Onko kaikilla lupa syödä mitä haluaa?

Jätä mullekin!

"Onko kaikilla lupa syödä mitä haluaa?" Vietettyäni lähes viikon äitini luona päädyin päivä toisensa jälkeen pohtimaan kuinka erilaisiksi ruokatottumuksemme ovat vuosien varrella kasvaneet. Emme ole asuneet samassa taloudessa yli viiteen vuoteen, joista melkein kaksi olemme asuneet myös eri kaupungeissa. Elämäni on Turkuun muuttamisen jälkeen muuttunut todella monella tapaa -  ei ole siis mikään ihme, että ruokatottumukseni ovat heittäneet täyden ympyrän. Niin ruoan kuin muidenkin asioiden kohdalla on Eino luonnollisesti ollut iso vaikuttaja. Leijonana koen olevani kukkulan kuningas ja lakien säätäjä, mutta onko muilla oikeus syödä/tehdä niin kuin he haluavat?

Kävin tänään pitkästä, pitkästä, pitkästä aikaa Hesburgerilla hakemassa salaatin töihin evääksi (tästä syytän Kauppahallin salaattipaikkaa, joka näyttäisi sulkeneen suloiset ovensa lopullisesti!), enkä voinut kuin surkutella surkeaa päätöstäni. Varsin köyhä salaatti ei kovin kauaa pidellyt nälkää, jonka vuoksi jouduin hakemaan kaupasta täydennystä. Jälleen kerran jouduin todistamaan kuinka edelläni oleva asiakas osti kassillisen -----a - iso paketillinen X-trajuustoa, leipää, pullo Rainbow-cokista, suklaalevy, kaksi banaania, litra rasvatonta maitoa ja mansikkajogurttia, sekä paketti nakkeja. En edes yritä selventää missä kyseinen henkilö meni mielestäni vikaan, sen pitäisi olla aika selvää.

Tässä vaiheessa moni varmasti haluaisi anonyymisti kommentoida "et itsekään ole mikään pyhimys, olet syönyt itsekin roskaruokaa ja juonut cokista, kuka sä olet arvostelemaan muita, ehkä sillä henkilöllä oli joku sairaus" tai jotain vastaavaa. Tarkoitukseni ei ole mollata muita vaikka heitä rankasti arvostelenkin, sillä kukaan (eritoten minä) ei ole täydellinen. Mielestäni kyse on yksinkertaisesti ihmisten tietämättömyydestä ja pihiydestä - mistään ei lähtökohtaisesti haluta maksaa mitään, eikä Suomessa yksinkertaisesti ole monien muiden maiden kaltaista ruokakulttuuria. Sama pätee esimerkiksi vaatteisiin - ihmisten täytyy saada kaikkea ja mahdollisimman halvalla, ellei jopa ilmaiseksi. Kukaan ei mieti kahta kertaa jos hyvännäköinen vaate maksaa kymmenen euroa. Ei mietitä kuka sen on valmistanut, mistä se on tehty, mitä sen ostamisesta seuraa, eli isoimpana ongelmana minkälaista yritystä ostopäätökselläni tuen. Ei, ei kiinnosta kunhan sen ostaminen on helppoa, nopeaa ja halpaa. Kaikilla pitää olla kaikkea ja se kaikki pitää saada nyt.

Mielestäni olen oikeutettu arvostelemaan muita, sillä arvostelen jatkuvasti itseäni ja omia valintojani. Ennen kaikkea pyrin jatkuvasti kehittämään itseäni kaikin puolin - yritän nukkua paremmin, juoda enemmän vettä, harjoittelen jälleen pianolla skaaloja, syön mahdollisimman paljon vihanneksia, pidän ryhtini suorassa tätä postausta kirjoittaessani, yritän opetella valmistamaan enemmän kalaruokia ja ennen kaikkea mietin mihin rahani laitan. Money makes the world go around, meidän on pakko kuluttaa jotta yhteiskunta pyörisi. Seuraavan kerran kun olet missä tahansa kaupassa lompakko mukanasi, kannattaa miettiä minkälaista yritystä (valmistajaa, jälleenmyyjää) haluat valinnoillasi tukea. Minkälainen ihminen sinusta tulee ostoksen tehtyäsi/tuotteen kulutettuasi, pääsetkö lähemmäksi sitä ihmistä joka huomenna haluat olla vai otatko kaksi askelta taaksepäin?

Kommentit

sanumaria

Mulle ei kyllä nyt ole selvää missä tuo ostosten tekijä meni pieleen. Osti halpamerkkejä? Sokerijugea? Limsaa? Nakkeja muualta kun lihatiskistä? En ymmärrä.

Nekkutyttoe (Ei varmistettu)

Mä näkisin, että siinä on vikana kokonaisuus, joka ei tee hyvää syöjälle eikä ympäröivälle maailmalle. Ruokavalio näillä eväillä jää aika ravinto- ja nautintoköyhäksi, ja halpamerkkeihin yhdistetään kurjat tuotanto-olot, tuonti kaukaa yms. Itsekin harrastan muiden ostosten kyttäystä ja saan siitä perverssiä mielihyvää :D

empuska

Niin, onhan se niin helppoa tuomita ihmisiä. Vaikeampaa kun on yrittää ymmärtää, ettei ruokakassin sisältö ole suoraan verrannollinen ihmisen ruokavalioon. 

sanumaria

Kauheen kaukaa ei tuota Rainbowlimsaa kyllä tuoda. Kun se tehdään Suomesta. Musta on vaan käsittämätöntä arvostella ihmistä sen perusteella ostaako se kallista vai halpaa juustoa. Ihan oikeasti.

vierailija (Ei varmistettu)

Oletko ihan tosissasi, että jos ostoskassi sisältää halpoja nakkeja (eli jauhoja, säilöntä- ja stabilointiaineita, keinoteikoisia aromeja, silavaa yms), kevyt maitotuotteita (eli mahdollisimman prosessoituja), suklaata, halpaa juustoa (usein sama ongelma kuin kaupan perus nakeissa), cokista jne, et pidä selvänä sitä, mikä meni ostoksia tehdessä pieleen? Ei hyvä tavaton... Jos tietämys ravintoasioista on tuolla tasolla, niin miksi edes kommentoida tälläiseen postaukseen? Vai osuiko vain liian lähelle?

Otto hieno kirjoitus! Ainakin minä tajusin, mitä tällä tarkoitit.

Suvi K.
Sisunainen

Mielenkiintoinen kysymys. Ajatellen ilmastonmuutosta, ei kenelläkään ei ole lupa syödä pihviä tai juustoa. Ajatellen kansanterveyttä, kenelläkään ei ole lupa juoda viiniä. Ajatellen moniallergisen keliaakikon kunnonkohotusprojektia, jauheliha ja raejuusto voivat olla täydellisiä ravinnonlähteitä. Ajatellen italialaista maanviljelyskulttuuria, pullo pientilan luomuviiniä on suoranainen hyväntekeväisyyslahjoitus.

Luulen, että jokaisen on parempi harkita itse, koska minä en ainakaan halua ottaa vastuuta väärien lupien tai kieltojen jakamisesta. ;)

empuska

Tai ehkä vain puhtaasti se, että toisten arvostelu on aika vitun kusipäistä? Ymmärtämisen kautta kritisoiminen on ok, mutta suorainainen ymmärtämättömyys, miksi joku voisi ostaa jotain, josta pitää MAUN takia, on vain sitä norsunluutorneilua pahimmillaan. 

Tuskin se piheyttä on, miksi ostavat huonompi laatuista settiä, vaan ihan oikeasti se, että kotona kokkaaminen bonusketjujen ruokaaineksista on vain jäätävää tuhlausta hiemankaan vähemmän nettoville ruokakunnille.

empuska

Oikeasti olisi kiva tietää, paljonko hinnasta lähtisi pois, jos tuo bonusperseilyn saisi kuriin/lopetettua, kun kaikki verohelpotukset menevät S/K-ryhmien investointeihin kuin siihen, että ihmisillä olisi halvempaa ruokaa. Case in point, muutin maahan, jossa samanlainen verotus ruualla, mutta täällä jostain kumman syystä on varaa ostaa tuoreruokaa paikallis-Siwasta. Bonusperseilykin on luokkaa "Nyt kaksi yhden hinnalla" ja "25% pois", mitä en kovinkaan usein nähnyt näissä suomalaisissa vastikkeissa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Siis wtf? Miten idioottimainen postaus, oikeesti.

Anskuli1 (Ei varmistettu)

Totta *piip*ssä jokaisella on oikeus syödä mitä he tahtoo! Kuka sie oot sanomaan, että mitä kukanenki saa ja ei saa syödä. Aivan se ja sama kuinka paljon omia valintojas mietit ja oot kriittinen niitä kohtaan - ei se oikeuta sua olemaan ilkeä (vaikka vaan omassa päässäs ja sit täällä blogissa) muille ihmisille.

Oletan, että vikaa mentiin kursiivilla laitetuissa kohdissa.. Rainbow cola tehdään Kuopiossa ja x-tran juusto näyttää olevan saksalaista. Kotimainen on parempi, mutta tuskin ne saksalaistanskalaiset lehmät sen huonommin voi ku suomalaisetkaan ja kuljetusmatka on omasta mielestäni vielä ihan järkevän rajoissa (en ite syö kyseistä juustoa - syön vaan oltermannia) Ite pyrin ostamaan kotimaista ihan vaan, koska sillon sitä ei tarvitse kuskata ympäri maapalloa. Minkä lisäks se ei oo potentiaalisesti pois jonkun köyhän ruuansaannista.

Oon oikeasti pitäny tästä blogista, mutta taitaa jäädä tän postauksen jälkeen mun lukemiset tähän. En tahdo "seurata" ketään, kuka kuvittelee olevansa muita parempi vaan sen takia, että mitä syö.

wursti! (Ei varmistettu)

Helou, en taida olla x-tran juustoa syönyt, mutta asun Saksassa ja täällä on kyllä aivan hyvää ja eritoten Suomeen verrattuna edullista ruokaa. Saksa on myös Euroopan suurimpia maidon ja juuston tuottajia, että en ihmettele, että x-tra juustokin on sitten täältä kotoisin. Että ei välttämättä mikään huono juusto!
Itseä huvittaa, että täällä paikallisessa marketissa se "halpisjuusto" on hollantilaista. Kuten yllä kommentoinut, en usko että hollantilaiset lehmät välttämättä kurjemmin elää kuin paikallisetkaan, mutta kun se juusto ei ole sitten kotimaista, niin se on halpisjuustoa. Itse satun elämään vielä siellä hollannin puolella Saksaa, joten kaikkiin saksalaisiin alppimaitojuustoihin verrattuna hollantilainen on luultavasti lähituotantoa. Kovin on suhteellista.

FFFifi
Fitness Führer

X-tra kermajuusto on ainakin tolkuttomasti parempaa kuin joku Oltermanni: pehmeää ja kermaista! 

Positiivista

Olipas kurjasti sanottu. Ymmärrän pointtisi vaatteiden kohdalla (koska harva tarvitsee kassillista vaatteita joka viikko pysyäkseen hengissä), mutta ruokaan tämä ajatus ei oikein päde. Ruokaa on syötävä joka päivä ja ainakaan mun kohdalla halpatuotteiden, nakkien yms. ostossa kyse ei ole pihiydestä eikä siitä etten ymmärtäisi että parempaakin on olemassa, vaan siitä että jos ostan parempaa niin loppukuusta en syö mitään, en edes niitä nakkeja tai X-tra-juustoa. Enkä edes ole sieltä köyhimmästä päästä.

Miiza

Näin juuri. Kaikki eivät tee hyväpalkkaista työtä ja valitettavasti Suomessa KAIKKI elämiseen ja olemiseen tarvittava maksaa aivan liikaa. Turha on siinä kassajonossa jeesustella toisten ostoksia, kukin tyylillään. Jos Otolla itsellään on varaa ostaa gourmet-tasoista ylihinnoiteltua ruokaa jokaikinen kuukauden päivä, niin good for you, se ei silti oikeuta mollaamaan toisten ruokavalintoja.

Vaatteista olen samaa mieltä ja boikotoin erästäkin suurta ruotsalaisyritystä juuri heidän huonon maineensa vuoksi, mitä tulee halpatyövoimaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Katsot siis oikeudeksesi "rankasti arvostella" ohikulkijaa, jonka elämäntilanteesta, historiasta ja motiiveista et tiedä mitään - koska hän osti ruokakaupasta jotain, mikä ei miellytä sinua?

ystäväsi (Ei varmistettu)

kyse ei ole piheydestä tai tietämättömyysestä vaan siitä että jotain on syötävä ja joka päivä. kuten sanoit, kaikki eivät voi saada kaikkea heti mutta ruokaa varten ei oikeen voi säästää. äläkä yritä väittää etteikö ihan perus vihersalaatti olis nakkeja helvetisti halvempaa. on hienoa että voit tehdä hyviä kulutusvalintoja mutta muiden ihmisten arvottaminen varallisuuden perusteella (sun pitäis vissiin kattoo vähän tilastoja köyhyyden ja ylipainon suhteesta) on vaan todella törkeetä. kehoittaisin miettimään vähän ennen kun avaat sanallisen arkkusi ennen kun paska osuu tuulettimeen.

minna

Hmm, ristiriitaista. Yksilötasolla kannatan valinnanvapautta laajasti, mutta toisaalta yhteiskunnallisesti sekä terveydelliset, eettiset että ekologiset seikat huomioon ottaen sinulla on tässä hyvä pointti. On surullista, että halpaketjujen huonoissa tuotanto-oloissa ympäristöä pilaten valmistettu, lisäainekyllästetty ravintoköyhä, suolainen, rasvainen ja sokerinen muhju on monelle suomalaiselle arkiruokaa.

Mitä toisten tuomitsemiseen tulee, se on minusta perin inhimillistä. Pitkään kaupan kassalla työskennelleenä täytyy myöntää, että teki pahaa katsoa niitä perheitä, joissa ylipaino näkyi selvästi niin vanhemmissa kuin lapsissakin, ja kassahihnalle ladottiin pakastepizzoja ja muita eineksiä päivästä toiseen.

Kuten edellinen kommentoija mainitsi, köyhyys ja ylipaino korreloivat voimakkaasti. Opiskelijabudjetilla eläessäni pistää kyllä päivittäin vituttamaan, kun terveellinen kasvisruoka, mieluiten lähi- tai luomu, maksaa niin paljon mautonta, epäterveellistä mössöä enemmän.

Kotiäiti (Ei varmistettu)

Mä oon kotona lapsen kanssa, lapsen isä on osa-aikatyössä. Asumismenojen ja laskujen jälkeen rahaa jää vaihtelevasti 150-300 euroa.. vakuutusyhtiön lasku, terveyskeskusmaksu, lääkekulut ym isot tai yllättävät kulut kaataa koko budjetin. Lapsi tarvitsee uudet kengät tai kuravaatteita, ei niitä ilmaseks kirppariltakaan saa. Täytyy ostaa vaippoja, vessapaperia ja pesuaineita. Teen päivän ruoan 2,5 eurolla: perunat 1,50e ja nakkipaketti 1e = keitettyjä perunoita ja nakkikastiketta. Meillä ostetaan sika-nautajauhelihaa, valkosta makaroonia, halvinta ruisleipää, arkimaitoa ja -jogurttia, tarjousjuustoja. Tilipäivänä hamstrataan pakkaseen -30% lihoja, kinkkusuikaleita ja valmisruokahyllystä esimerkiks pinaattilettuja. Hedelmät on yleensä banaaneja euron kilo. Salaatteja meillä ei syödä.. ruoan kanssa on (ulkomaalaisia) tomaatteja, porkkanaraastetta tai herne-maissi-paprikaa. Aamu- ja iltapalana meillä on usein puuroja. Kuten jo joku aiempi kommentoija sanoi: jos alkukuusta törsää ruokakaupassa, ei loppukuusta ole mitään syötävää. Laittaisinko alle 2 vuotiaan lapseni tarhaan sen takia, että menisin töihin jotta saisin ostaa kaupasta "parempia" elintarvikkeita, luomua ja lähiruokaa?

Iksu
Tassuja ja töppösiä

Eräs työkaverini kerran kertoi, että ollessaan pienten lasten yksinhuoltajana ruokakaupassa, samalla rahalla sai joko kaksi tomaattia tai viisi valmishampurilaista. Kolmen lapsen äitinä ei tarvinnut paljon miettiä kumpaa osti. Amerikassa tämä on vielä hurjempaa. Harmillista.

hanne_tasteofhoney

Komppaan! USAssa asuvana järkytyin kaupassa ihan samasta syystä, vihannekset ovat täällä perusruokakaupoissa todella kalliita. Siinä kohtaa mietin sitten, että onko järkeä leipoa leipä itse tai tehdä tietyt ruoat ja kastikkeet ihan alusta asti (vs. ostaa valmiskastike tai -leipä), kun laskun loppusumma alkaa hipoa jo ihan järjettömiin lukemiin. Pahimman epätoivon laannuttua aloin etsiä muita ruokakauppoja, ja löysin onnekseni luomu- ja lähituotantoon erikoistuneen ruokakaupan, josta saan vihannekset, hedelmät, lihan ja maitotuotteet paljon halvemmalla. Pitää siis vaan tietää, mitä ostaa.

Ja keittoruoat / laatikot / salaatit ovat kaikki hyviä, edullisia ja ravintorikkaita ruokia, joita on helppo tehdä itse hyvistä raaka-aineista. Esimerkiksi tomaattikeitto / kasvissosekeitto, kasvis-jauhelihalaatikko, makaronisalaatti (maistuu lapsillekin). 

hanne_tasteofhoney

Edit: Siis että mitä ja MISTÄ ostaa. :)

anonyymi (Ei varmistettu)

Uh, no tietty! Lapsi päiväkotiin ja äiti töihin tienaamaan niin loppuu se makaroonin syönti. Aika no brainer tämä. Sitä varten ne päiväkodit on olemassa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kysymys: Miksi et laittaisi lastasi päiväkotiin? Oppimaan sosiaalisia taitoja ja vuorovaikutusta muiden lasten kanssa. Oppimaan muitakin hyödyllisiä asioita mitä ei kotona välttämättä opita ja kyllä sinunkin kannattaisi mennä töihin niin ei tarvitsisi valittaa kuinka teet päivän ruoan 2,5 eurolla.

miukum (Ei varmistettu)

siis joo :D jos taloudellinen tilanne on tollanen, että joutuu kituuttaan ja syöttämään paskaa lapselleen, niin laittaisin lapsen kyllä päiväkotiin pedagogisen hyödyn lisäksi saamaan tasapainoisen ja kasvisrikkaan aterian päivässä.
kaikki taaplaa omalla tyylillä! hyvin niillä nitraateilla voi muksunsakin myrkyttää, kun haluaa kunnolla jeesustella.

Kotiäiti (Ei varmistettu)

En valittanut omista valinnoistani ;) Toin esille, että tässä elämäntilanteessa en voi ostaa aina sitä mitä haluaisin ja tavalliseen arkiruokaan ei tarvita erikoisuuksia. Monikaan ei taida tietää millasta ruokaa päiväkodeissa nykyään tarjotaan. Valmislihapullia pussikastikkeessa eikä keitoista ei jää viimeisille syöjille kuin perunat. Samat porkkanaraasteet on sielläkin lisukkeena. Oma ruskea jauhokastikkeeni on taatusti parempi vaihtoehto lapselle kuin ruskea kastike valmispussista.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei sosiaalisten taitojen tai vuorovaikutustaitojen oppimiseen tarvita päiväkotia vaan kyllä siihen riittää ihan tavallinen, turvallinen koti ja sen ihmissuhteet. Ja leikkipuistoissa saa harjoitella vuorovaikutusta toisten lasten kanssa. Isoissa päiväkotiryhmissä sosiaalisten taitojen oppiminen voi olla jopa heikompaa, kuin rauhallisessa ympäristössä kotona. Hyvässä päiväkodissa lapsen on hyvä kasvaa mutta ei se päiväkoti automaattisesti tarkoita parempaa kasvatusta ja kehitystä kuin kotioloissa.

Tinttaliisa (Ei varmistettu)

HERRAJUMALA KERRANKIN JOLLAIN ON JÄRKEÄ PÄÄSSÄ!
Nyt tuli hyvä mieli. :) Ensimmäinen järkevä kommentti hyyyvin pitkään aikaan. Kiitos tästä!

antsku (Ei varmistettu)

Ehkä lapsellas ois vielä jotain toivoa jos vaan laittaisit sen tarhaan ja menisit sinne töihin. :)

Minäkin käyn töissä (Ei varmistettu)

Kyllä. Juuri niin kuin ehdotit. Minusta aikuisen ihmisen pitää käydä töissä ja tienata elantonsa, jotta on rahaa syödä, maksaa laskut ja elättää mahdolliset lapset. Kaksivuotias kuule pärjää jo vallan hyvin tarhassa, niin pärjää muidenkin äitien lapset. Et voi perustella elämänvalintojasi sillä, että olet äitiytesi vuoksi vähävarainen. Äitienkin kuuluu käydä töissä, kun käyvät muutkin! Ennen maailman aikaan äidit menivät lypsämään lehmät seuraavana päivänä, kun edellisenä päivänä synnytettiin lapsi saunanlauteille. Nyt ollaan kotona lapsen kolmen ikävuoteen asti ja kitistään netin keskustelupalstoilla, kun rahaa saa valtiolta niin vähän.

Työtön kulinaristi (Ei varmistettu)

Aika ravinneköyhältä tosiaan kuulostaa tuo ruokavalio - pitääkö joka päivä olla lautasella lihaa? Täällä päin (pääkaupunkiseudulla) on lähikaupassa näkynyt jopa kilon luomuporkkanapussejakin alle eurolla = hyvä sosekeitto lisäämällä mukaan vaikka pari perunaa ja palan tuoretta inkivääriä mausteeksi. Luulisi että tuo jo pelkästään ravintoarvollisesti peittoaisi sen iänikuisen nakkikastikeen! Itse teen usein halvalla hyvää mielikuvitustani ja keittotaitojani hyödyntäen, ja nimenomaan itse kokkaillen ja turhia puolivalmisteita karttaen. Tuntuu että taustalla on usein myös viitseliäisyyden tai yksinkertaisesti osaamisen puute kun sorrutaan kaikenlaisiin einessooseihin, sörsseleihin ja valmiiksi pilkottuihin ja pakattuihin tuotteisiin - hyvänä esimerkkinä lienee jo se tosiasia että lähes kaikki italialaisen keittiön klassikot ovat alunperin syntyneet nimenomaan köyhissä oloissa ja yksinkertaisista raaka-aineista; jo yhdestä valkosipulinkynnestä, muutamasta tomaatista ja parista ruokalusikallisesta öljyä saa pohjan loistavalle pastakastikeelle, ja halvimmista ruhonosista tehdään suussasulavia aterioita hitaasti hauduttaen. Myös kausiajattelu pätee tässäkin… ei kannata kantaa kaupasta kotiin kasvihuonekurkkua keskellä talvea kun kyseisen elintarvikkeen hinnat on ihan pilvissä. Aina löytyy joku vaihtoehto!

Iksu
Tassuja ja töppösiä

Mä ymmärrän kyllä mitä tarkoitit :)

Luulen, että usein vastaavanlaisten valintojen takana on tietämättömyys, ja minua henk.koht. joskus ärsyttää, että ihmisiä ei edes kiinnosta ottaa selvää tai miettiä asiaa. Edes vähän. Useimmiten laitan vähät rahani mieluummin "oikeaan" ruokaan, kuin lisäaineilla saostettuun ja maustettuun vesilitkuun. Mutta joskus kun tekee mieli kananugetteja, ostan ja syön hyvällä omatunnolla, vaikka tiedän niiden olevan täyttä skeidaa. Ainakin olen tehnyt valinnan tietoisesti ja ymmärtäen.

On harmillista ja ärsyttävää, että suurin osa (näennäisesti) halvasta ja helposta ruoasta on sitä kaikkein epäterveellisintä. Ison halpisjuuston hinnalla saa monesti pienemmän paketin jotain maukkaampaa juustoa, jota voi laittaa vähän vähemmän, ilman että lopputuloksen maku (tai verisuonet) kovin kärsii. Pienellä budjetilla hyvän ruoan loihtiminen vaatii enemmän miettimistä ja sumplimista, sen myönnän. Eikä aina jaksa. Mutta haluaisin, että kaikki edes joskus yrittäisivät.

sanumaria

Ei se oo tietämättömyydestä useinkaan kiinni. Monesti se juusto on ihan samaa kamaa riippumatta pakkauksesta, ja useinkin ne halpismerkit pärjää hyvin erilaisissa sokkotesteissä. Ja noh, ehkä esimerkin kaveri vaan tykkää colasta, ja erityisesti Rainbowin sellaisesta? Se että sä pistät rahas muuhun niin entä sitten? Tietenkin saat pistää ja tehdä omat valintasi, mutta niin saa tää toinenkin. 

Iksu
Tassuja ja töppösiä

No ei ne oo aina samaa kamaa vaikka samalla tehtaalla tehtäisiinkin :)

Ja se olikin just mun pointti, toivoisin että ihmiset vähän vertailisivat tuotteita eivätkä ottaisi aina sitä kilohinnalta halvinta. Kyllä mäkin käytän halpistuotteita, mutta valikoiden. Ja mun ruokakassi maksaa puolet vähemmän ku miehen vastaava, vaikka enimmäkseen välttelen lisäaine-juttuja. Mä tulkitsin tän ostoskori-homman vähän kuin esimerkkinä ja kirjoittajan ajatusten pohjustuksena, en ottanut sitä niin kirjaimellisesti.

Cokiksen suhteen nyt on ihan sama mitä merkkiä se on, hyvää se on silti. Silloin tällöin. :)

Oho. Mä vähän järkytyin näistä kommenteista. En kokenut tätä postausta puoliksikaan noin vihamielisenä kuin sen herättämän kommenttivyöryn. Itse asun yksin kaupungin keskustassa ja teen pätkätöitä pienipalkkaisella sosiaalialalla. Mulle jää kuukaudessa ruokarahaa 100-150e eli en varsinaisesti ole mikään hyvin toimeentuleva mainostoimistohipsteri. Syön kuitenkin vegaaniruokaa eli en käytä mitään eläinkunnan tuotteita ja suosin luomua silloin kun suinkin mahdollista. Vaatteet ostan pääosin kirppiksiltä, lähinnä alus- ja treenivaatteet uutena. Olen todella harvoin kipeänä verrattuna siihen aikaan kun söin lihaa ja eineksiä. Uskon että ruokavaliolla on aikamoisesti merkitystä hyvinvoinnin kannalta. En napostele päivittäin superfoodeja, mutta kiinnitän kyllä huomiota ja hankin jatkuvasti tietoa siitä miten voin koostaa terveellisen, tasapainoisen ruokavalion tällä rahalla, mahdollisimman puhtaista raaka-aineista. Äkkiä huomaa, ettei eines-nakki-pullaleipä-maitosuklaa yhdistelmä ole se hinta/laatu -suhteeltaan paras vaihtoehto.

Mä ymmärrän kyllä myös sitä kun rahat on todella tiukilla. Olen ollut tilanteissa, joissa mulla on ollut euro tai kaksi ja viikko seuraavaan työttömyystukeen. Se on ihan hanurista. Ostaisin kuitenkin täysjyvämakarooneja, jotka maksavat muutaman kymmentä senttiä enemmän ketsupin kaveriksi, koska pitävät nälän huomattavasti paremmin.

Anna Blue Eyes

Sama pienoinen järkytys. Tulin Toimituksen blogin kautta luettuani jutun: "Cocista, halpamerkin juustoa, nakkeja, suklaalevy. Jätä mullekin -blogin OttoL ei voinut kuin kauhistella, kun hän näki kassajonossa, mitä edellä oleva asiakas lappoi hihnalle."

Tarkoituksenani oli tulla vitsailemaan, että jos kaupassa oltiin eilen ja siinä hihnalla oli noiden lisäksi vielä paketti terveyssiteitä, niin sehän olin minä se asiakas ennen Ottoa jonossa!

Täällä ei ollutkaan niin letkeä meininki tälle heitolle.

HeliIrene (Ei varmistettu) http://thoughtsofaticketholder.blogspot.fi/

Opiskelijana mulla on käytettävissä alle 400 euroa kuussa kaikkeen tarpeelliseen. Todellakin ostan kaiken mahdollisen xtra yms. halpismerkkeinä. Koen silti syöväni hyvää ruokaa. Samalla myös ajattelen kuluttajana ja boikotoin brändimerkkejä, joiden julkikuvan takaa löytyy outouksia. Satsaankin sitten rahojani elämyksiin, kuten esim. teatterilippuihin. En kuitenkaan tuomitse ihmisten rahankäyttöä. Tehkööt mitä lystäävät. Joillekin nakit ja xtrakokis ovat makuelämys! Myös tuo ajatus jatkuvasta itsensä kehittämisen tarpeesta on minulle vieras ja suoraansanoen edustaa montaa asiaa, jotka tämänhetkisessä yhteiskunnassa ärsyttävät.

Vieralijainen (Ei varmistettu)

Yksittäinen ostoskassi ei kerro kenestäkään oikeastaan mitään. Joten sinänsä toisten ihmisten arvosteleminen sen perusteella on turhaa ja huono lähtökohta kirjoitukselle. Ymmärrän ajatuksesi kirjoituksen takana, mutta en silti lähtisi nostamaan tietämättömyyttä suurimmaksi syyksi. Ja se, että koet oikeudeksesi arvostella muita, koska arvostelet itseäsi, ei kuulosta kovinkaan vahvalta perustelulta minun korvaani. Asiasi on oikea, mutta valitettavasti perustelut kuulostavat lähinnä epämääräiseltä meuhkaamiselta.

Saman tyypin kauppakassi voi näyttää saman viikon maanantaina terveelliseltä unelmalta ja keskiviikkona juuri kuvailemaltasi "moskalta". Yksittäinen kassi ei kerro mitään siitä, miten kotona syödään. Halpamerkitkään eivät ole välttämättä huonompia kuin merkkituotteet, kun ruoasta puhutaan. Hyvin usein esim. Pirkat ja Rainbowtkin tulevat samalata tehtaalta kuin vastaavat merkkituotteet, kääräistynä vain eri paperiin. Vaatteet sitten ovatkin ihan eri juttu ja sielläkään ei kallis ja tunnettu aina takaa, ettei ihmisiä olisi riistetty tuotteen teossa.

En myöskään usko, että suomalaisesta peruskoulusta onnistuu rämpimään läpi ilman, että on jotain havaintoa siitä, millainen ruoka on hyväksi ja minkä verran on hyvä syödä. Vaikka perinteinen lautasmalli on ilmeisesti nykyisin saatanasta, niin sitäkin noudattamalla pystyy hyvin elämään terveellistä normaalipainoisen ihmisen elämää. En ole ikinä tavannut ketään, joka väittäisi nakkien olevan terveysruokaa.

Enemmän kuin tietämys, vaakakupissa painaa raha ja aika. Tämän lisäksi tietenkin omat tottumukset ja vinoumat ruoan suhteen. Mutta henkilöä, jolle ruoka on vaikea asia, ei todellakaan auta, että ruoasta ja hänen syömisistään tehdään numero. Sellainen hiljainen kannustus toimii paremmin kuin ihmisten lyttääminen.

Tyypit, jotka syövät "väärin" tietävät varsin hyvin syövänsä väärin. Vaakakupissa painaa silloin jokin painavampi asia, jonka vuoksi ruoka on täytynyt priorisoida alemmas. Olisi hurjan iso päätös lähteä esim. vaihtamaan asuntoa, jotta olisi varaa syödä parempaa ruokaa. Vaikka sinänsähän se vaikuttaa fiksulta ratkaisulta. Käytännössä muutos olisi kuitenkin valtava toteuttaa.

Mikään yksittäinen ruoka kohtuudella nautittuna ei tee tervettä ihmistä lihavaksi tai sairaaksi (yliherkkyydet, allergiat, keliakiat, ym. tietenkin poislukien).

Suvi K.
Sisunainen

Tuo on kyllä ihan totta, että ei yhden kauppakassin perusteella voi sanoa kovin paljoa kenenkään ihmisen ruokavaliosta. Itse saatan ostaa yhtenä päivänä vain banaaneja ja rahkaa, toisena vihanneksia ja kalaa, kolmantena lonkeroa ja suklaalevyn. Se ei silti tarkoita, että eläisin välillä smoothiedieetillä, välillä oikeella ruualla ja välillä pelkällä sokerilla, vaan että asun ruokakaupan naapurissa ja käyn ostamassa mitä milloinkin mieleen juolahtaa, en viikon eväitä kerralla. :)

Sanph
Sanph

Hmm. Nuo mainitsemasi halpismerkkien tuotteet valmistetaan itseasiassa samoissa tehtaissa kuin ns. parempien brändien tuotteet. Hintaerot tulevatkin yleensä sitten juuri siitä brändistä: pakkaussuunnitteluun on käytetty enemmän aikaa ja rahaa, brändin imagoon on käytetty enemmän aikaa ja rahaa jne jne. Markkinointi maksaa.

Ja kuten täällä on muutamista kommenteista tullutkin jo esille, on aika turhaa tuomita ihmisten ostoskassin sisältöä kaupassa. Itse syön pääosin terveellisesti ja hyvistä raaka-aineista valmistettua ruokaa, mutta totta helkutissa minäkin vedän välillä ihan ranttaliksi! Jos kohdalleni osuisi sellaisina päivinä kaltaisiasi arvostelijoita (tai ehkäpä oletkin nähnyt juuri minut Wikken S-marketissa), lukeutuisin varmasti yhteiskunnan pohjasakkaan Rainbow-pakastepizzoineni ja limppareineni, kylkeen nappaisin vielä sipsiä (mieluiten Pirkan, mutta sitä ei saa S-kaupasta) ja karkkia.

2 lapsen yksinhuoltaja (Ei varmistettu)

En ymmärrä miksi pitää takertua aina negatiivisiin puoliin??? Pointtihan on kuitenkin on että pitää pyrkiä syömään terveellisemmin. Varsinkin vanhempien on oltava esimerkkinä lapsilleen.
Terveellisesti syöminen ei todellakaan ole rahasta kiinni, se on korvien välissä! Olin aikoinaan kolme vuotta kotona, kun ruokan tekee itse se ei tule kovinkaan kalliiksi vaikka tekstisi mitä. Meillä ainakin kaikki ruoka syödään, joskus useamman päivän aikana, joskus laitetaan pakastimeen. Kuinka moni heittää ruokaa roskiin? Sekin on tyhmää ja kallista.
Hyvä Otto!! Lisää tälläistä, joka motivoi meitä muitakin tarkkailemaan omaa syömistämme. Kiitos!!

sanumaria

Terveellistä syömistä voi promota muutenkin kun pilkkaamalla muita. Vaikka julkaisemalla niitä hyviä reseptejä joita täällä on pilvin pimein tarjolla muuten.

vierailija (Ei varmistettu)

Ei kai tarkoituksena ollutkaan mollata muita?! Eikä se etenkään ollut mitään henkilökohtaista sinua kohtaan. Ostoskori oli vain esimerkki siitä, miten niiin monet suomalaiset ruokansa kaupasta valitsevat, koska se on helppoa. Itse en todellakaan osta halpoja eineksiä, jos niitäkin halvemmalla saa kotimaisia juureksia. Toki niiden valmistaminen vaatii vähän vaivaa ja ostoslistan kirjoittaminen enemmän perehtymistä.

Kirjoituksessa perustellaan kyllä hyvin se jutun pointti ja tuodaan esiin muitakin esimerkkejä. Eikä se pointti ollut pelkästään promota terveellistä syömistä, vaan laittaa ajattelemaan omaa ostokulttuuriaan ja kiinnostuksensa tasoa kokonaisvaltaisesti. Ei kai kukaan tosissaan osta lapsilleen mielummin mikrohamppareita kuin pussillista porkkanoita keittoa varten? Hinta kun on kutakuinkin sama. Erona on vain se tiedostaminen ja vaiva.

Vau mikä vauva!

Joskus kun teen turhia täyteostoksia ja korissa on vaan paahtoleipää, karkkia, ranskalaisia, makkarapaketti ja mehupurkki, mietin puoliks huvittuneena ja häpeissäni aatteleeko muut mun syövän aina näin. Ehkä joku aattelee, ehkä mua ei oikeesti kiinnosta. Entä kun teen normaalit vihannes- ja "kunnon ruuan" ostokset, aatteleeks ne mun olevan vähän parempi ihminen? Ei silläkään kauheesti oo väliä.

Halpamerkit tosiaan on monesti saman valmistajan kun kalliimmatkin merkit. Osa sisältää ihan samat jutut. Kannattaa vilkasta mitä paketeissa lukee, sen pelkän merkin lisäks. Osa halpamerkeistä on lisäaineilla täytettyä, mutta toisia taas voin ostaa ihan mieluusti. Osa on kotimaisia, osa ulkomaisia – ihan niinkun muissakin merkeissä.

Entä -30%? Piilotanko mä ne häpeillen kärryn pohjalle kun köyhänä joudun ostaan melkein vanhaa ruokaa, vai nostako ylpeenä päällimmäiseks ja näytän miten fiksu oon, kun ostan halvemmalla ruokaa joka muuten menis roskiin? Vai onko se vaan tuote muiden joukossa?

Samaa mieltä oon siinä, että etenkin jos on vähän rahaa, kannattaa kattoo mitä ostaa. Tietysti. Tekeekö samalla rahalla höttöruuan joka pitää nälkää tunnin ja jota pitää syödä monesti, vai ostaa vähän parempaa ja syö kunnolla? Vaihtoehtojahan on lukuisia. Sitä kyllä pidän tietämättömyytenä/laiskuutena, että "on pakko ostaa vaan valmisruokaa kun on niin vähän rahaa". Tai että ei voi ostaa mitään vihanneksia, kun hedelmät on kalliita.

"--edelläni oleva asiakas osti kassillisen -----a - iso paketillinen X-trajuustoa, leipää, pullo Rainbow-cokista, suklaalevy, kaksi banaania, litra rasvatonta maitoa ja mansikkajogurttia, sekä paketti nakkeja. En edes yritä selventää missä kyseinen henkilö meni mielestäni vikaan, sen pitäisi olla aika selvää."

Kommenttiosiossa tästä ollaan muutamaakin mieltä tai ei nähdä mitään vikaa, mun silmään toi on vaan melkosen ravintoköyhää. Syitä kyseisiin ostoksiin voi tietty olla monta, sitä ei välttämättä kannata alkaa ruotiin.

Miiza

Uskotko tosiaan että kyseisen asiakkaan ainoa ravinto on se mitä hän sillä hetkellä on hihnalle lapannut? Minä ainakin saatan käydä kaupasta hakemassa leipää, juustoa, maitoa ja vaikka kokista, mutta se ei tarkoita että syön vain leipää, juustoa, maitoa ja kokista, vaan minulla on kotona muut ruokatarpeet ja haen sillä hetkellä kaupasta sitä mitä puuttuu.

Vau mikä vauva!

Mä en saa kiinni, miten tää liittyy mun kommenttiin? Vai oliko tarkotus tulla yleisenä kommenttina alkuperäseen postaukseen? Mähän myös nimenomaan sanon tekeväni noita "turhia lisäostoksia" eikä ne kerro koko ruokavalioo. Jos taas pidän alkuperäsessä kirjotuksessa kommentoituja ostoksia ravintoköyhinä niin kyllä, oon sitä mieltä, mut eipä sekään edelleen tarkota sitä että jotenkin voisin päätellä kyseisen tuntemattoman henkilön ostavan aina pelkkää ravintoköyhää ruokaa.

Lia (Ei varmistettu)

Huhhuh, oletpa urpo.

Vierailija (Ei varmistettu)

Täähän oli hyvä postaus, kun on onnistunut provoamaan näinkin monta kaupassakävijää :-)

Aika moni tuntuu takertuvan tuohon "et voi yhden kauppakassin perusteella mollata henkilön X ruokailutottumuksia" - mun puolesta tuo kassalla tavattu Xtramies (/nainen) voi olla ihan keksitty retorinen ideaalityyppi, tarkoitus on kai herätellä keskustelua siitä, mitä halvimman vaihtoehdon / "ravintoköyhän" ruoan suosiminen ylipäätään kertoo ihmisen prioriteeteista. Itse toivoisin kasvissyöjänä, että ne, joilla on siihen varaa(aikaa/resursseja), huomioisivat kaupassa useammin erilaiset lihan korvikkeet (pavut, linssit, tofun jne). Ongelma on silloinkin mielestäni enemmän halvalla tuotetun lihan epärealistisen alhaisessa hinnassa kuin yksittäisen kuluttajan ajattelemattomuudessa.

Selvää lienee kaikille, ettei nakkien ostaminen tee kenestäkään ihmisenä huonompaa. Komppaan HeliIreneä yllä: "ajatus jatkuvasta itsensä kehittämisen tarpeesta on minulle vieras ja suoraansanoen edustaa montaa asiaa, jotka tämänhetkisessä yhteiskunnassa ärsyttävät." Kun nyt meidän kelpo suoritusyhteiskunnassa kauppakassin sisällöstäkin on tullut (keho)poliittinen kysymys, niin Rainbowlinjahan on melko voimakas kannanotto ruokafasismia vastaan! :-D

En missään nimessä syytä bloggareita fasismista, vaan vierastan ylipäätään ruokailutottumuksia ja muita elintapoja ympäröivää fanatismia. Tulee ikävät Jari Sarasvuo-fiilikset. Varmaan siksi, että herra joskus Hesarin kolumnissaan väitti ihan tosissaan, että työttömyys on "henkisen laiskuuden" muoto joka parantuu lenkkipolulla ja laihduttamisella. Vaikka itsensä kehittäminen ajatuksena ihan sympaattinen ja kannatettava onkin, niin aamukahvit taisi tuolloin lentää pöydälle.

Sannanas (Ei varmistettu)

Mahdatko kasvissyöjänä ajatella että kaikille ei kasvissyönti ole mahdollista, terveyssyistä.
olen itse ollut kasvissyöjä niin kauan että meinas henki lähteä, pitkällisten selvitysten jälkeen selvisi että minulla on muutama mielenkiintoinen imeytymishäiriö, jotka johtaa siihen että kasvisruokavaliolla kuolisin hivenainepuutoksiin.

Varsinainen blogi taas on näitä blogipyhimyksiä joilla on ainoa oikea elämäntapa ja muut ovat kasdotuksen polulla.
Joskus itse olen tehnyt ostoksia neljän hengen perheelle 10 € viikkobudjetilla.
Silloin ei kyllä ostella muuta kuin kaupan merkkeja ja punaisen lapun hinnoilla.

Vierailija (Ei varmistettu)

Jaa-a, ainahan on se joku promillen sadasosa väestöä jolla on harvinainen tauti/allergia/mikäikinä. Se ei ehkä estä sitä, että se suurin osa väestöä jolla tällaisia ei ole söisi hieman kasvispainotteisemmin, vai?

heta margareta
Viinillä

Voi vitsit - rakastan tätä "Suomessa ei ole ruokakulttuuria" -argumenttia. Olen Madridissa vaihdossa ja vaikka täällä ihmiset ovat pääosin normaalipainoisia, jengi syö ihan älytöntä skeidaa. Vaikka ruoasta nautitaan ehkä eri tavalla, se on aivan yhtä tylsää lihaa ja perunaa kuin Suomessakin. Kaupoissa on aivan samalla tavalla, ellei jopa enemmänkin kaupan omia merkkejä, joita jengi ostaa. Madridin keskustan kaupoissa en ole missään nähnyt yhtään mitään lähi/pientuotettua ruokaa. Valmisruokaakin on joka lähtöön - esikeitettyä riisiä, valmiiksi muotoiltuja raakoja hampurilaispihvejä, kilon säkkejä suklaacroissantteja ymsyms.

Suomalaisten ei todellakaan tarvitse hävetä elintapojaan. Täällä menee aamulla pelkkä kahvi, kymmeneltä donitsi/voitaikinaleivonnainen, kahdelta lounaaksi ranskalaisia tai friteerattuja piiraita, ehkä hyvänä päivänä salaattia, illalla rasvaisia tapaksia (ei vihanneksia ;) ja olutta. Ulos lähdettäessä jengi vetää 50/50 suhteella viinaa ja limpparia ja suuri osa jengistä polttaa, lähes kukaan ei urheile.

Ja kuten joku jo kommentoikin, kulutusvalinnat ovat aina hyviä ja huonoja samaan aikaan. Vaikka hyvästä ruoasta tykkäänkin, on maailmassa paljon tärkeämpiäkin asioita kuin luomuliha ja kilinmaitojuusto.

Pages

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.