Salaatti paahdetuista ruusukaaleista ja pekonista

pekoniruusukaalisalaatti.jpg

Rakkaussuhdetta pitää muistaa hoitaa, muuten se unohtuu. Näin meinasi käydä suhteelleni ruusukaaleihin. Lämmittelin välejäni ruusukaaleihin uunin lämmössä pekonin kera. 

Uuni tekee ruusukaaleista ja erityisesti pekonista erinomaisia: pekonista tulee herkullisen rapeaa ja tasaisesti paistunutta. Ruusukaalit taas pehmenevät lähes suussasulaviksi. Yksinään ne eivät välttämättä aivan muodosta täysipainoista ateriaa, joten ruokaisuuden lisäämiseksi kokosin ruusukaalien ja pekonien alle pinaattisalaattipedin. Kuten täälläkin on tainnut tolla todettua, on pinaattikin nykyisin yksi suosikkiherkuistani. Terveyselämä on siis tainnut saada vähän tuulta purjeisiinsa!

Pekonia salaattiin ei tietenkään ole pakko käyttää. Kasvisversion tästä saa näppärästi korvaamalla pekonin ja mozzarellan vaikka halloumilla. Ilman näitä voi jäädä vähän mauttomaksi, pieni suolaisuus on tässä salaatissa hyväksi.

Tarvitset:

1pkt pekonia

Ruusukaalia (syöjämäärän ja ruusukaalien koon mukaan)

Pinaattia

2 sipulia

1 rasia kirsikkatomaatteja

1 pkt mozzarellaa

suolaa

mustapippuria

oliiviöljyä

 

Tee näin:

Poista ruusukaalien kannat sekä tarvittaessa (käytännössä aina tarvitsee) päällimmäiset lehdet. Suuremmat kaalit kannattaa halkaista, itse käyttämäni ruusukaalit olivat niin pieniä, että pelkäsin niiden käytännössä katoavan, jos liikaa pilkkoo. Siispä jätin ne kokonaisiksi. Kuori ja lohko myös sipulit. Puhdistetut ruusukaalit ja sipulit pyöritellään öljy-mausteseoksessa kulhossa. Öljyä saa mielestäni olla reilusti. Tarvikelistan ulkopuolelta käytin maustamiseen myös valkosipulia, mutta se ei mielestäni antanut ruualle mitään mairittelevaa lisäarvoa, joten sen käyttö ei sittenkään ole tarpeen.

Ruusukaalit ja sipulit levitetään uunipellille niin, että pekonisiivuillekin jää tilaa. Laita uuni kuitenkin lämpiämään n. 200 asteeseen, Pekonien kannalta on kuulemma hyväksi, jos ne laitetaan kylmään uuniin. Itse taisin näin tehdäkin. Kaaleja ja pekonia paistetaan n. 20 minuuttia, uunia ja eritoten ruuan paistumista on hyvä tarkkailla. Taisin itse laskea lämpöä noin puolessa välissä paistamista.

Paistumista odotellessa voidaan koota itse salaatti. Huuhtele pinaatinlehdet, ja asettele ne tasaisesti matalalle lautaselle. Huuhtele myös kirsikkatomaatit ja halkaise ne, asettele kivasti pinaatinlehdille. Pilko myös mozzarella ja asettele salaattiin. Salaatin voi viimeistellä esimerkiksi balsamicolla. Oliiviöljyä sen sijaan ei tarvitse lisätä, sillä sitä on melko runsaasti jo ruusukaaleissa.

Pekonien ja ruusukaalien kypsyttyä nosta ne pois uunista ja asettele ne lautaselle.

Valmista! Ei kun syömään!

pekoniruusukaalisalaatti-2.jpg

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Terveys

Arkiherkku – munakoiso-mozzarellauunileivät

dsc_2638.jpg

Olemme Einon kanssa syöneet (omasta mielestäni) ihan liikaa liharuokia – on tullut syötyä kanaa, kalaa, nautaa ja sikaakin lähinnä jauhelihana. Luottorouvani Martha Stewartin lihattomia reseptejä selaillessani iskin silmäni munakoiso-mozzarellauunileipään. Seurustelumme alkuajoista lähtien yksi vakioillallisistamme ovat olleet tomaatti-mozzarella-basilikauunileivät, joita ei vain syystä tai toisesta ole pitkään aikaan tullut tehtyä. Itse olen aina rakastanut munakoisoa – sen maku on jokseenkin makean pyöreä ja reseptin mukaisesti leivitettynä sitä voisi kuvailla hieman pannukakkumaiseksi. Eino vierastaa edelleen munakoisoa (enkä voi käsittää miksi), mutta niin vain herkkuleivän suussa sulavan pehmeässä muodossa se ei tuottanut minkäänlaista ongelmaa.

dsc_2608.jpg

Mitä tarvitset:

  • 2 kananmunaa
  • luomuruisjauhoja
  • keskikokoinen munakoiso
  • vaalea maalaisleipä
  • 2 pakettia mozzarellaa
  • n. 3,5dl paseerattua tomaattia
  • suolaa ja mustapippuria

Miten toimia:

  1. Sekoita syvässä lautasessa kaksi kananmunaa ja ripaus suolaa ja mustapippuria. Levitä ruisjauhoja matalalle lautaselle. Leivitä, eli kasta munakoison viipaleet molemmin puolin munaseoksessa ja painele ruisjauhoissa. Asettele leivinpaperilliselle uunipellille ja paista kunnes kultaisen kypsiä, eli noin 18 minuuttia 225 asteessa.
  2. Samalla kun munakoisot paistuvat uunissa, leikkaa leipä keskeltä kahtia, asettele uudelle leivinpaperille ja sivele leivänpuolikkaat hyvin runsaasti paseeratulla tomaatilla. Ripottele hieman suolaa ja mustapippuria leipien päälle. Viipaloi mozzarellat valmiiksi ohuiksi siivuiksi.
  3. Ota munakoisot pois uunista ja asettele tomaattisten leivänviipaleiden päälle tasaisesti, lisää päällimmäiseksi mozzarellaviipaleet. Paista uunissa samassa lämpötilassa n. 7 minuuttia, tai kunnes juusto on sulanut kunnolla.
  4. Tarjoile uunituoreina hyvän viinin kera – Voilà!

dsc_2662.jpg

Haluamme myös toivottaa kaikille lukijoille hyvää Runebergin päivää! Toivottavasti kaikki saivat kunnon kosteita ja makoisia Runebergin torttuja syödäkseen, itse nautimme jälkiruoaksi mitä maittavimmat Nurmi & Sulosen torttuset.

Koti Ruoka ja juoma