Parsakausi on täällä – vinkit parsan käsittelyyn

DSC_8859.jpg

”Parsat kolme euroo!” tekstasi Otto ilahtuneena kaupasta. Halpa parsahan tarkoittaa vain yhtä asiaa: sitä, että kevät on todella alkanut.

Meteorologit puhuvat termisestä keväästä. En ole ihan satavarma siitä, mitä terminen kevät tarkoittaa, mutta ehdottaisin, että termisen kevään alkamiseksi kutsutaan sitä hetkeä, kun parsa alkaa olla edullista sekä mahdollisimman lähellä tuotettua. Perulaista höttöparsaahan nykyajan kehittyneessä maailmassa saa varmaan ympäri vuoden, mutta se ei ole likimainkaan sama asia. Voihan ihminen matkustaakin auringon lämpöön, mutta ei se kesää talviseen pohjolaan tuo.

Parsaahan voi käyttää melkeinpä mihin hyvänsä. Itse suhtaudun parsaan kuitenkin vähän niinkuin kevätaurinkoon: tuskin kukaan käyttää aurinkorasvaakaan kevätaurinkoon sännätessään. Siispä kevään ensiparsatkin syödään varsin naturelleina. Kun suurin parsakiintiö on käytetty, voi sitä käyttää keittoihin, risottoihin, salaatteihin, vaikka mihin.

DSC_8854.jpg

Ajattelin kuitenkin antaa vähän vinkkejä parsan käsittelyyn. Käytän itse käytännössä aina vihreää parsaa, mutta ohjeet soveltuvat toki valkoiseenkin parsaan.

1. Tämä lienee itsestäänselvää, mutta valitse siisti ja hyvinvoivan näköinen parsanippu. Mitä lähempänä tuotettu, sen parempi.

2. Kuori ja pese parsat. Kovin huolellinen ei tarvitse olla (postauksen kuvista näkee, etten itsekään ole kovin huolellinen). Monesti kuulee sanottavan, ettei ohutta kuorta tarvitse kuoria, mutta itse kuorin kyllä aina. On aina vaarana, että kuori on sittenkin liian paksua, jolloin parsan pilkkomiseen tarvitsee käytännössä pienen sahan. Valkoinen parsa sen sijaan on aina niin paksukuorista, että kuoriminen on välttämätöntä. Pestessä kannattaa olla erityisen tarkka kärjen nupussa, sillä siihen jäänee helposti hiekkaa ja muita epäpuhtauksia.

3. Leikkaa parsan juuren kova, puumainen osa pois.

4. Parsan voi kypsentää joko keittämällä, paistamalla pannulla tai uunissa. Itse suosin voita ja paistinpannua. Paista parsoja, kunnes ne pehmenevät hitusen ja saavat pientä paistopintaa. Tarjoile käytännössä minkä kanssa vain, esimerkiksi voisula ja sitruunamehu ovat oivallisia mausteita. Myös parmesan toimii. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei hukuta parsan hentoa ja hienostunutta makua. Jätä siis grillikastikkeet myöhempään kesään.

DSC_8877.jpg

Kommentit (3)
  1. Parsaidiootti kiittää.

  2. Jee kiitos! Nyt aion testata 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *