Syntisen herkku jälkiruoka: Crème brûlée suklaalla

ystavanpaiva14-6.jpg

Ystävänpäivämenumme huipentui suklaiseen crème brûléehen eli paahtovanukkaaseen. Perinteinen paahtovanukas onkin jo esitelty blogissa seikkaperäisesti aiemmin. Suklainen versio on mielestäni kuitenkin hyvinkin erilainen keveään ja vaaleaan alkuperäisolemukseensa verrattuna. Siinä piilee häivähdys tietynlaista syntiä, mikä sopii mitä parhaiten ystävänpäivän kaltaisiin romanttisiin juhlahetkiin.

Ohjeessa yhdistelin sekä Martha Stewartin reseptiä että vaihtelevia netistä löytyviä ohjeita. Mahtaakohan Julia Childin henki pettyä, kun olen käyttänyt Marthan reseptiä ihanissa juhlissa? Mahtoikohan eilen (taas) katsottu Julie & Julia olla vähän liikaa? En saa tulla yhtä neuroottiseksi ruokabloggariksi kuin Julie. Siispä reseptiin, pidemmittä puheitta:

Tarvitset:

(4 annosta)

4,7dl kuohukermaa

0,6 dl sokeria

reilu 1dl tummaa suklaata rouheena

5 suurta munankeltuaista

(Hienoa ruokokide)sokeria

Tee näin:

Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen. Kuumenna kerma kattilassa, ja lisää joukkoon suklaarouhe. Erottele keltuaiset valkuaisesta. Sekoita kulhossa sokeri ja keltuaiset. Kaada suklaakerma ohuena nauhana keltuaisseoksen joukkoon. Sekoita koko ajan hyvin, mutta älä vaahdota.

Kaada seos pieniin annosvuokiin. Nosta annosvuuat uunivuokaan tai syvälle pellille, ja kaada vuokaan/pellille vettä noin annosvuokien puoleen väliin. Veden lisääminen ei kuulemma ole välttämätön pakko, mutta itse en ole vielä uskaltanut kokeilla ilman.

Kypsennä vanukkaita uunin alaosassa 20-25 minuuttia. Vanukkaat ovat valmiit, kun seos alkaa olla hyytynyttä, muttei suinkaan kovaa. Anna jäähtyä jääkaapissa ainakin pari tuntia tai kunnes jälkiruuan aika koittaa.

Créme brûléehen kuuluu olennaisena osana myös sokerinen, paahdettu pinta. Asiantuntijat ja aktiiviharrastajat tekevät sen ruokokidesokerista tohottimella eli kaasupolttimella sulattamalla. Itse kokeilin sulattaa tavallista sokeria uunissa. Se onnistui ihan ok, mutta kaasupoltinta omistamattomille suositttelen niksiä, jota käytimme edelliselläkin kerralla: sulata kattilassa noin desi sokeria, ja levitä sulanut sokeri tasaiseksi, ohueksi levyksi leivinpaperille. Kun sokerilevy on jähmettynyt ja jäätynyt, murskaa se pieniksi paloiksi ja ripottele paahtovanukkaan päälle.

Myös ilman sokerikuorta vanukkaan voi ilman muuta nauttia. Nauti joka tapauksessa suurella nautinnolla.

Créme brûlèen yksi ihanimpia asioita on juuri kova sokeripinta: kuten viimeksi kerroin, on jotenkin hekumallinen hetki päästä kopauttamaan sokeripinta rikki. Se on kuin auki poksahtava kuohuviini tai uunista nostettu joulukinkku. Jos siis paahtovanukkaita tekee useammin kuin kerran, lienee tohotin ehdottomasti paikallaan.

Suhteet Ruoka ja juoma Rakkaus

Täydellisiä sinisimpukoita ja sahramikeittoa

ystavanpaiva14-2.jpg

Ystävänpäivä on sellainen juhla, jolloin ruokaan on mukava panostaa. Tuskailimme hetken sopivaa ruokalajia etsiessä: ei liian kallis, ei liian vaikea, blogiin sopiva ja ihananmakuinen. Romanttinen illallinen-googlauksetkin tuottivat lähinnä vauvafoorumien tuskakeskusteluja aterian keksimisen vaikeudesta. Lopulta se kuitenkin löytyi: sinisimpukoita!

Tuntuu, että netti, siis koko maailma, on viime aikoina ollut täynnä erilaisia sinisimpukkaohjeita. Sain kuitenkin eräältä ystävältäni simpukkaohjeen, johon en ollut törmännyt. Siinä simpukoiden keitinliemestä tulee suorastaan keitto, jota on ilo ja kunnia päästä lusikoimaan. Tämän reseptin myötä pääsin viimein tutustumaan myös sahramiin, tuohon mausteiden kokaiiniin. Käytin myös mielelläni suuria inhokkejani, purjoa ja selleriä.

Simpukat ovat vekkulia ruokaa. Aivan tahattomasti simpukoita kypsentäessään tuli hörötelleeksi Putous-hokemien hengessä tilulilulii, nyt se on auki eikä mee kii. Niille, jotka eivät tiedä, kerrottakoon, että simpukat todella ovat eläviä. Ne siis avautuvat ja sulkeutuvat miten tykkäävät. Paitsi kypsentämisen jälkeen ne eivät enää sulkeudu, vaan jäävät auki ammolleen. Mitään simpukkaa eloisampaa en ehkä tohtisi ruveta työstämään. Kuten Otolle totesin: on onni, etteivät simpukat ääntele.

Simpukat kuulostavat haastavilta ja vaikeilta. Olin itsekin peloissani, sillä kokkasin simpukoita eilen ensimmäistä kertaa. Ne eivät loppujen lopuksi ole ollenkaan vaikeita! Tärkeintä on muistaa, ettei vahingossakaan jätä simpukoita suljettuun muovipussiin, sillä kuolleiden simpukoiden poisheittely kuulemma vit… kyr… no, ärsyttää. Eikä kypsentämisen jälkeen kiinni jääviä simpukoita saa syödä.

Resepti on alunperin Marco Pierre Whiten, tuon elämää suuremman kokkineron, joka valitettavasti sai hermoromahduksen 1990-luvulla. Tämä versio taas on Aussikokkien matkassa-kirjasta, josta ystäväni sen minulle ystävällisesti näpytteli.

Herra White ei luultavasti syönyt omaa keittoaan tarpeeksi usein, sillä tämä keitto on taivaallista, jumalaista, huumaavaa, sikahyvää, erinomaista, täydellisyyttä, heavenistista. Sen parissa ei voi romahtaa. Paitsi että taisin huokaista keiton ihanuudelle, että mie romahan. Stairway to Heaven, suorastaan. Menipäs gospeliksi. Mutta mahtavaa on, uskoi gospelin voimaan tai ei.

Simpukat keittoineen saattavat olla liian kevyt pääruoka, joten jonkinlainen lisuke on paikallaan: hyvä, vaalea leipä on klassinen vaihtoehto. Itse nälkäisinä ja perunaa elääksemme tarvitsevina suomalaisina teimme lisukkeeksi lohkoperunoita.

ystavanpaiva14-3.jpg

Tarvitset:

1 hyppysellinen sahramia
3,75dl valkoviiniä
25g voita
1/2 sipuli
1/2 sellerin varsi
1/2 purjo
1/2 tl currya
1/2 cayannepippuria
1 laakerinlehti
1/2 timjamin oksa
1 1/4 kg simpukoita
2,5 dl kalalientä
2,25dl kuohukermaa

Toimi näin:

Pese simpukat huolellisesti ja poista niiltä parrat, eli kuoren välistä roikkuva levämäinen suikero. Mahdollisesti avonaisia simpukoita on hyvä kopauttaa pöytään: jos ne eivät sulkeudu, eli ovat kuolleet, ei niitä saa syödä.

Tässä vaiheessa on hyvä myös laittaa tiskialtaaseen valmiiksi riittävän suuri kulho sekä siivilä/lävikkö, ettet vain vahingossakaan kaada keiton lientä viemäriin.

Sulata voi tilavassa padassa ja lisää pataan sipuli, selleri ja purjo. Lisää myös mausteet: curry, cayannepippuri, laakerinlehti, timjami ja sahrami. Kypsennä aineksia 5-6 minuuttia miedolla lämmöllä.

Kun kasvikset ovat pehmeitä, lisää pataan simpukat, sekoita ne kasvisten joukkoon ja lisää puolet, eli pari desiä, valkoviiniä. Laita kansi päälle. Simpukat ovat kypsiä avauduttuaan, noin minuutin kypsennyksen jälkeen.

Heitä avautumattomat simpukat pois, ne eivät siis ole syömäkelpoisia. Jos haluat hienostella, voit tässä vaiheessa ottaa 6-18 kappaletta simpukoita kuorineen koristeeksi. Muut simpukat poistetaan kuoristaan, mutta itse söimme simpukat ronskisti kuorista.

Lisää joukkoon jäljellä oleva valkoviin

i ja keitä 8-10 minuuttia. Lisää kalaliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Laske lämpöä ja anna hiljalleen kiehua kymmenisen minuuttia. Kaada lopuksi joukkoon kerma ja anna taas kuumeta lähes kiehuvaksi. Älä kuitenkaan kiehauta.

Valuta keitto lävikössä toiseen kulhoon. Selkokielisesti sanoen siis: sipuleita, selleriä ja purjoa ei siis syödä, vaan ne poistetaan tässä vaiheessa. Irrota halutessasi simpukat kuoristaan ja heitä kuoret menemään.

Tarjoile keitto syviltä lautasilta, kokonaisilla simpukoilla koristeltuna. Itse koin kuitenkin simpukoiden kanssa räpeltämisen kiehtovana ja kuuluvaksi osaksi juttua, joten annoimme kaikkien mennä kuorineen. Ja voi pojat, kyllä ne menivätkin, kuten allaolevasta kuvasta voitte nähdä.

ystavanpaiva14-5.jpg

Jälkiruuaksi nautimme suklaisen crème brûléen. Sen reseptin saatte myöhemmin. Nyt Putouksen pariin! Antsku voittoon!

Suhteet Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe Liikunta