Oikeasti hyvät kasvispihvit

kasvispihvit.jpg

Jääkaappiimme jäi jostain kokkailusta reilusti varsiselleriä. Se oli sääli, sillä kumpikaan meistä ei ole erityisemmin varsisellerin ystävä. Lähdimme ideoimaan ruokaa, johon sellerin voisi käyttää. Vaikka sellerin osuus jäi lopulta olemattomaksi, syntyi keittiössämme erinomaisia kasvispihvejä. Kokeile näitä esimerkiksi viikonlopun hampurilaiskesteillä!

Koska olemme innokkaita burgerinpurjoita, lätkäisimme pihvit ruisleivän väliin. Voisin kuitenkin hyvin kuvitella syöväni näitä kasvispihvejä ihan pihvinomaisin tavoin, ilman hampurilaisen väliin piilottamista.

Suurin ongelma kasvispihveissä on perinteisesti koossapysyminen. Ainakin meidän pihvimme pysyivät koossa varovaisen kääntämisen, runsaan öljyn ja kananmunan ansiosta. Koossapito on kuitenkin aina vähän ärsyttävä stressitekijä, jonka vuoksi kasvispihvien väsääminen varsinkin omasta päästä on aina vähän nihkeää. Nämä pihvit kuitenkin pysyivät koossa ja maistuivat mainioilta. Yhdestä suusta totesimmekin, että näillä pihveillä voisi jo oikeasti kilpailla perusjauhelihapihvin kanssa ilman, että häviää. Ainakaan kovin pahasti.

kasvispihvit-2.jpg

Tarvitset:

1 varsisellerin varsi

0,5 kesäkurpitsaa

2 porkkanaa

2 kananmunaa

mausteita (suolaa, pippuria, chiliä, curryä, yms.)

auringonkukansiemeniä (muutkin, oikeastaan mitkä vain siemenet käy)

valkosipulia

Hitunen jauhoja

 

Tee näin:

Pese kesäkurpitsa, kuori porkkanat. Raasta molemmat raasteeksi. Pese ja pilko pieneksi myös varsisellerin varsi. Pilko joukkoon haluamasi määrä valkosipulinkynsiä, itse taisin laittaa kaksi. Sekoita joukkoon haluamiasi mausteita. Itse käytin mausteita melko reilulla kädellä, sillä jotenkin reilu maustaminen tuntuu sopivalta nimenomaan kasvisruuissa. Halutessasi voit lisätä joukkoon esimerkiksi auringonkukansiemeniä. Eivät ole suinkaan välttämättömiä, mutta tuovat muuten melko pehmoiseen pihviin mukavaa suutuntumaa. Lisää joukkoon 2 kaksi kananmunaa ja sekoita. Jos ja kun taikina tuntuu kovasti löysältä ja vetiseltä, voi joukkoon tupsauttaa hitusen jauhoja, itse laitoin muistaakseni koeluontoisesti ruisjauhoa. Suurimmat nesteet taikinasta tuntuivat kuitenkin jäävän astian pohjalle, mikä on hyvä.

Paista kuumalla pannulla runsaassa öljyssä. Anna pihviin muodostua kunnon paistopinta ennen kääntämistä. Kääntämisessä on hyvä käyttää kahta paistinlastaa pihvin hajoamisen välttämiseksi. Kovin paksuja tai suuria pihvejä ei myöskään kannata tehdä, sillä pienempi pihvi pysyy tietysti parhaiten kasassa.

Tarjoile esimerkiksi hampurilaisten kanssa.

kasvispihvit-3.jpg

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys

Terveellinen, trendikäs, kasvis- ja raakaruoka samassa paketissa – avokadopastaa ilman pastaa!

kesakurpitsaavokadopasta-2.jpgOlen tietämättäni istunut vuosia nerokkaasti terveys- ja hittiruaan yhdistävän aarteen päällä: pastan voi korvata kätevästi kesäkurpitsalla! Olen tehnyt niin jo pitkään. Aikoinaan lounastin useinkin esimerkiksi pekonia lisukkeineen pastatyyppisellä kesäkurpitsapedillä. Hittireseptien yhdistäminen tähän ei kuitenkaan käynyt aiemmin mielessä.

Kesäkurpitsallahan on pastaa korvattu meidän blogissa ennenkin: kesäkurpitsalasagne on edelleen superherkku. Tämänkertainen kesäkurpitsapasta on kuitenkin vielä hurjempi: sen lisäksi, että se on terveellistä, se on tarvittaessa myös tyystin vegaanista. Lisäksi se on myös raakaruokaa! Eikä siinä vielä kaikki. Se voi olla myös hittiruokaa eli avokadopastaa!

Usein terveellisemmät vaihtoehdot ovat jotenkin vähän plääh ja ääh, mutta tämä mielestäni ei. Joskin tämä on niin keveä, että herkästi lisukkeeksi kaipaisi jotakin vankempaa. Hyvä ajatus varsinkin lounaaksi tai alkuruuaksi.

Resepti on helppo ja nopea, kuten meillä aika usein muutenkin.

kesakurpitsaavokadopasta-3.jpg

Tarvitset:

(Pääruuaksi kahdelle)

1,5 suurehkoa kesäkurpitsaa

2 avokadoa

oliiviöljyä

chiliä

valkosipulia

suolaa

mustapippuria

parmesania

persiljaa tai muuta lehtevää tuoretta yrttiä

sitruunamehua/limeä

Tee näin:

Työstä avokadot ulos kuoristaan ja pilko. Lisää kulhoon, sekoita joukkoon pilkottu chili (itse käytin hiutaleita), pieneksi pilkottu valkosipuli, suola, mustapippuri, oliiviöljy, silputtu persilja sekä sitruuna/limemehu.

Pese kesäkurpitsa huolellisesti. Kuori pitkittäissuunnassa kuorimaveitsellä tai juustohöylällä. Itse suosin juustohöylää. Kuorittuasi jatka kesäkurpitsan ”kuorimista” eri levyisiksi lastuiksi, kunnes koko kesäkurpitsa on kadonnut ja jäljellä on vain kasa kesäkurpitsalastuja. Sekoita kurpitsalastut aiemmin tekemääsi avokadoseokseen. Sekoita huolellisesti mutta varoen niin, että avokadoseos sekoittuu kesäkurpitsoihin. Lisää halutessasi vielä lisää mausteita sekä parmesania. Nauti.

Kiinnostiko tämä kasvisruokaresepti? Pysy siinä tapauksessa linjoilla, sillä lisää kasvisruokaa on tulossa perjantaina!

kesakurpitsaavokadopasta.jpg

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys