,5dl kermaa
Täyte:
- 1 purkki säilykeparsaa
- 1 punainen paprika
- puoli purkkia kalamata-oliiveja
- sopivaksi arvioitu määrä chorizo-makkaraa (tai vaihtoehtoisesti pieni purkki säilyherkkusieniä)
- 1,5dl kermaa
- 3 munaa
- reilusti oreganoa
- toivottu määrä mustapippuria
- paljon juustoraastetta
Toimi näin:
- Sekoita pehmeän voin joukkoon muut pohjan ainekset. Levitä taikina oliiviöljyllä voideltuun piirakkavuokaan.
- Viipaloi parsa, paprika, oliivit ja chorizo ja täytä piirakkapohja niillä.
- Sekoita munat, kerma ja mausteet yhteen ja kaada täytteiden päälle.
- Kuorruta koko komeus juustoraasteella.
- Paista uunissa 200 asteessa n. 30-35 minuuttia, eli kunnes piirakka on kauniin ruskea.
- Anna jäähtyä hetki ja tarjoile – voilà!
Olen todella iloinen, että olen muinoin saanut reseptin isoäidiltäni. Muuten se olisi luultavasti kadonnut hänen lisääntyvien muistiongelmiensa myötä iäksi. Pitäisi älytä kysellä ja merkitä muistiin paljon enemmän isovanhempien kertomuksia ja viisauksia. Vaikka itsekin joskus vanhenen, en halua unohtaa heidän tarinoitaan, enkä varsinkaan heitä.