Salaatti paahdetuista ruusukaaleista ja pekonista
Rakkaussuhdetta pitää muistaa hoitaa, muuten se unohtuu. Näin meinasi käydä suhteelleni ruusukaaleihin. Lämmittelin välejäni ruusukaaleihin uunin lämmössä pekonin kera.
Uuni tekee ruusukaaleista ja erityisesti pekonista erinomaisia: pekonista tulee herkullisen rapeaa ja tasaisesti paistunutta. Ruusukaalit taas pehmenevät lähes suussasulaviksi. Yksinään ne eivät välttämättä aivan muodosta täysipainoista ateriaa, joten ruokaisuuden lisäämiseksi kokosin ruusukaalien ja pekonien alle pinaattisalaattipedin. Kuten täälläkin on tainnut tolla todettua, on pinaattikin nykyisin yksi suosikkiherkuistani. Terveyselämä on siis tainnut saada vähän tuulta purjeisiinsa!
Pekonia salaattiin ei tietenkään ole pakko käyttää. Kasvisversion tästä saa näppärästi korvaamalla pekonin ja mozzarellan vaikka halloumilla. Ilman näitä voi jäädä vähän mauttomaksi, pieni suolaisuus on tässä salaatissa hyväksi.
Tarvitset:
1pkt pekonia
Ruusukaalia (syöjämäärän ja ruusukaalien koon mukaan)
Pinaattia
2 sipulia
1 rasia kirsikkatomaatteja
1 pkt mozzarellaa
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
Tee näin:
Poista ruusukaalien kannat sekä tarvittaessa (käytännössä aina tarvitsee) päällimmäiset lehdet. Suuremmat kaalit kannattaa halkaista, itse käyttämäni ruusukaalit olivat niin pieniä, että pelkäsin niiden käytännössä katoavan, jos liikaa pilkkoo. Siispä jätin ne kokonaisiksi. Kuori ja lohko myös sipulit. Puhdistetut ruusukaalit ja sipulit pyöritellään öljy-mausteseoksessa kulhossa. Öljyä saa mielestäni olla reilusti. Tarvikelistan ulkopuolelta käytin maustamiseen myös valkosipulia, mutta se ei mielestäni antanut ruualle mitään mairittelevaa lisäarvoa, joten sen käyttö ei sittenkään ole tarpeen.
Ruusukaalit ja sipulit levitetään uunipellille niin, että pekonisiivuillekin jää tilaa. Laita uuni kuitenkin lämpiämään n. 200 asteeseen, Pekonien kannalta on kuulemma hyväksi, jos ne laitetaan kylmään uuniin. Itse taisin näin tehdäkin. Kaaleja ja pekonia paistetaan n. 20 minuuttia, uunia ja eritoten ruuan paistumista on hyvä tarkkailla. Taisin itse laskea lämpöä noin puolessa välissä paistamista.
Paistumista odotellessa voidaan koota itse salaatti. Huuhtele pinaatinlehdet, ja asettele ne tasaisesti matalalle lautaselle. Huuhtele myös kirsikkatomaatit ja halkaise ne, asettele kivasti pinaatinlehdille. Pilko myös mozzarella ja asettele salaattiin. Salaatin voi viimeistellä esimerkiksi balsamicolla. Oliiviöljyä sen sijaan ei tarvitse lisätä, sillä sitä on melko runsaasti jo ruusukaaleissa.
Pekonien ja ruusukaalien kypsyttyä nosta ne pois uunista ja asettele ne lautaselle.
Valmista! Ei kun syömään!