Lasagnea kesäkurpitsasta

Olipa ihana herätä aamulla kaikkiin sydämiin ja kommentteihin, joita olitte yön ja aamun aikana jo ehtineet aloitusmerkintäämme laittaa! Tästä on hyvä jatkaa hyvin alkanutta matkaa. Kiitos ja pus kaikille!

Oton mainitsemaa kesäkurpitsakakkuohjetta moni ehti jo kysellä, mutta jätetään se vähän tuonnemmaksi. Sen sijaan kesäkurpitsaa tarvitaan tässäkin reseptissä, sillä teimme taannoin kesäkurpitsalasagnea! Tätä on tehty monesti ennenkin ja aina vain tämä maistuu yhtä jumalaiselta. On siis jopa tällaisen pastahiiren mieleen.

kesakurpitsalasagne-2.jpg

Kesäkurpitsalasagne on hyvinkin ajankohtainen resepti näin elokuulla: kesäkurpitsa on jatkuvasti tarjouksessa tai muuten vain halpaa, tähän vuokaruokaan käytetyt suomalaiset kesäkurpitsat maksoivat euron kilo.

Kesäkurpitsalasagne on erinomainen ruoka: se sopii karppaajille ja se on helppo sovittaa kasvissyöjälle sopivaksi korvaamalla jauheliha soijarouheella. Erinomaisen siitä tekee kuitenkin se, että kesäkurpitsalasagne maistuu herkulliselta myös ilman erikoisruokavaliota elävän suussa.

Ohje löytyy monelta muultakin sivulta, ja tajusinpa paistoaikoja ja muita tarkempia yksityiskohtia tarkistellessani tämän olevan myös karppaajaruokaa! Se saattaa pelästyttää monet, itsekin olin ihan ett siis mä en tod karppaa, mutta on tämä vain ihanaa! Kesäkurpitsalasagnen maku on lempeän pehmeä ja syödessä tuntuu siltä, että maailma pelastuu ja opintopisteitä satelee.

Virallisesti tällä ohjeella syö 4-5 annosta, mutta me Oton kanssa syödään aika hyvin tämä ihan kahdestaankin yhdeltä istumalta… Tätä on näppärä tehdä kerralla vaikka useampikin vuoka, sillä huhupuheiden mukaan kesäkurpitsalasagne on parhaimmillaan vetäydyttyään tovin tai jopa vasta seuraavana päivänä. Heti uunista otettuna kesäkurpitsalasagne on melko nestemmäistä. Kokemus on kuitenkin ihana heti paistamisen jälkeenkin, vähän nestemäisenäkin.

Tarvitset:

1 kesäkurpitsa (tai pari pientä, riippuu luonnollisesti kurpitsan koosta.)

1 prk tomaattimurskaa (itse olemme tainneet käyttää aina paseerattua tomaattia, joka on toki eri asia, mutta ajaa asiansa sekin.)

400g jauhelihaa

valkosipulia

sipulia (1 isompi tai pari pienempää, miten sattuu sipulitilanne olemaan)

mustapippuria, oreganoa ja muita jauhelihakastikkeeseen haluamiasi mausteita

juustoraastetta

1-2dl kermaa

(+ itse lisäsimme joukkoon ohjeen ulkopuolelta vielä kikherneitä ja papuja: ruokakunnassamme oli tuolloin kolmaskin henkilö, joten koimme fiksuksi lisätä lasagnen ruokaisuutta entisestään riittävyyden takaamiseksi. Pavut sopivat mainiosti lihankin kanssa, mutta kasvisversioon uskoisin sopivan vielä paremmin.)

Toimi näin:

Paista jauheliha normaalisti kuin olisit jauhelihakastiketta tekemässä. Lisää joukkoon sipulit, mausteet ja tomaattimurska.

Kesäkurpitsat leikataan siivuiksi. Turhan ohuita siivuja ei kannata tehdä, mutta ei toisaalta liian paksujakaan. Joskus olen kokeillut myös kesäkurpitsan höyläämistä juustohöylällä pituussuunnassa. Tämäkin toimii, mutta siivut ovat nopeampia tehdä.

Voitele vuoka. Aloita lasagnen kokoaminen levittämällä kesäkurpitsakiekkoja pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Lisää päälle jauhelihakastiketta. Halutessaan kermaa voi lisätä jo kerrosten väleihin, mutta kerma tehnee tehtävänsä myös täyden vuuan päälle kaadettuna. Kerrosten latomista jatketaan samaan tapaan, kunnes vuoka on täynnä. Mikäli valmistusaineita jää yli, on syytä kaivaa toinen vuoka esiin ja tehdä lisää.

Täyden vuuan päälle ripotellaan juustoraastetta. Sanomattakin lienee selvää, että runsas juustokerros koko komeuden päällä kruunaa tämän herkun.

Kesäkurpitsalasagnea paistetaan 175 asteessa n. 45 minuuttia. Meidän uunissamme kypsyy nopeammin, joten kypsymistä kannattaa tarkkailla. Mikäli ei halua juustokuorrutteen ruskistuvan liikaa, voi lasagnen suojata kannella paistamisen loppuvaiheessa.

kesakurpitsalasagne.jpg

Kommentit (20)
  1. Jauhelihalasagne | Saamenkieliset Uutiset
    13.6.2020, 10:50

    […] Lasagnea kesäkurpitsasta – Jätä mullekin! | Lily – Lasagnea kesäkurpitsasta – Jätä mullekin! | Lily – 1 kesäkurpitsa (tai pari pientä, riippuu luonnollisesti kurpitsan koosta.) 1 prk tomaattimurskaa (itse olemme tainneet käyttää aina paseerattua tomaattia, joka on toki eri asia, mutta ajaa asiansa sekin.) 400g jauhelihaa . valkosipulia. sipulia (1 isompi tai pari pienempää, miten sattuu sipulitilanne olemaan) [. […]

  2. Kesäkurpitsakeitto | Keski Suomen Uutiset
    9.6.2020, 00:01

    […] Lasagnea kesäkurpitsasta – Jätä mullekin! | Lily – Lasagnea kesäkurpitsasta – Jätä mullekin! | Lily – 1 kesäkurpitsa (tai pari pientä, riippuu luonnollisesti kurpitsan koosta.) 1 prk tomaattimurskaa (itse olemme tainneet käyttää aina paseerattua tomaattia, joka on toki eri asia, mutta ajaa asiansa sekin.) 400g jauhelihaa . valkosipulia. sipulia (1 isompi tai pari pienempää, miten sattuu sipulitilanne olemaan) [. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *