Maailman paras kesäpasta – Pasta Verde

Pasta Verde

Kesä on kukkeimmillaan ja se tarkoittaa sitä, että alkukesän hiirenkorvainen vihreys on muuttumaisillaan loppukesän tukahduttavaan tummanvihreään. Juuri siksi nyt onkin mitä oivallisin aika nauttia kaikesta vehreästä, mitä luonto meille suo: suosikkini luonnonantimista ovat torien, hevi-osastojen ja kauppahallien tarjoamat yrttiruukut, jotka pelastavat silloin, kun omat basilikat kaatuvat parvekkeella auringon edessä kuin aidat hevosten nai… nauttiessa kesästä.

Kaikki ruokablogeja seuraavat ovat tietenkin jo kuulleet ja syöneet voi-salvia-pastaa, eli en siis johdattele teitä sen äärelle. Oma reseptini on nimittäin todennäköisesti paljon parempi. Se yhdistää nerokkaalla tavalla kaiken kesässä parhaan: yrtit, herneet ja pastan. Pasta nyt on tietysti hyvää kaikkina muinakin vuoden aikoina, mutta tällaisen tuoreista raaka-aineista sisältönsä saavan pastan lasken luonnollisesti parhaiden kesäjuttujen joukkoon.

Tämä resepti ei ole yrttien suhteen niin justiinsa: voit käyttää ihan mitä haluat. Itse suunnittelin jopa käyttäväni useampia yrttejä, mutta kaupassa mieleni pimensi totaalinen blackout, enkä keksinyt mitään muuta vihreää kuin herneenversot. Herneenversot! Nuo lystikkäät pikkupaskiaiset, jotka takertuvat toisiinsa ja jotka toimitetaan yksittäistyhjiöpakattuina verso kerrallaan ABC-”ravintoloiden” ”keittiöihin”, joissa ne ”lehtipihvien” päälle asetellaan. Herneenverso saattaa siis olla hitusen passé, mutta ei välitetä siitä! Tuore yrtti se on herneenversokin!

Koska tässä reseptissä on kaikenlaista vihreää sekä pastaa, on se luontevaa nimetä Pasta verdeksi. Vihreää pastaa siis, olkaa hyvät!

Tarvitset:

(2 annosta) 

n. 2 dl saksanpähkinöitä

1 ruukullinen herneenversoja (tai mitä yrttejä nyt sattuu pihalla/keittiössä/kaupassa kasvamaan, sinä päätät)

200g herneitä

Parmesania

n. 50 grammaa voita

Oliiviöljyä

1 sitruunan mehut

Suolaa

Mustapippuria

Vatsan vetoisuuden mukaan spagettia (överit rules)

Tee tämmöttis:

Kuori herneet paloistaan. On myös mahdollista, että olet mukavuudenhaluinen hunsvotti ja käytät pakasteherneitä. Tällöin herneet kannattaa sulattaa vaikka mikrossa. Laita spagetin keitinvesi kiehumaan ja keitä pasta ohjeen mukaan. Pilko saksanpähkinät sopivan kokoisiksi: annoskuvat antavat osviittaa. Sulata voi, sekoita voihin öljy sekä sitruunan mehu.

Spagetin kypsyttyä kaada vesi pois kattilasta. Kaada spagetti suureen kulhoon/tarjoiluastiaan, sekoita joukkoon herneet, herneenversot, saksanpähkinät sekä sitruunavoi. Rouskuta joukkoon mustapippuria myllystä sekä suolaa. Viimeistele raastamalla parmesania päälle. REILUSTI, ettei jää liian terveellinen tuntuma viherpastaan.

Pasta Verde

Koti Ruoka ja juoma

Tein sulle margaritan mansikoista vain

DSC_5502.jpg

Tein sulle kesäviinin mansikoista vain, lauloi Anna Hanski, mutta mepä tehtiin mansikoista mitä herkullisimpia margaritoja!

Mansikkaiset juomat ovat olleet sydäntäni lähellä aina. Jo varhaisilta lapsuusvuosiltani muistan itävaltalaisen vuoristoravintolan, josta pikku-Einolle tilattiin mansikkamaitoa. Matka gondolihissillä ylemmäs vuorille, uuvuttava vaeltelu vuoristossa, siellä laiduntavien lehmien väistely, viheltelevien murmelien väijyminen, vuoristoravintolan aitaus, joka estää lehmien asioinnin ravintolassa, tuulessa heiluva GB Glacen jäätelömainos, värikkäät kaljamainospäivänvarjot ja radiosta jumputtava eurodisco. Tai sitten ei mitään näistä, en ole ihan varma. Oikeasti muistan vain auringon ja mansikkamaidon.

DSC_5530.jpg

Mansikka maistui myös myöhäisemmillä nuoruusvuosilla: legendaarisen Someron Hämeenportin mansikkamargarita oli baari-iltojen kruunaamaton hallitsija. Niitä tulikin jokunen nuoruusaikojen kunniaksi kumottua. Myöhemmin ystävättäreni kanssa nautimme eräässä turkulaisessa ravitsemusliikkeessä muutamia kannullisia mansikkamargaritaa. Olimme vakuuttuneita siitä, että kannuissa ei ole alkoholia ollenkaan, tai jos onkin, niin vain nimeksi. Edelleen vähän katkerana mietin, että miksi alkoholi kihahti nuppiin juuri sillä hetkellä, kun esitin epäilykseni juoman prosenteista henkilökunnalle.

Vaan jo riittää mansikoiden muistelu, nyt siirrytään nykyhetkeen ja uusiin kuvioihin! Joihin toki niihinkin kuuluu mansikkainen herkkujuoma, siitä siis verrattain pitkä johdanto aiheeseen. Eilen nimittäin virkistimme helteen kuivattamia sielujamme lasillisilla mansikkamargaritaa. Monet internetin drinkkihojeet neuvovat hankkimaan juomasekoituksiin toinen toistaan äveriäämmille ihmisille suunnattuja luksus-alkoholeja, mutta mepä ammensimme drinkkeihimme Alkon ns. ”teinilimu”-osastolta. Tequilan lisäksi drinkkiin sekoitettiin De Kuyper Sour Rhubarbia, raparperiaromista likööriä, joka ajoi asiansa varsin mallikkaasti. Tietenkin juomaan voi ja ehkä kannattaakin käyttää mahdollisuuksien mukaan hivenen ylellisempiä ainesosia, mutta kesällä ei jaksa olla niin justiinsa, kuten ehkä reseptistäkin huomaatte.

Mikäli ikä, makumieltymykset tai geeniperimä ei suosi alkoholin nauttimista, voit mainiosti kokeilla myös mansikkamaitoa. Käytä kohtuullisesti, drink responsibly.

dsc_5521.jpg

Tarvitset:

(1 annos)

n. 1 kourallinen tuoreita mansikoita

n. 5 jääpalaa / jäämurskaa

n. 3cl tequilaa

n. 4cl De Kuyper Sour Rhubarbia / muuta likööriä

Reilu ruiskaus limemehua (siis oikeasti reilusti!)

Toimi näin:

Kippaa blenderiin jääpalat. Pyöräytä jääpalat murskaksi. Lisää joukkoon tequila, likööri, limemehu sekä mansikat. Limemehua voi toki käyttää oman makunsa mukaan, mutta suht reilu annostus on hyvä. Helpointa lienee käyttää mehutiivistettä, jolloin ei tarvitse esimerkiksi skitsoilla kaupassa limen määrän kanssa. Surauta mansikat tasaiseksi ja maistele ja säädä, kunnes toimii. Kaada lasiin, koristele limesiivulla (paitsi jos ostit limemehun pullossa) ja nauti.

dsc_5530.jpg

Kulttuuri Ruoka ja juoma Suosittelen