Oikeasti hyvät kasvispihvit

kasvispihvit.jpg

Jääkaappiimme jäi jostain kokkailusta reilusti varsiselleriä. Se oli sääli, sillä kumpikaan meistä ei ole erityisemmin varsisellerin ystävä. Lähdimme ideoimaan ruokaa, johon sellerin voisi käyttää. Vaikka sellerin osuus jäi lopulta olemattomaksi, syntyi keittiössämme erinomaisia kasvispihvejä. Kokeile näitä esimerkiksi viikonlopun hampurilaiskesteillä!

Koska olemme innokkaita burgerinpurjoita, lätkäisimme pihvit ruisleivän väliin. Voisin kuitenkin hyvin kuvitella syöväni näitä kasvispihvejä ihan pihvinomaisin tavoin, ilman hampurilaisen väliin piilottamista.

Suurin ongelma kasvispihveissä on perinteisesti koossapysyminen. Ainakin meidän pihvimme pysyivät koossa varovaisen kääntämisen, runsaan öljyn ja kananmunan ansiosta. Koossapito on kuitenkin aina vähän ärsyttävä stressitekijä, jonka vuoksi kasvispihvien väsääminen varsinkin omasta päästä on aina vähän nihkeää. Nämä pihvit kuitenkin pysyivät koossa ja maistuivat mainioilta. Yhdestä suusta totesimmekin, että näillä pihveillä voisi jo oikeasti kilpailla perusjauhelihapihvin kanssa ilman, että häviää. Ainakaan kovin pahasti.

kasvispihvit-2.jpg

Tarvitset:

1 varsisellerin varsi

0,5 kesäkurpitsaa

2 porkkanaa

2 kananmunaa

mausteita (suolaa, pippuria, chiliä, curryä, yms.)

auringonkukansiemeniä (muutkin, oikeastaan mitkä vain siemenet käy)

valkosipulia

Hitunen jauhoja

 

Tee näin:

Pese kesäkurpitsa, kuori porkkanat. Raasta molemmat raasteeksi. Pese ja pilko pieneksi myös varsisellerin varsi. Pilko joukkoon haluamasi määrä valkosipulinkynsiä, itse taisin laittaa kaksi. Sekoita joukkoon haluamiasi mausteita. Itse käytin mausteita melko reilulla kädellä, sillä jotenkin reilu maustaminen tuntuu sopivalta nimenomaan kasvisruuissa. Halutessasi voit lisätä joukkoon esimerkiksi auringonkukansiemeniä. Eivät ole suinkaan välttämättömiä, mutta tuovat muuten melko pehmoiseen pihviin mukavaa suutuntumaa. Lisää joukkoon 2 kaksi kananmunaa ja sekoita. Jos ja kun taikina tuntuu kovasti löysältä ja vetiseltä, voi joukkoon tupsauttaa hitusen jauhoja, itse laitoin muistaakseni koeluontoisesti ruisjauhoa. Suurimmat nesteet taikinasta tuntuivat kuitenkin jäävän astian pohjalle, mikä on hyvä.

Paista kuumalla pannulla runsaassa öljyssä. Anna pihviin muodostua kunnon paistopinta ennen kääntämistä. Kääntämisessä on hyvä käyttää kahta paistinlastaa pihvin hajoamisen välttämiseksi. Kovin paksuja tai suuria pihvejä ei myöskään kannata tehdä, sillä pienempi pihvi pysyy tietysti parhaiten kasassa.

Tarjoile esimerkiksi hampurilaisten kanssa.

kasvispihvit-3.jpg

 

Kommentit (3)
  1. Kesäkurpitsaraasteenhan (ja miksei porkkanatkin?) voi myös valuttaa. Heittää raasteen siivilään ja perään suolaa. Antaa olla jonkun aikaa ja sitten puristelee. Voi pihvitkin pysyä paremmin koossa vähän kuivemmilla kasviksilla. Mutta vaikuttaa kyllä superhyviltä pihveiltä! Kiva idea laittaa siemeniä joukkoon.

    1. Joo, tajusin itsekin vasta jälkeenpäin, että valuttaminen voisi toimia… Jotenkin meillä tosin kävi niin, että mehu valui itsekseen astian pohjalle, eli hyvin se meni joka tapauksessa :D.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *