Latva-artisokasta vegaani vaihtoehto ravulle

killenartisokat-2.jpg

Kuten viime postauksessa mainitsin, ryhdyin tuumasta toimeen ja valmistin taannoin latva-artisokkia. Niiden kypsentäminen ei ollut mitenkään vaativaa – pienen trimmauksen jälkeen keitin niitä noin tunnin runsaan suolan ja muutaman sitruunan kera. Vasta kun artisokat olivat jo kypsiä tuli mieleeni, että niiden kanssa pitäisi ehkä olla jotain dipin tapaista. Pakko oli käyttää sitä mitä kaapista löytyi, joten päädyin sekoittamaan majoneesista ja dijon-sinapista hyvin yksinkertaisen, mutta oikein toimivan kastikkeen. Artisokan maku ei ole mitenkään tajunnan räjäyttävä, vaikka hyvää onkin – miedon maun vuoksi jokin dippityyppinen kastike on siis paikallaan. Ehdotuksia artisokan makua täydellisesti täydentävistä kastikkeista otetaan vastaan!

killenartisokat.jpg

Hämmentävää oli myös itse artisokan syöminen, aika vähän yhdessä artisokassa loppujen lopuksi on syötävää. Artisokan sydän on kasvin ruokaisin ja halutuin osa, vaikka juurta ja lehtiäkin voi syödä. Lehtiä voi dipata halutunlaiseen kastikkeeseen, jonka jälkeen siitä riivitään hampailla ns. ”lihaisa” osa. Kuten Eino huomautti, on artisokka vähän kuin vegaani rapu – suuren näpertämisen jälkeen syötävää on vähän ja jäljelle jää paljon roskaa. Jos aiot vielä tässä syksyn aikana pitää rapujuhlat, voi vegevieraat ottaa huomioon juurikin latva-artisokkaa tarjoamalla. Se ei välttämättä tarvitse snapseja kyytipojaksi, mutta niiden tarjoamisesta tuskin on koskaan haittaakaan.

Ensivuoden kuumin juttu voisikin olla vegerapujuhlat, jonka myötä artisokat tulisivat paremmin kansan tietoisuuteen. Ei huono.

Kommentit (3)
  1. Itse olen miettinyt päässäni vege-versiota ravuista pienistä, punaisista suippopaprikoista jonne voi laittaa täytteeksi vaikka jotakin creme bonjour-mössöä, juustoa tai mitä vain ja paahtaa uunissa.. Sopisivat väriltään niin kivasti rapuservetteihin ja rapuihin. ;p Myös artisokat kuulostavat enemmän kuin hyviltä vaihtoehdoilta.

  2. Rapujuhlat eivät ole oikein koskaan innostaneet just niiden rapujen takia. Mutta miten ihana ajatus tarjota artisokkaa! Olisin aivan myyty jos saisin niitä rapuparkojen sijasta.

    Ensiksi tuli mieleen, että itse tehty aioli sopisi artisokkien kanssa. Jotain vähän vahvemman makuista niin miedon kaviksen kylkeen (:

    1. Kannattaa siis tarttua tuumasta toimeen! Itse harkitsen vakavissani pitäväni ensivuonna artisokkajuhlia. Harmi etten koskaan ole käynyt rapujuhlissa, joten en tiedä minkä ympärille tämä artisokkajuhlien konsepti pitäisi rakentaa.

      Aioli voisi olla hyvä! Mielestäni se on monessa lähteessä mainittu majoneesin ja sitruunavoisulan kanssa hyviksi artisokka-dipeiksi. Pitää kokeilla!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *