Vegaani vuonankaali-papu-bataattikorma

Yhteistyössä Makoisa

bataattikorma-3.jpg

Olen jo kauan halunnut kokeilla yleisesti näyttelijänä tunnetun Gwyneth Paltrown ja hänen goop lifestyle-sivustonsa reseptejä. Paltrown viimeisin keittokirja ”It’s all good” aiheutti ilmestyessään paljon melua monestakin syystä – monet juorulehdet esimerkiksi raportoivat reseptien ainesosien voivan maksaa jopa 80 dollaria aterialta. Toinen, paljon suurempaa huomiota herättänyt uutisointi luonnehti Paltrowta sydämettömäksi äidiksi joka kieltää omassa terveyshulluttelussaan lapsiltaan sokerin, hiilihydraatit ja käytännössä kaiken ”nautinnollisen ruoan.” Totta tai tarua, Paltrow on saanut viimeisen kahden vuoden aikana enemmän lokaa niskaan kuin koskaan aiemmin – omasta mielestäni ihan suotta.

It’s all goodia en ole onnistunut löytämään mistään kirjakaupasta, joten jouduin turvautumaan goop’in reseptivalikoimaan. Heti ensisilmäyksellä huomaa, että suuri osa resepteistä sisältää Paltrown rakastamaa lehtikaalia. Lehtikaali on (ainakin täällä Turussa) todella harvinainen näky, kerran olen onnistunut sitä löytämään ihan S-marketista. Itsekin lehtikaalista pitävänä otan hyvin mielelläni vastaan vinkkejä, havaintoja, ihan mitä vain liittyen lehtikaalin saatavuuteen Turussa. Koska en tälläkään kertaa saanut käsiini lehtikaalia, päätin korvata sen huomattavasti helpommin löydettävällä vuonankaalilla, joka ajoi samaa asiaa vallan mainiosti. Tuloksena oli pehmeä ja omaan makuuni sopiva miedon mausteinen vuonankaali-valkopapu-bataattikorma keitetyn riisin kanssa tarjoiltuna. Resepti sattuu myös olemaan vegaani, olkaa hyvät!

bataattikorma-2.jpg

Mitä tarvitset:

  • oliiviöljyä
  • 1 keskikoinen sipuli
  • n. 1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
  • 4 pieneksi pilkottua valkosipulin kynttä
  • 1 iso bataatti
  • 1,5 rkl curry-jauhetta
  • 1 purkki (muistaakseni 375g) paseerattua tomaattia
  • 1 purkki (n. 4 dl) kevyttä kookosmaitoa
  • 100g (rasiallinen) vuonankaalia
  • n. 400g suuria valkoisia papuja
  • lisukkeeksi keitettyä riisiä

Miten toimia:

  1. Paista isossa kattilassa pilkottuja sipuleita oliiviöljyssä keskikovalla lämmöllä n. 5 minuuttia, sekoita usein etteivät sipulit pala. Lisää raastettu inkivääri ja pilkottu valkosipuli, paista noin minuutti koko ajan sekoittaen.
  2. Lisää pieniksi kuutioiksi pilkottu bataatti ja paseerattu tomaatti. Mausta curry-jauheella. Paista n. 10 minuuttia koko ajan sekoitellen kunnes bataatti alkaa pehmetä.
  3. Lisää kookosmaito, vuonankaali ja valkoiset pavut. Anna hautua keskilämmöllä 20 minuuttia kannella peitettynä, välillä sekoittaen kunnes bataatti on täysin kypsää ja pehmeää.
  4. Tarjoile keitetyn riisin ja roseeviinin kanssa ja nauti – Voilà!

bataattikorma-1.jpg

Tämän(kin) reseptin löydät myös Makoisa:sta, josta kaikki meidän reseptimme löytää nopeasti profiilisivultamme. Aloin juuri itse kuolaamaan taannoisia munakoiso-mozzarellaleipiämme, joiden olemassaolon olin jo melkein unohtanut! Voit myös näppärästi tallentaa tämän reseptin omaan Makoisa-reseptikirjaasi klikkaamalla alla olevaa linkkiä:

Tallenna resepti

koti ruoka-ja-juoma

Ruokafestivaalit osataan myös Turussa!

 

dsc_0524.jpg

Vähän kateellisena olen seurannut Instagramista ihmisten postauksia Taste of Helsinki-gourmetfestivaaleilta. En nimittäin ole siellä. Sitten tajusin, että meillä Turussakin on käynnissä ruokafestarit! Neitsytperunafestivaalit!

Täytyy tosin tunnustaa, että vielä eilen luulin Neitsytperunafestivaaleja joksikin hippitoriksi, jossa myydään perunoita… Kuinka väärässä olinkaan! Onneksi virheluuloni oikaistui aivan vahingossa ja pääsin tänään aterioimaan perunaherkkuja, vaikken perunamaisesta ulkomuodostani huolimatta kovin neitseellinen olekaan. Neljättä kertaa järjestetty festivaali järjestettiin tänä vuonna Panimoravintola Koulun pihalla, mikä on paikkana mitä idyllisin.

Festivaalin idea on erinomainen: uutta perunaa juhlivassa tapahtumassa ihmiset ostavat ruokalippuja, joita taas voi vaihtaa ruoka-annoksiin. Tänä vuonna liput maksoivat 6e kappaleelta tai kolmen lipun pakettina 15 euroa. Ei siis ollenkaan paha. Itse seuralaiseni kanssa ostimme molemmat kolme lippua ja söimme annokset puoliksi: pääsimme siis maistelemaan kuutta eri annosta, jotka olivat kaikki vähintäänkin hyviä. Jakaminen oli mainio idea ja vatsa täyttyi melkoisen täydeksi.

Neitsytperunafestivaaliin osallistuivat tänä vuonna Jesse’s dine, Ravintola Teini, Kanaravintola Birdie, Rudolfina, Hus Lindman, Ludu sekä Turun keittiömestarit. Kuten sanottu, kaikki kokeillut annokset olivat hyviä eikä mitään kammottavia laiminlyöntejä löytynyt. Toisaalta jäimme seuralaiseni kanssa pohtimaan käyttämättä jääneitä mahdollisuuksia: perunalle olisi voinut kehitellä vähän luovempiakin käyttötapoja kuin pliisu perunasalaatti tai keittäminen. Keitetty peruna nimittäin alkaa vähän puuduttaa kolmannen annoksen jälkeen.

dsc_0506.jpgMuutamat hyvät paistetut perunat kuitenkin söimme ja jännänä jäi mieleen myös Jesse’s dinen perunapizza, vaikka perunapizzaa olenkin pariin otteeseen syönyt ennenkin. Panimme myös merkille kohtuuttoman suolan käytön molemmissa kokeilluissa nyhtölihoissa. Haluaisin maistaa lihankin suolan alta, vaikka suolaisuus toki toimikin. Kiinnitimme huomiota myös siihen, että yhtäkään kasvisruokavaihtoehtoa festivaalilta ei löytynyt. Luulisi, että olisi kannattanut.

Suunnittelin kirjoittavani kaikista annoksista tiukkasävyiset ja syväluotaavat kritiikit, sillä analysoimme annoksia kuin pahimmatkin ravintolakriitikot. Nyt ei kuitenkaan tunnu siltä, sillä liika kriittisyys herkästi taipuu kuulostamaan siltä, että ruuassa olisi valittamista. Ei nimittäin ollut! Neitsytperunafestivaaleilla niin moni asia vaikutti moneen: esimerkiksi maistelujärjestys oli keskeisessä osassa. Toisaalta myös annosten erilaisuus tai samanlaisuus toisiinsa verrattuina vaikutti: keveämpi annos saattoi olla parempi tai vähän vähemmän hyvä valinta, ihan syömisjärjestyksestä riippuen.

dsc_0489.jpg

Innovointia perunan ympärillä ja pikkuisen rohkeampaa otetta kaipaisin. Vähän sellaista Taste of Helsinki-henkeä Turun muotissa. Pliisu sinappi edes itsetehtynä tai köykäisesti maustettu perusperunasalaatti eivät ole sitä. Ilolla ja innolla jään kuitenkin odottamaan ensi vuoden maisteluita, oli nimittäin ihana kokemus! Toivottavasti tapahtuma myös pysyy Koulun pihalla: oli hirveän näppärää hakea Koulun olut ruokajuomaksi. En tiedä, miten anniskelu on muissa tapahtumapaikoissa järjestetty, tai onko järjestetty ollenkaan. Nyt kuitenkin kaikki toimi!

Neitsytperunafestivaali jatkuu vielä tänään klo 22.00 asti, eli nopeimmat turkulaiset tai lähiseuduilla oleilevat ehtivät vielä syömään! Kipin kapin Koulun pihalle!

dsc_0509.jpg

kulttuuri suosittelen ruoka-ja-juoma