Pavlova – kakku kuin höyhensaari

pavlova-3.jpg

Mieleni on jo kauan tehnyt mieli leipoa kakku, viime kerrasta kun on vierähtänyt tovi. Halusin kokeilla jotain ihan uutta ja silmääni osui sattumalta pavlovan ohje. En ollut koskaan aiemmin edes maistanut pavlovaa, lähinnä se on tullut tietoisuuteeni erilaisten Arvostele mun illallinen -tyyppisten TV-ohjelmien kautta. Kuten useimmat luultavasti jo tietävät, pavlovan pohjana on yksi valtavan suuri marenki. Marenki on kohtuullisen pahamaineinen herkku – useimmiten se ei paistu kunnolla ja onnistunut marenki onkin jonkinlainen ihme. Monelle jo pelkkä keltuaisten ja valkuaisten erotteleminen tuottaa liikaa päänvaivaa. Muistan hyvin kuinka yläasteen kotitalouden opettajani hössötyksestä sai sen kuvan, että kananmunan ”oikeaoppinen” rikkominen vaatii vähintään neljänkymmenen vuoden kokemuksen ja korkeakoulututkinnon. Ei vaadi, eikä vaadi keltuaisten ja valkuaisten erottelukaan. Jos ei itse keksi sopivaa tekniikkaa, kannattaa katsoa muutama how-to video YouTubesta.

pavlova.jpg

Tässä vaiheessa voin paljastaa, että juuri saamani tietojen mukaan oma marenkipohjani paistui täydellisesti. Sisältä se oli jäänyt hieman ”raa’an” pehmeäksi ja siihen oli ehtinyt muodostua hyvin paistunut ja paksu kuori. Eino julisti pohjan heti raa’aksi, vaikka itse epäilinkin ettei se voisi läpikotaisin paistua yhtä rapeaksi kuin kuori. Ei siis kannata pelästyä kun näin käy, olet vain onnistunut loistavasti! Oikean, läpikotaisin rapean ja höttöisen, marengin paistamisen salat eivät ole vielä auenneet minulle, en tosin ole marenkia valmistanut kuin kerran elämässäni. Harjoitus tekee mestarin, ja itse aion valmistaa ja kokeilla marenkia vielä monta monta kertaa. Toivottavasti joskus vielä onnistun ja voin ylpeänä todeta osaavani valmistaa täydellistä, suussasulavaa marenkia jota vien lahjaksi pankkineidille, pomolle, naapureille ja kukkakauppiaalle. Eikä pidä unohtaa joululahjapussukoita perheelle, ystäville ja sukulaisille, kaikkihan ilahtuvat marengista!

pavlova-2.jpg

Mitä tarvitset:

  • 6 kananmunan valkuaista
  • ripaus suolaa
  • n. 4dl sokeria
  • 1,5tl perunajauhoja
  • 1tl vaniliinisokeria
  • 1tl valkoviinietikkaa
  • haluamiasi hedelmiä tai marjoja, itse käytin banaania ja persikkaa
  • kermavaahtoa

Miten toimia:

  1. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset (keltuaiset kannattaa säästää jotain muuta käyttötarkoitusta varten). Lisää ripaus suolaa ja vatkaa kunnes huomaat pehmeitä ”nyppylöitä”.
  2. Lisää hiljaksiin, koko ajan sekoittaen, vaniliinisokeri, perunajauho ja sokeri. Huom! Kaikki siis erikseen ja vähitellen kulhoon lisäten – ei kaikkea kerralla samaan aikaan kuten esim. Eino olisi luultavasti tehnyt.
  3. Vatkaa kunnes seokseen on muodostunut jähmeitä ”nyppylöitä”, eikä se valu kulhosta kun sitä kääntää ylösalaisin.
  4. Lisää valkoviinietikka ja sekoita käsivoimin lastaa käyttäen.
  5. Kaavi leivinpaperilliselle uunipellille muodostaen soikean, munanmuotoisen keon.
  6. Paista 120 asteessa puolitoista tuntia.
  7. Siirrä tarjoiluastialle ja riko keon keskusta lusikalla mäiskien. Lisää haluamasi hedelmät ja/tai marjat.
  8. Koristele kermavaahdolla ja voilà – pavlova on valmis tarjoiltavaksi!

pavlova-4.jpg

Pavlova on kakku vailla vertaa – siihen voi laittaa maun mukaan täytteeksi mitä tahansa hedelmiä, eikä se ole edes vaikea tehdä. Jokainen voi saada juuri sellaisen pavlovan mistä pitää, sillä yhtä ainoaa oikeaa täytettä tai tapaa ei ole. Itse käytin banaania ja persikoita koska niitä nyt vain sattui olemaan sillä hetkellä tarjolla. Ensi kesänä aion taatusti tehdä mustikka/mansikkapavlovan, myös karviaispavlova on ajatuksena mitä kiehtovin! Perinteisesti pavlova myös koristellaan marjoilla tai hedelmänpaloilla. Jätin kermavaahdon päällimmäiseksi, koska rakastan kermavaahdon tekstuuria ja puhdasta valkeutta. Banaanista tai persikasta ei olisi edes saanut kovin kaunista koristelua.

Ilmoitusluontoisena asiana mainittakaan myös, että Jätä mullekin! löytyy nyt myös Facebookista ja Bloglovin’ista! Käyppäs siis tykkäämässä ja seuraamassa, pysyt aina ajan tasalla meidän kokkailuistamme. Makoisaa syyssunnuntaita kaikille!

Kommentit (4)
  1. No hyväähän siitä tuli ja hyvin maistui sekä miehelle että vieraille. Meillä tykätään tosi paljon puolukka-kinuski- ja puolukka-valkosuklaa-yhdistelmistä, eli melkein mikä tahansa leivonnainen on hitti, kun siinä on tuota komboa. Parempaa on ainoastaan karpalo puolukan tilalla, mutta vielä ei ole karpaloaika. 🙂

  2. En olekaan moneen vuoteen tehnyt pavlovaa, eli kiitos muistutuksesta! 🙂

    Sain eilen äidiltä viisi litraa puolukoita ja hilloa jonkun kuuden vuoden tarpeisiin, niin voisinkin testata puolukkapavlovaa. Vähän kinuskia vielä siihen puolukoiden päälle niin ei ole liian kirpakkaa miehen järkkymakeaan makuunkaan. Meinasin tehdä puolukkapiirkkaa, mutta tämä voisi olla mainio vaihtoehto, jotain vähän erilaista vaihteeksi. 🙂

    1. Ole hyvä, Gerttu! 🙂 Kerro sitten miltä/miten maistui, puolukka-kinuskipavlova kuulostaa erikoiselta, voi olla kyllä todella nannaa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *