Onko kaikilla lupa syödä mitä haluaa?

lohipasta-4.jpg

Onko kaikilla lupa syödä mitä haluaa?” Vietettyäni lähes viikon äitini luona päädyin päivä toisensa jälkeen pohtimaan kuinka erilaisiksi ruokatottumuksemme ovat vuosien varrella kasvaneet. Emme ole asuneet samassa taloudessa yli viiteen vuoteen, joista melkein kaksi olemme asuneet myös eri kaupungeissa. Elämäni on Turkuun muuttamisen jälkeen muuttunut todella monella tapaa –  ei ole siis mikään ihme, että ruokatottumukseni ovat heittäneet täyden ympyrän. Niin ruoan kuin muidenkin asioiden kohdalla on Eino luonnollisesti ollut iso vaikuttaja. Leijonana koen olevani kukkulan kuningas ja lakien säätäjä, mutta onko muilla oikeus syödä/tehdä niin kuin he haluavat?

Kävin tänään pitkästä, pitkästä, pitkästä aikaa Hesburgerilla hakemassa salaatin töihin evääksi (tästä syytän Kauppahallin salaattipaikkaa, joka näyttäisi sulkeneen suloiset ovensa lopullisesti!), enkä voinut kuin surkutella surkeaa päätöstäni. Varsin köyhä salaatti ei kovin kauaa pidellyt nälkää, jonka vuoksi jouduin hakemaan kaupasta täydennystä. Jälleen kerran jouduin todistamaan kuinka edelläni oleva asiakas osti kassillisen —–a – iso paketillinen X-trajuustoa, leipää, pullo Rainbow-cokista, suklaalevy, kaksi banaania, litra rasvatonta maitoa ja mansikkajogurttia, sekä paketti nakkeja. En edes yritä selventää missä kyseinen henkilö meni mielestäni vikaan, sen pitäisi olla aika selvää.

ystavanpaiva14.jpg

Tässä vaiheessa moni varmasti haluaisi anonyymisti kommentoida ”et itsekään ole mikään pyhimys, olet syönyt itsekin roskaruokaa ja juonut cokista, kuka sä olet arvostelemaan muita, ehkä sillä henkilöllä oli joku sairaus” tai jotain vastaavaa. Tarkoitukseni ei ole mollata muita vaikka heitä rankasti arvostelenkin, sillä kukaan (eritoten minä) ei ole täydellinen. Mielestäni kyse on yksinkertaisesti ihmisten tietämättömyydestä ja pihiydestä – mistään ei lähtökohtaisesti haluta maksaa mitään, eikä Suomessa yksinkertaisesti ole monien muiden maiden kaltaista ruokakulttuuria. Sama pätee esimerkiksi vaatteisiin – ihmisten täytyy saada kaikkea ja mahdollisimman halvalla, ellei jopa ilmaiseksi. Kukaan ei mieti kahta kertaa jos hyvännäköinen vaate maksaa kymmenen euroa. Ei mietitä kuka sen on valmistanut, mistä se on tehty, mitä sen ostamisesta seuraa, eli isoimpana ongelmana minkälaista yritystä ostopäätökselläni tuen. Ei, ei kiinnosta kunhan sen ostaminen on helppoa, nopeaa ja halpaa. Kaikilla pitää olla kaikkea ja se kaikki pitää saada nyt.

Mielestäni olen oikeutettu arvostelemaan muita, sillä arvostelen jatkuvasti itseäni ja omia valintojani. Ennen kaikkea pyrin jatkuvasti kehittämään itseäni kaikin puolin – yritän nukkua paremmin, juoda enemmän vettä, harjoittelen jälleen pianolla skaaloja, syön mahdollisimman paljon vihanneksia, pidän ryhtini suorassa tätä postausta kirjoittaessani, yritän opetella valmistamaan enemmän kalaruokia ja ennen kaikkea mietin mihin rahani laitan. Money makes the world go around, meidän on pakko kuluttaa jotta yhteiskunta pyörisi. Seuraavan kerran kun olet missä tahansa kaupassa lompakko mukanasi, kannattaa miettiä minkälaista yritystä (valmistajaa, jälleenmyyjää) haluat valinnoillasi tukea. Minkälainen ihminen sinusta tulee ostoksen tehtyäsi/tuotteen kulutettuasi, pääsetkö lähemmäksi sitä ihmistä joka huomenna haluat olla vai otatko kaksi askelta taaksepäin?

Kommentit (130)
  1. Salaattimarsu
    15.5.2014, 20:25

    Oivoi, olipas nolo kirjoitus. Ensinnäkin kirjoituksen punainen lanka oli kohtuullisen hukassa koko ajan. Tulkitsin, että tässä ihmeteltiin ihmisten epäterveellisiä elämäntapoja sekä epäeettistä kuluttamista. Oli miten oli, lähinnä kirjoituksesta paístoi läpi bloggaajan tarve pönkittää omaa egoaan. On toki tärkeää, että säännöllisesti herätellään ihmisiä kirjoittamalla myös ns. vaikeista aiheista. Esimerkiksi juuri terveellisistä elämäntavoista on tärkeää kirjoittaa säännöllisesti, sillä hyvinvoivat kansalaiset ovat koko yhteiskuntamme etu. Ravinto ja eettisyys ovat kuitenkin vaikeita aiheita, joista keskustellessa käytetään aivan liian usein ”musta tuntuu, että tämä on parempaa kuin tämä…” -tyyppisiä argumentteja. Siksi tällaiset näin huonosti argumentoidut ja poukkoilevat kirjoitukset, kuten tämä blogiteksti, tekevät tärkeälle aiheelle vain hallaa, eivätkä taatusti saa ketään muuttamaan elämäntapojaan/kulutustottumuksiaan, päin vastoin. Tässä kirjoituksessa poukkoiltiin liikaa sinne ja tänne, esitettiin aivan kummallisia syy-seuraus -päätelmiä ja ennen kaikkea perusteltiin aivan liian vähän ja aivan liian huonosti esitettyjä väitteitä, ettei tällaisella aivopierulla mitään hyvää voi saada aikaiseksi. Lisäksi koko teksti oli vuorattu ylimielisellä asenteella. Argumentointi on vaikea laji. Suosittelen kirjoittajaa harjoittelemaan sitä ennen seuraavan vastaavan ”herättelytekstin” kirjoittamista. Ainakin minulle tämän blogin lukeminen oli ensimmäinen ja viimeinen kerta, ei aiheen vaan laaduttoman tekstin takia.

  2. Ööö miten kaikilta menee ohi tän postauksen kokonaiskuva. Ymmärrän täysin ja en ota tätä TIETENKÄÄN itseeni vaikka H&M rättejä ja halpaa ulkomaalaista suklaata raahaan kotiini se harva se päivä. Minut ainakin herätti yhä edelleen tiedostamaan valintojeni vaikeuksia, joten kiitos siitä! Se, että miten ihmiset tähän suhtautuvat kertoo enemmän heidän tyhmyydestään.

    1. SIIS valintojeni VAIKUTUKSIA=ympäristöön, suomen talouteen, ulkomaalaisiin lapsitehtaisiin, ylipäänsä kestävä kehitys ajatuksissa. aamen.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *